“Zaleđeni med”: Zašto ne bi trebalo da isprobate novi TikTok trend

Ukoliko ne pripadamo modernijim generacijama koje su prvo naučile da skroluju pa tek onda da pišu, teže nam je da shvatimo koncept TikTok mreže. Ipak, ono što uspemo da ispratimo, ume dosta da nam ulepša (i olakša) život. Ova društvena mreža nas je naučila da je orgazam jači ako pre seksa popijemo espreso, kako da napravimo najsočniju pastu na svetu, da nam od pirinčane vode raste kosa kao i mnoge druge životne lekcije koje su stale u 20 sekundi videa.

Ipak, ovih dana se pojavio trend koji može da izazove ozbiljne posledice po naše zdravlje. TikTokeri su svojim pratiocima (koji se broje u milionima) predložili da med stave u flašicu od vode i da ga zamrznu. Kada se med smrzne on se pretvara u masu nalik želatinu koju je lako “iscediti” iz flašice i konzumirati. 

Ovaj trend je u julu pokrenuo TikToker Dejv Ramirez koji je svojih 5.5 miliona pratioca obavestio da je otkrio savršeno osveženje za vrele letnje dane. Otada, pratioci su eksperimentisali sa ovim trendom, dodajući u med boju za hranu kako bi se boja više uklapala u njihov profil na društvenim mrežama, kao i bombone da bi med privlačnije izgledao kada izlazi iz flašice. Od početka jula, trend “zaleđeni med” je imao 900 miliona pregleda.

 

@alanaskylerr

This color is so pretty 🤩 😱😱🥰 ##foryou

♬ original sound – Alanaskyler

Med jeste zdrav, ali ne u ogromnim količinama. Iako ovaj trend deluje zabavno, stručnjaci širom sveta su zabrinuti za nuspojave koje on može da donese. Oni su objasnili da su truli zubi i dijareja samo kratkoročni efekti ovog trenda usled konzumiranja previše šećera, a da postoje i dugoročni koji mogu da utiču na kvalitet života, kao što je dijabetes ili visok krvni pritisak koji bi mogao da dovede do bolesti srca. 

Ukoliko jedna kašika meda ima 17.2 grama šećera, šta mislite koliko se nalazi u flašici vode? 

Tekst: Tamara Mladenović
Fotografija: Pexels