grazia
X

Lifestyle

Kako uneti skandinavski stil u uređenje vašeg prostora?

Ovaj moderan stil uređenja enterijera mnogima je omiljen jer prostor ostavlja pročišćenim i naizgled ležerno uređenim.

Skandinavski stil uređenja prvi put je privukao svetsku pažnju u 50-im, a danas je upravo on nepresušan izvor inspiracije za trendove u dizajnu enterijera.

Reč je o jednoj neponovljivo elegantnoj, a ipak udobnoj estetici koja nastavlja da dominira na polju uređenja životnog prostora, a posebno je privlačna onima koji teže minimalizmu.

Da bismo stekli pravilnu sliku o tome šta čini skandinavski dizajn toliko popularnim, razgovarali smo sa stručnjacima koji su nam pomogli da bolje definišemo ovaj pokret.

Kako biste opisali skandinavski stil?

"Čisto, jednostavno i pre svega funkcionalno", kaže Maija Rasila, arhitekta enterijera.

"Ovde je zima duga i dobar deo godine je mračan što dovodi do toga da ulažemo mnogo energije u uređenje svojih domova u kojima provodimo toliko vremena", kaže Nina Brun, dizajnerka iz Kopenhagena.

"Trudimo se da stvorimo prijatnu, laganu i prozračnu atmosferu", dodaje ona.

Koji su ključni elementi skandinavskog stila?

"Osnovni element koji definiše ceo skandinavski stil dizajna je nesumnjivo drvo koje se koristi u pretežno svetlim bojama kao što su hrast, breza i bor", kaže Maija Rasila.

Beli zidovi koje vidite u cool skandi prostorima? Oni imaju svrhu. Bele površine pojačavaju svetlost jer su skandinavske zemlje mesta gde je prirodno svetlo ograničen resurs.

"Pored [drveta], skandinavski dizajn je takođe snažno inspirisan drugim elementima nordijske prirode: umirujući zemljani tonovi i materijali kao što su lan, vuna i kamen", dodaje Rasila.

Kako izgleda tipičan skandinavski enterijer?

"Jednostavnost je ključna, okružite se dobro promišljenim predmetima", kaže Nina Brun.

U skandinavskim domovima nećete naći nered. Upotreba dekorativnih predmeta je suptilna, omogućavajući da osećaj mira vlada otvorenim prostorom.

Paleta boja je nenametljiva: "Jednostavni beli zidovi idu u paru sa prigušenim tonovima braon, boje peska i bledosive. Priroda je suštinski deo dekoracije: vuneni tepisi, laneni jastuci i grane u vazi upotpunjuju stil", kaže Brun.

Kako da unesete skandinavski stil uređenja u vaš prostor?

"Možda je moj najbolji savet da se okružite stvarima koje volite - težite jednostavnosti i sakrijte ili poklonite stvari koje vas ne čine srećnim", kaže Nina Brun. "Potrošite svoj novac na kvalitetne stvari koje ćete dugo čuvati i ako želite da pratite kratkotrajne trendove kupujte predmete koji ostavljaju veliki vizuelni uticaj, ali ne utiču previše na vaš budžet."

Naravno, nije potrebno da čitav vaš prostor bude u ovom stilu. Minimalne naznake ove estetike napraviće razliku: jednostavno dodajte poneki predmet poput tepiha od jute ili stolice od ratana za taj "hygge" efekat.

Takođe, ne možete pogrešiti sa vunom: "Vuna je ključni materijal kojim se okružujemo i klasik u skandinavskom dizajnu", zaključuje Nina Brun.

Foto: Shutterstock, Instagram

Priredila: Natalija Knežević

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Holivudske zvezde koje imaju poznate očeve

Ove zvezde pratile su stope svojih slavnih roditelja.

Lifestyle

10 karakteristika mentalno zdravih ljudi

Kako mentalno zdravlje izgleda u stvarnom životu?

Lifestyle

NEW MOMENT SE VRATIO KUĆI

Mnoge poznate ličnosti poput Princa Filipa i Princeze Danice Karađorđević, Bojana Perića, Ane Štajdohar i Nikole Demonje, Stefana i Danijele Buzurović okupile su se na New Moment ž...

Lifestyle

Da li želite da provedete noć u Skubi Du kombiju? Sada imate mogućnost!

Zavirite u unutrašnjost legendarnog Mystery Machine - vozila družine uz koju smo odrastali!

Lifestyle

Vikend horoskop od 17. do 19. juna

Pokažite drugima koliko vredite.

Lifestyle

Kako da uništite vezu u 5 lakih koraka

Ukoliko želite da vaša veza bude zdrava, kvalitetna i dugovečna - radite sve suprotno!

Lifestyle

6 znakova da je vašem partneru i vama potrebna pauza

Nažalost, faza medenog meseca u vezi ne može da traje zauvek...

Lifestyle

Banca Intesa i Stefan Milenković najavili saradnju na projektu "Banka pod vašim prstima"

Banca Intesa je, u okviru projekta "Banka pod vašim prstima", predstavila brend ambasadora novog digitalnog bankarstva, svetski poznatog violinistu - Stefana Milenkovića.

Lifestyle

Doživite novo iskustvo kupovine u Tehnomanija Bosch Concept Store prodavnici

Tehnomanija je u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom Bosch, otvorila jedinstvenu i specijalizovanu prodavnicu – Bosch Concept Store.

Lifestyle

Čitav svet pogodnosti uz Visa premium kartice

Visa je omogućila specijalne pogodnosti prilikom plaćanja Visa Gold, Visa Platinum i Visa Infinite karticama kod više od 50 partnera.

Lifestyle

Po čemu ćemo pamtiti suđenje Džonija Depa i Amber Herd?

Suđenje veka je završeno, a ovo su momenti po kojima ćemo ga pamtiti.