Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

Đumbir je začinjen i blago ljut sastojak koji otkriva orijentalnu pikantnost u jelima. Začin, popularan na Istoku, osvojio je svet zahvaljujući jedinstvenom ukusu i lekovitim svojstvima – ukus i miris đumbira podsećaju ne samo na kulinarska otkrića tokom praznika i medenjaka sa štandova božićnih pijaca, već i na aromatični čaj koji se može nositi sa prehladom i lošim raspoloženjem.

I sveži i mleveni đumbir skladište je vitamina, elemenata u tragovima, esencijalnih ulja koji imaju protivupalno, toničko i jačajuće delovanje na organizam.

Zbog sadržaja askorbinske kiseline, vitamina grupe B, A, cinka, kalcijuma, joda, prirodnih antibiotika i antimikotika, đumbir deluje kao moćan antioksidans, istovremeno jačajući imunitet. Ovaj čarobni začin nosi se sa edemima, bolovima (uključujući menstrualni ili mišićni bol nakon intenzivnog treninga), normalizuje holesterol i šećer u krvi, ubrzava procese obnavljanja u tkivima, odupire se slobodnim radikalima, uklanja toksine, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit. Osim toga, đumbir doprinosi intenzitetu strasti, te je samim tim zasluženo uvršten u listu glavnih afrodizijaka. U kuvanju se obično koristi sušeni đumbir u prahu ili svež koren, isečen na komade ili seckan.

Ali postoji šansa da od đumbira pripremite sok – neverovatno koristan ekstrakt koji se koristi za pripremu hrane i pića. Čuvajte ga u frižideru, sipajte ga u staklenu ili keramičku bocu s poklopcem i koristite po potrebi.

Koko pripremiti sok od đumbira?

Potrebno vam je:

nekoliko korena svežeg đumbira, oko 0,5 kg;

nož za ljuštenje povrća;

1,5 šolje vode;

komad gaze.

Oljuštite đumbir, isecite na komade i stavite u blender. Prekrijte vodom, izmiksirajte i mešajte dok se smesa ne zgusne. Alternativno, đumbir možete narendati. Dobivenu kašu prenesite u gazu i iscedite sok u čašu. Dobro iscedite da dobijete više soka (što je đumbir svežiji, to će biti soka više). I voila! – spreman je bogat ekstrakt koji ćete dodati osvežavajućim napicima i egzotičnim domaćim jelima.

Kako koristiti sok od đumbira?

Možete ga piti direktno, razblažen sa vodom, ali samo ako nemate problema sa stomakom – na kraju krajeva, đumbir je prilično ljut i jak začin.

Od soka od đumbira možete pripremiti osvežavajući koktel. U čašu stavite kašiku šećera ili meda, dodajte sok đumbira i malo limuna po ukusu, nekoliko kockica leda i sveže lišće mente – dobićete bezalkoholni mojito.

Umirujući čaj

Kašiku soka đumbira pomešajte sa kašikom meda i dodajte bilo kojm čaju. Uzgred, čaj sa đumbirom je dobro piti pola sata pre obroka – tako ćete smanjiti apetiti.

I, naravno, ne štedite sok od đumbira u svojim omiljenim receptima. Ovaj eliksir je posebno dobar u marinadama ili umacima za jela od mesa, jer sadrži enzime koji menjaju strukturu proteina.

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.