ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola – omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera. Malo je poznato da je u domaćem izdanju reč o jednom od najzdravijih i neverovatno ukusnih doručaka, i da se vekovima unazad pravio u farmerskim i građanskim kuhinjama Amerike. Mešavina žitarica, semenki i orašastih plodova na tržištu se prvi put pojavila u SAD 1863. godine, ali je postala popularna tek u drugoj polovini 20. veka. Tačnije, šezdesetih godina, sa širenjem hipi pokreta koji je promovisao život u skladu s prirodom. Granola je zbog energetske vrednosti i jednostavne pripreme bila, verovali ili ne, omiljena hrana učesnicima muzičkog festivala Vudstok 1969. godine.

Za pravu granolu morate pomešati sastojke iz četiri grupe namirnica: žitarice, orašaste plodove, suvo voće i semenke, kao i med. U svakoj grupi izbor sastojaka je slobodan, s tim da mešavina mora da sadrži podjednaku količinu, a da većinu mešavine čine žitarice, kako doručak ili užinu ne biste opteretili viškom kalorija.  

SASTOJCI (za 5 šoljica):

  • 300 g ovsa u zrnu 
  • 80 g sirovih, neoljuštenih badema
  • 30 g suvog kokosa
  • 50 g semenki bundeve i suncokreta
  • 50 g suvog grođža
  • 50 g seckanih urmi
  • 30 g semenki lana
  • 1,5 kašičica cimeta
  • 2 kašike ribane narandžine kore
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 80 g meda

PRIPREMA:

Zagrejte rernu na 160 ºC. U široku činiju pomešajte ovas, bademe, kokos, semenke, cimet, narandžinu koru i ulje i mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu. Ovu smesu stavite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i raširite je po celoj površini. Zalijte smesu medom i promešajte. Pecite pecite 25 minuta. Da bi granola bila hrskava, mešajte je na pet minuta. Deset minuta pre kraja dodajte suvo grođže i urme. One su pune šećera pa pri dužem pečenju mogu pregoreti. Gotovo granolu ostavite da se ohladi i spakujte je u zatvorene posude. Granola je istinski zdrav doručak. Može se jesti s mlekom, jogurtom ili kefirom. Ako je jedete kao užinu, dodajte sezonsko voće. Ukus će biti nezaboravan!

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.