Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Gotovo da nema osobe koja se iole razume u kuvanje, a da koja ne želi da njena božićna trpeza obiluje hranom. Tu je obavezna kraljica svakog dočeka Nove godine – ruska salata, ali još mnogo drugih salata među koje spadaju i one sveže, ali i turšija, a obavezan je kiseli kupus. Božićna trpeza gotovo uvek ima neko pečenje, tu su sarme, razne pite (s mesom, pečurkama, kupusom, bundevom), suhomesnatog na tone, bude i ribe, zatim priloga poput maslina, raznih vrsta sira, kajmaka i proje, a nađe se i neko povrće – kuvani krompir, pasulj prebranac, podvarak. 

Iako se često preteruje u jelu i piću tokom praznika, gotovo nikad ne može da se izbegne noćna mora zvana ostaci hrane, koji se kasnije danima vuku po frižideru dok se na kraju ne bace. I zato, proslavljeni kuvar ima savršen recept za to – božićnu zbrkanu pitu.

Zbrkanu božićnu pitu Džejmi najčešće pravi sa svojom decom, koje od malih nogu uči dobrim navikama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

– Ostaci su moj najdraži deo praznične trpeze – u njima su sakupljeni svi najbolji ukusi i velika je šteta ne iskoristiti ih, rekao je Džejmi koji od ostataka pečene ćurke, umaka od brusnice i povrća i svežih začina priprema pitu od sveže vučenih listova testa, a upravo je u to uključio sinove Rivera i Badija koji pitu od pečenja ukrašavaju borovinom, zvezdama i raznim drugim ukrasima od ostatka testa.

Klincima je ukrašavanje najveća moguća zabava, kaže Džejmi i dodaje: “Uz to se i osećaju korisno, a jelo im je mnogo slađe kad sami sudeluju u njegovoj pripremi.”

Da bi bila sočnija, Džejmi svoju zbrkanu pitu poslužuje sa umakom od mleka i sira, a doda i prokelj.

Tekst: J. M. 

Slike: Profimedia, Instagram