Omiljeni slatkiš mnogih, odavno već ima razne varijante koje viđamo u pekarama i poslastičarnicama, na slavljima kod prijatelja, a neki od nas ga verovatno i sami prave kod kuće. Recept za Rafaelo, srećom, nije dobro skrivana tajna kao onaj za Coca-Colu, pa svi znaju da bi bio dobar, ovaj slatkiš mora da sadrši kokosovo mleko i brašno, mleko u prahu, badem. No, da li je baš tako?
Predstavljamo savršeni recept za Rafaelo, koji od sada možete da pravite i jedete bez griže savesti, jer – ne sadrži šećer. Umesto njega možete koristiti steviju, ali ako vam se ne sviđa ovaj izbor, probajte sušene urme.
Sastojci
120 g krem sira
3 kašike otopljenog kokosovog ulja
3 kašike slatke pavlake
1dl limunovog soka
2 kašike stevije (ili 5-6 urmi)
7-8 kašika kokosa u prahu
Prstohvat soli
200 g badema ili lešnika (po želji)
Priprema
U blenderu pomešajte kokosovo ulje i krem sir, dok ne dobijete glatku masu. U smesu dodajte slatku pavlaku, limunov sok, so, steviju ili urme, očišćene od koštica. U to dodajte 2-3 kašike kokosa u prahu i sve dobro promešajte. Smesu odložite u zamrzivač na pola sata, kako bi očvrsnula. Nakon toga formirajte kuglice dlanovima, oko badema (ili lešnika) i valjajte ih u kokos u prahu. Uživajte!
Tekst: J. M.
Fotografije: Pexels