Topli dani su pred nama, što znači da je pravo vreme da teške i kalorične obroke zamenimo laganijim.
Salate su uvek odlično rešenje za laganu večeru ili užinu. Ukoliko vam nedostaje inspiracija za pripremu neke ukusne salate koju još uvek niste isprobali, imamo novu ideju za vas:
Sastojci:
- Avokado – ½
- Svež paradajz – 1 kom.
- Kvinoja – 100 g.
- Balsamico – par kapi
- So po ukusu
- Maslinovo ulje – 2 kašike
- Seme bundeve
- Suncokret
- Seme lana
Način pripreme:
Skuvati kvinoju. Za 100 g žitarica trebaće vam 200 ml vode. Kvinoju temeljno isperite nekoliko puta. Sipajte vodu u malu šerpu i ostavite da proključa sa prstohvatom soli. Čim voda proključa, sipajte žitarice. Nakon što voda ponovo provri, smanjite vatru i kuvajte kvinoju 15-20 minuta (nepokrivenu) dok sva voda ne ispari.
Avokado i paradajz isecite na komadiće.
Kombinujte maslinovo ulje i sirće i začinite povrće pripremljenim sosom.
Kombinujte kvinoju sa 3 vrste semena i začinite sosom. Stavite kvinoju na tanjir, a zatim rasporedite paradajz i avokado.
Ukrasite salatu semenkama ili drugim začinima – po vašem ukusu.