Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem, tako da su oni sporiji kupci, koji su odlučili da se vrate domaćem hlebu tokom samoizolacije, ostali praznih ruku. Dok se industrijski kvasac ne vrati na police, predlažemo vam zamenu, i to od jabuka. Lako ju je napraviti, ali je potrebno nekoliko dana da postane aktivan. Jednom kada dobijete kvasac, samo ga održavate brašnom i vodom, i koristite kao i običan. Potrebni su vam samo jedna jabuka, 750 g oštrog brašna i 520 ml vode. Priprema se tako što izmešate pola kilograma brašna sa 350 ml vode pa dodate naribanu jabuku. Dobro promešajte i stavite u veću teglu, i to tako da ostane nešto slobodnog prostora. Zatvorite je i ostavite tako tri dana – smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Zatim izvadite smesu i pola bacite, ili napravite, na primer, palačinke, jer je to višak. U drugu polovinu smese zamesite 250 g brašna i 170 ml vode. Ponovo ovako pripremljenu smesu stavite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, gledajući kada će se ponovo pojaviti mehurići – tada je domaći kvasac spreman za upotrebu. Za dobar hleb vam je potrebno 250 g kvasca od jabuka. Ostatak održavajte aktivnim dodavanjem brašna i vode kako bi smesta ostala žitka.
Povezane teme

Zdravija verzija banana hleba
Banana hleb je omiljeni desert ili užina mnogih, ali često sadrži mnogo šećera i masnoće. Ova zdravija verzija zadržava bogat ukus i sočnost,

Da li ste za jedan matcha tiramisu?
Ako volite klasični tiramisu, ali želite da probate nešto novo i osvežavajuće, matcha tiramisu je savršen izbor.

Oni su jednostavno stvoreni jedno za drugo: Ljubav koja traje
Neke stvari su jednostavno stvorene da budu zajedno. Kao dan i noć, more i obala, sunce i mesec, hleb i pašteta

Pasta sa pečenim grožđem i fetom
Ko bi rekao da grožđe, simbol rane jeseni, može da postane zvezda jednog neobičnog, ali očaravajućeg pastа recepta?

Ramen Carbonara: Spoj Italije i Azije u 10 minuta pripreme
Ramen carbonara je savršen spoj azijske i italijanske kuhinje, idealan za sve koji vole da eksperimentišu u kuhinji bez previše truda.

Zdrav slatkiš od samo 3 sastojka
ražite brz i jednostavan način da uživate u slatkišu bez osećaja krivice? Recept sa samo 3 sastojka savršen za sve ljubitelje čokolade i voća

Recept za voćni sorbet (bez upotrebe mašine za sladoled)
Složićete se sa nama da leti nema boljeg osveženja od laganog, voćnog sorbeta. Ova ledena poslastica je savršena alternativa sladoledu

5 namirnica koje pozitivno utiču na mentalno zdravlje
Nauka sve više potvrđuje ono što mnogi intuitivno osećaju: ishrana snažno utiče i na naše raspoloženje, mentalnu jasnoću

Lagani desert u čaši sa breskvama i grčkim jogurtom
Ako volite voćne deserte, a posebno breskve – ovo je prava stvar za vas. U nastavku delimo recept za ukusan slojeviti desert u čaši

Letnji zalogaji: Salata sa burratom, breskvama i pestom od bosiljka
Favorit među food blogerima, kuvarima i svim ljubiteljima dobrog zalogaja — salata sa burratom, breskvama i domaćim pestom od bosiljka.

Kako da napravite “proffee”: Ledenu proteinsku kafu kojom je TikTok opsednut
Bilo da vam je potreban brz doručak, užina posle treninga ili samo nova letnja omiljena kafa – proffee je brz, ukusan i praktičan izbor.

Lepinja sa kajmakom, pečenim breskvama i pršutom
Lepinja sa kajmakom, pečenim breskvama i pršutom spaja kremasti kajmak, slatkoću karamelizovanog voća i slanu, aromatičnu pršutu