
Ako tražite desert koji je ukusan, kremast i lagan, a pri tom se uklapa u zdraviji način ishrane, onda je ova zdravija verzija čizkejka savršen izbor.
Koristimo prirodne zaslađivače, lakše mlečne proizvode i nutritivno bogatu podlogu od ovsa, orašastih plodova i urmi. Ovaj recept je jednostavan, ne peče se i idealan je za sve koji žele desert bez griže savesti.
Sastojci
Podloga:
- 150 g ovsenih pahuljica
- 80 g badema ili oraha
- 8 urmi (bez koštica, potopljenih 10 min u toplu vodu)
- 2 kašike kokosovog ulja
- Prstohvat soli
Krem:
- 400 g krem sira sa manjim procentom masti (ili čvrstog grčkog jogurta za još laganiju verziju)
- 200 g sitnog posnog sira ili ricotte
- 3–4 kašike meda ili javorovog sirupa
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Korica jednog limuna + 1–2 kašike limunovog soka
Preliv (opciono):
- 200 g malina, borovnica ili kupina
- 1 kašika meda
- Malo vode
Priprema
1. Pripremamo podlogu
- U blenderu sameljemo ovsene pahuljice i orašaste plodove u grublje brašno.
- Dodamo omekšale urme, kokosovo ulje i so.
- Miksamo dok ne dobijemo lepljivu masu koju možemo da oblikujemo.
- Utisnemo smesu u kalup obložen papirom za pečenje i ostavimo u frižideru 20–30 minuta da se stvrdne.
2. Pripremamo krem
- Umutimo krem sir i posni sir (ili ricottu) dok ne postanu glatki.
- Dodamo med ili javorov sirup i vanilu.
- Ubacimo koricu limuna i sok, pa sve ponovo sjednimo dok ne dobijemo finu, laganu kremu.
- Prelijemo kremu preko podloge i poravnamo.
3. Pravimo preliv
- U šerpi zagrejemo voće sa kašikom meda i malo vode.
- Kuvamo 2–3 minuta dok ne omekša i ne formira lagani sos.
- Ohladimo i rasporedimo preko čizkejka
4. Finalno
- Čizkejk ostavimo da se stegne u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.
- Sečemo hladan i služimo.
Prijatno!
Foto: pexels

