Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem, tako da su oni sporiji kupci, koji su odlučili da se vrate domaćem hlebu tokom samoizolacije, ostali praznih ruku. Dok se industrijski kvasac ne vrati na police, predlažemo vam zamenu, i to od jabuka. Lako ju je napraviti, ali je potrebno nekoliko dana da postane aktivan. Jednom kada dobijete kvasac, samo ga održavate brašnom i vodom, i koristite kao i običan. Potrebni su vam samo jedna jabuka, 750 g oštrog brašna i 520 ml vode. Priprema se tako što izmešate pola kilograma brašna sa 350 ml vode pa dodate naribanu jabuku. Dobro promešajte i stavite u veću teglu, i to tako da ostane nešto slobodnog prostora. Zatvorite je i ostavite tako tri dana – smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Zatim izvadite smesu i pola bacite, ili napravite, na primer, palačinke, jer je to višak. U drugu polovinu smese zamesite 250 g brašna i 170 ml vode. Ponovo ovako pripremljenu smesu stavite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, gledajući kada će se ponovo pojaviti mehurići – tada je domaći kvasac spreman za upotrebu. Za dobar hleb vam je potrebno 250 g kvasca od jabuka. Ostatak održavajte aktivnim dodavanjem brašna i vode kako bi smesta ostala žitka.
Povezane teme
Jesenji ručak u trendu: Bread pudding od kroasana
Ana Vlatković voli da kuva, a podjednako (ako ne i više), voli i da jede. Začetnica najpopularnijeg food bloga kod nas, gourmana.com, otkriva svoje kulinarske tajne i donosi nam ideje za savršene sezonske delikatese
Topli napitak od bundeve za spooky sezonu
Jesen donosi sa sobom mirisne note i tople boje, a jedan od najboljih načina da uživate u ovoj sezoni je kroz ukusne napitke.
Kolač sa bundevom i začinima
Uz toplinu začina poput cimeta, muškatnog oraščića i karamele, jesen je savršeno vreme da se prepustite pripremi slasnih delikatesa
Miele organizovao još jedan kulinarski izazov
Miele Experience Centar u Beogradu na vodi ponovo je bio mesto susreta novinara- kulinarskih entuzijasta, zanimljivih recepata i sjajnih ukusa
Dodavanje soli u kafu možda će postati vaš novi omiljeni jutarnji trik
Ovih dana pojavio se novi trik sa kafom, koji preplavljuje internet: dodavanje soli u omiljeni jutarnji napitak.
Lidl i Mihail Dudaš sa posetiocima Ade Ciganlije razgovarali o osvešćenoj ishrani
Mihail Dudaš udružio je snage sa kompanijom Lidl Srbija, pa je danas na Adi Ciganliji razgovarao sa prolaznicima o zdravim životnim navikama
Frozen whipped coffee: Kako da spremite viralni nes
U ovom vodiču, otkrićete jednostavan recept za pripremu Frozen Whipped Coffee koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću
Pasta Chips: Savršene hrskave grickalice
Savršeni za uživanje uz omiljeni film, kao grickalice na zabavi ili čak kao zanimljiv dodatak obroku: pasta chips!
Da li ste znali da određena hrana može uticati na vaše raspoloženje?
Kako hranom unaprediti svoje emocionalno stanje
Ratatouille: Savršeno jelo za ljubitelje povrća
Ratatouille je klasično francusko jelo od dinstanog povrća, poput paradajza, tikvica, patlidžana, crnog luka i paprike.