Lifestyle

Već 70?! Pirs Brosnan slavi rođendan, a pored Džejmsa Bonda ovo su njegovi filmovi koje morate pogledati

Pirs Brosnan je irski glumac koji je u početku privukao pažnju američke publike zbog svojih televizijskih uloga. Prvo u popularnoj mini seriji pod nazivom „The Manions of America“, a zatim u „Remington Steele“. U toj serijii Brosnan je igrao privatnog detektiva, koji je bio neka vrsta komičnog i pomalo satiričnog legendarnog špijunskog lika Džejmsa Bonda.

Otprilike 10 godina nakon završetka te serije Brosnan će biti izabran za sledećeg agenta 007 u filmu „Golden Eye“. Šon Koneri slavno je stvorio lika na ekranu, a onda je Rodžer Mur preuzeo ulogu na duže staze. Nakon toga, Timoti Dalton je dobio ulogu sledećeg Džejmsa Bonda 1980-ih kada Brosnan nije mogao da je prihvati angazmana za „Remington Steele“. Daltonovi filmovi nisu bili tako dobro prihvaćeni i on je snimio samo dva od njih. Činilo se da je franšiza zamirala kada je Brosnan dobio drugu šansu u ulozi čuvenog agenta i mnogo više kliknuo sa celom pričom od Daltona.

Brosnan je takođe uspeo da se afirmiše kao filmski glumac u raznim ulogama izvan filmova o Bondu. To dostignuće je prilično značajno jer mnogi njegovi vršnjaci iz 80-ih nisu bili u stanju da naprave taj raskorak sa malog ekrana na veliki.

Brosnanova filmska pojavljivanja definitivno se ne mogu vezati za jedan žanr. Od akcionih filmova, preko komedija, do teških drama, pa čak i nekih ne sasvim uspešnih skokova u mjuzikle, u nastavku teksta preporučujemo vam 10 kultnih filmova glumca u kojima je apsolutno briljirao.

James Bond 007: GoldenEye

The Thomas Crown Affair

Mrs. Doubtfire

The ghost writer

Die another day

Mars attacks!

The foreigner

Mamma Mia!

Dante’s peak

The world is not enough

Foto: Profimedia, video: Youtube

Priredila: T.M.