Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem, tako da su oni sporiji kupci, koji su odlučili da se vrate domaćem hlebu tokom samoizolacije, ostali praznih ruku. Dok se industrijski kvasac ne vrati na police, predlažemo vam zamenu, i to od jabuka. Lako ju je napraviti, ali je potrebno nekoliko dana da postane aktivan. Jednom kada dobijete kvasac, samo ga održavate brašnom i vodom, i koristite kao i običan. Potrebni su vam samo jedna jabuka, 750 g oštrog brašna i 520 ml vode. Priprema se tako što izmešate pola kilograma brašna sa 350 ml vode pa dodate naribanu jabuku. Dobro promešajte i stavite u veću teglu, i to tako da ostane nešto slobodnog prostora. Zatvorite je i ostavite tako tri dana – smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Zatim izvadite smesu i pola bacite, ili napravite, na primer, palačinke, jer je to višak. U drugu polovinu smese zamesite 250 g brašna i 170 ml vode. Ponovo ovako pripremljenu smesu stavite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi, gledajući kada će se ponovo pojaviti mehurići – tada je domaći kvasac spreman za upotrebu. Za dobar hleb vam je potrebno 250 g kvasca od jabuka. Ostatak održavajte aktivnim dodavanjem brašna i vode kako bi smesta ostala žitka.
Povezane teme

Mini cheesecake iz kalupa za led
U nastavku otkrijte kako da napravite mini cheesecake iz kalupa za led kod kuće – sa sastojcima koje verovatno već imate u kuhinji

Hrskavi krompir sa belim lukom i parmezanom
Ako vam je dosadio klasični pečeni krompir – spremite se da zavolite najhrskaviju verziju ove namirnice do sada.

Cookie Dough: Torta koja se ne peče
Ako ste ikada krišom jeli sirovo testo za kolače direktno iz činije, onda će vas Cookie Dough torta oduševiti.

Viralna pasta sa fetom i čeri paradajzom sada uključuje i losos
Inspirisan popularnim TikTok jelom sa fetom i čeri paradajzom, ova verzija uključuje i sočan losos koji se peče zajedno sa svime

Plodnost na udaru: Štetna jedinjenja u industrijskom hlebu
Istraživanja ukazuju na postojanje štetnih jedinjenja u gotovo polovini analiziranih uzoraka hleba u kriškama.

Namirnice koje nikako ne bi trebalo da jedete pre spavanja
Koliko god uživanje u kasnonoćnom obroku delovalo primamljivo, pogotovo kada vas uhvati glad tik pred spavanje, stručnjaci upozoravaju

Maslinovo ulje: Najbolji saveznik vašeg srca
Zaboravite na stroge dijete! Uz maslinovo ulje, sezonske namirnice i dobru organizaciju, uživanje i zdravlje mogu ići ruku pod ruku.

Prolećna salata „Green Goddess”
U proleće, sve u tanjiru treba da bude sveže, zeleno i puno života – baš kao ova „Green Goddess“ viralna salata.

Matcha palačinke: Recept za viralnu poslasticu
Ako volite da dan započnete nečim zdravim, vizuelno atraktivnim i ukusnim – matcha palačinke su vaš novi jutarnji favorit.

Kuvanje kao hedonizam: Akis Petrecikis stiže na 24Kitchen
Od 15. aprila, svakog utorka od 12.55, kanal 24Kitchen emituje emisiju "Pecite sa Akisom", kulinarski format koji slavi lepotu pečenja

6 malih, svakodnevnih stvari koje nutricionisti žele da prestanete da radite za doručak
Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, ali može biti iznenađujuće teško pripremiti ga pravilno.

Čokoladna fantazija sa malinama, pistaćima i ružinim laticama
Brza, jednostavna i očaravajuće ukusna, ova čokoladna poslastica spaja bogat ukus otopljene čokolade sa svežinom malina, hrskavim pistaćima