grazia

Lifestyle

Kako su "stari" muzeji postali moderniji?

Da bi uhvatile korak s vremenom, klasične izložbe moraju se menjati. Koliko su u tome uspele, svake godine pokazuje Nagrada za evropski muzej godine.

Možete li zamisliti da u Evropi postoji muzej posvećen - mikrobima? I, zašto se predstavlja plakatom na kojem je par u strasnom poljupcu? Znate li koji je poznati nobelovac odlučio da jednu staru kuću pretvori u galeriju geneze svog književnog dela? Verujete li da postoji izložba u kojoj ćete testirati sposobnost da govorite istinu na detektoru laži?

Muzeji su odavno mnogo više od izložbenog prostora, čuvara neprocenjivih artefakata i istorijske građe. Da bi uhvatili korak sa vremenom, moraju se menjati. Zato stalno pronalaze nove načine komunikacije sa publikom, da bi danas došli dotle, da zajedno sa posetiocima pronalaze odgovore na ključna pitanja savremenog doba.

Kada je britanski publicista Kenet Hadson osnovao Evropski muzejski forum, želeo je organizaciju koja će svake godine dodeljivati nagradu za najbolji muzej godine. Ipak, te daleke 1977. godine ni on nije mogao da pretpostavi šta će odlikovati muzeje u 21. veku, kakvo bogatstvo sadržaja i raznolikost pristupa tom sadržaju. Nagrada za Evropski muzej godine (EMYA) je tako postala najstarija i najprestižnija nagrada koja se dodeljuje više od četiri decenije, uz svečanost i posebnu vrstu glamura, svake godine u drugoj prestonici kulture Starog kontinenta.

U ovom takmičenju se daje podjednaka važnost iskustvu posetilaca muzeja i muzejskoj kolekciji. Nagrade se dodeljuju muzejima koji su pokazali izuzetnost, inovativnost, a pre svega otvorenost i komunikativnost sa publikom. Do danas je, kako se procenjuje, u ovom prestižnom takmičenju prijavilo 1.900 muzeja-kandidata, a dodeljeno je oko 400 nagrada muzejima u 36 evropskih zemalja. Veličina ovde nije važna. Tako se među pobednicima nalazi i Rijks, holandski nacionalnog muzeja u Amsterdamu, i Muzej nevinosti u Istanbulu kojeg je kreirao nobelovac Orhan Pamuk, inspirisan svojim istoimenim romanom. Takođe, nagrađene muzeje ćete naći u evropskim metropolama poput Muzeja dizajna u Londonu, ali i u selu Betina na hrvatskom ostrvu Murter, koji ima dom Muzeja drvene brodogradnje. Od holandskog muzeja Mikropija, jedinog koji prikazuje nevidljivi svet mikroorganizama, do Muzeja lutaka u baskijskom gradiću Tolosa u Španiji, svi se veoma razlikuju po sadržaju, pristupu i temi. Jedno ih ipak spaja: širom su otvorili vrata publici i ponudili nove poglede na istoriju, umetnost, nauku ili svakodnevni život.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rijksmuseum (@rijksmuseum)

Ove godine je prvi put u istoriji dodela nagrada organizovana  virtuelno i to za 2020. i 2021. godinu. U direktnom prenosu iz Muzeja Borisa Jeljcina u Jekaterinbergu u Rusiji, kandidati su na malim ekranima sa uzbuđenjem čekali da se pročitaju imena pobednika. Kao i svake godine, dodeljene su glavna nagrada, za Evropski muzej godine, kao i Nagrada za muzej Saveta Evrope, onom muzeju koji posebno naglašava evropske vrednosti i posvećenost ključnim vrednostima demokratije i ljudskih prava. Takođe se dodeljuje i nekoliko drugih, važnih priznanja. Nagrada Sileto - sponzora Silletto Trust - odlazi muzeju koji je pokazao izuzetnost u uključivanju lokalne zajednice u planiranje, razvoj i vođenje projekata muzeja i kulturne baštine posebno kroz rad volontera. Nagrada Meivaert za održivost dodeljuje se muzeju koji pokazuje posvećenost socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti.

Možda će vas ovo leto dovesti do jednog od ovih izuzetnih muzeja. Otkrijte ih. Svi su tesno povezani sa našim životima i zato vam mogu pomoći da bolje razumete probleme sadašnjice. Možda će vam zalečiti neku emocionalnu ranu ili probuditi sećanje. A možda će vas istinski šokirati.

NATURALIS

Najbolji evropski muzej 2021. je Naturalis, centar za biodiverzitet u Laidenu, u Holandiji. Reč je, zapravo, o jednom od najvećih prirodnjačkih muzeja na svetu. Njegova istraživanja su impresivna u oblasti klime, snabdevanja hranom, životne sredine, lekova, očuvanja raznovrsnosti živog sveta. Ako vam sve ovo zvuči suviše akademski, onda treba saslušati oduševljene posetioce. Jer, Naturalis je veoma popularan muzej, pun emocija. Posetioci se u njemu osećaju opušteno i lagodno. Zgrada sa prelepim galerijama odiše dobrodošlicom, zahvaljujući ljubaznom osoblju i porodično orijentisanim prostorima.   

