grazia

Lifestyle

Imate grižu savesti jer ne radite baš ništa na odmoru?

Čitanje, kuvanje, bavljenje sportom, upoznavanje sa novim prijateljima - pre nego što ste otišli na odmor imali ste celu listu zadataka koje hoćete da obavite? A onda se desio period u kojem ste samo želeli da spavate, gledate serije, gledate u zid, jednom rečju - da ne radite ništa. Iako vam je sigurno žao da svoje slobodno vreme pretvorite u neproduktivno, beskorisno vreme, to je možda nešto najbolje što možete da uradite za sebe. 

Mada živimo u vremenu kad je veliki deo ličnog uspeha vezan za ono što imamo i radimo, najviše zahvaljujući društvenim mrežama na kojima se čini da je obavezno da beležimo svaki trenutak svog života, zar nije glupo da se osećamo onoliko vrednim koliko lajkova imamo, da budemo voljeniji i pihvaćeniji samo u odnosu na to šta i koliko radimo, do te mere da osećamo grižu savesti kad ne radimo ništa, kad smo lenji ili kad samo odmaramo.

U današnjem društvu postoji očigledna opsesija iskorišćavanja vremena, da je taj fenomen čak dobio i ime - hronopatija, odnosno bolest vremena (ili nemanja vremena?). U okruženju u kojem vlada tiranija sata, većina oseća hitnu potrebu da bude produktivna i efikasna, međutim čini se sve očiglednijim da ovakav način života nije u skladu sa našim telom i umom.

Umesto da na odmoru zaista odmara i ne radi ništa, savremeni poslovni čovek oseća anksioznost zbog straha da gubi vreme. Poželeće da ga upotpuni svim knjigama koje nije stizao da pročita, sređivanjem šupe na šta je čekao godinama, uplatiće neki kurs, pogledaće neku seriju... A suština priče je da ako na odmoru zaista iskoristite svoje vreme da se odmorite i oslobodite nagomilanog stresa i kasnije se vratite produktivniji na posao (i u život, generalno). 

Većina psihologa smatra da su obično nesigurni ljudi veoma zahtevni prema sebi i da upravo oni planiraju svoju agendu i ispunjavaju je sa mnogim aktivnostima - posao, sport, časovi jezika, društveni život, a ispunjavanje te agende zanemaruje suštinu onoga što zapravo treba našem telu i umu. Dodatni stres i osećaj frustracije javljaju se ako ne uspemo da ispunimo sve zacrtane zadatke, i ulazimo u začarani vrtlog straha i anksioznosti.

Nastavljajući sa viškom aktivnosti nakon što prestanu da rade, uobičajeno je da se ljudi koji moraju da budu u stalnom pokretu zapravo plaše suočavanja sa sobom i svojim mislima, sa svojim strahovima i anksioznostima i trbebalo bi da, za početak, razmisle da li je to istina u njihovom slučaju, a onda i da potraže pomoć terapeuta. 

Oni koji uspevaju da se apsolutno isključe tokom praznika ili tokom odmora su zapravo pravi srećnici, ali među njima sigurno ima i onih koji se plaše da se vrate svom uobičajenom ritmu i rutini, što je druga vrsta tegobe. Savet plus za njih je da se postepeno vraćaju svojoj rutini i da, za početak, ne kreću na posao ponedeljkom. 

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

U SRCU GRADA: Rajićeva SC slavi 5. rođendan!

Humanitarna izložba modnih fotografija

Lifestyle

Zavirite u presladak stan Dženifer Lorens sa Menhetna

Glumica prodaje loft za neverovatnih 10,5 miliona dolara.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Trifonas Samaras: Sloboda kao imperativ

Upoznajte legendarnu ikonu stila iz Atine

Lifestyle

Da li je Dženifer Lorens najiskrenija holivudska mama?

Glumica otkriva kako izgleda život sa bebom u kući!

Lifestyle

Porodila se Adrijana Lima i odabrala nesvakidašnje ime za bebu

Nakon dve ćerke koje ima sa košarkašem Markom Jarićem, manekenka je dobila sina sa filmskim producentom.

Lifestyle

STIHL - dobri komšija: Društvena odgovornost kao imperativ

Poslednjom akcijom, kompanija je uredila zelene površine u dvorištima vrtića na teritoriji Novog Beograda.

Lifestyle

Srećan rođendan, Kameron! Slavna glumica danas puni 50 godina.

Iako se povukla iz sveta glume, uskoro je gledamo u komediji "Back in Action".