U Naturalisu je posle preobražaja koji je trajao celu deceniju, sada sve novo. Ne samo da je ovaj muzej dobio atraktivnu zgradu, nego je spojio i digitalizovao kolekcije pet instituta, postavio lepe izložbe, dodao mnogo novih prostorija i priredio brojne zanimljive aktivnosti za publiku različitih interesovanja. Uvođenje Naturalisa u 21. vek bio je projekat vredan više miliona evra - složen, ali majstorski izveden. Svaka od osam izložbenih galerija ima sopstvenu temu i stil. Posetioci mogu naučnicima da postave bilo koje pitanje i posmatraju istraživanja. Ovakav pristup se oslanja na radoznalost, upotrebu predmeta, fokusiranje na stvarne situacije, angažovanje istraživača, a sve to sa glavnim ciljem - potragom za znanjem o prirodnom okruženju.

Naturalis deluje pod sloganom „Zajedno otkrivamo bogatstvo prirode“. Poziv se prepoznaje u svim galerijama, laboratorijama i uslugama. Muzej je izabrao ljubav i osećanja prema prirodi kao osnov za jačanje svesti o tome da biodiverzitet propada širom sveta, te da je krajnji čas da se posvetimo vrednosti prirode u našem životu. Upravo ovaj pristup čini holandski muzej «nezaboravnim», po oceni žirija.

Način na koji je Naturalis preobražen čini ga ambasadorom za očuvanje prirode u vreme kada klimatske promene utiču na sve žive sisteme na svetu. To je institucija koja može privući um, dušu i srce posetilaca, povede ih ka novim idejama dobrog i odgovornog ponašanja prema prirodi i njenoj zaštiti.

STAPFERHAUS

Evropska nagrada za najbolji muzej 2020. godine otišla je muzeju Stapferhaus iz Lencburga u Švajcarskoj. Ovaj muzej je pokazao kreativan pristup, okrenut budućnosti, da je jedna vrsta laboratorije za umetnost življenja i da je muzej kakav bi svi muzeji trebali biti. Osnovan 1960. godine, ime je dobio po švajcarskom filozofu i vizionaru Filipu Albertu Stapferu. Stapferhaus se 2018. preselio u stalni dom, u novoj zgradi na železničkoj stanici Lencburg. Tu se sada, pod jednim krovom, otvaraju izložbe i organizuju raznovrsni zanimljivi događaji.

Tematske izložbe u Stapferhausu pretvaraju velika pitanja u pristupačna iskustva. Posetioci postaju „glumci sadašnjosti“. Slušajući glasove drugih, oni postaju učesnici dijaloga i susreta. Izložba pod nazivom „Lažno: cela istina“, poziva učesnike da glasno razmišljaju i razgovaraju. Zgrada je pretvorena u „Kancelariju cele istine“. Posetioci dobijaju propusnicu i sa njom prolaze kroz izložbu postajući odgovorni za „celu istinu“ tokom posete. Sloganom „Istini ste potrebni” izložba naglašava važnost traženja i borbe za istinu. Prelazeći iz sobe u sobu, posetioci se susreću sa najšarmantnijim lažovom Pinokiom, prevarama, falsifikovanjima, zaverama i drugim izazovima u svakodnevnom životu. Takođe i sa naučnim saznanjima i otvorenim pitanjima o ličnim i društvenim odnosima. Možete testirati ličnu sposobnost da govorite istinu na detektoru laži, uključiti se u raspravu između novinara, lekara, sudije, političara, pisca i sveštenika i istraživati lažne vesti na društvenim medijima. U interaktivnom prostoru koji se zove „Centar za odbacivanje laži na jednom mestu“ posetioci se suočavaju sa raznim lažima, traže da ih ocene i pozvani su da svoje priloge dodaju u knjigu laži. Kroz maštoviti dizajn i visok stepen interaktivnosti, u kombinaciji sa dobrim smislom za humor i zaigranom atmosferom, ova senzualna i inteligentna izložba angažuje i motiviše posetioce kojih je sve više.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stapferhaus (@stapferhaus)

NAGRADA MUZEJA PORTIMAO

U Muzeju Portimao u Portugalu trenutno se nalazi sedište Evropskog muzejskog foruma. Ovaj muzej nagrađuje prijateljsku atmosferu za posetioce muzeja. Otvoren pre nekoliko godina u jednoj staroj fabrici, postavkama pokazuje na kojim je vrednostima zasnovan, a to su iznenađenje, autentičnost, fascinacija, izvrsnost i relevantnost. Oni se izražavaju u svim oblastima muzejskog rada, posebno u kvalitetu dobrodošlice koju posetiocima pružaju i stručnjaci i volonteri.  

NAGRADA KENET HADSON

Nagradu koja nosi ime osnivača Evropskog muzejskog foruma dobija  muzej, pojedinac ili projekat koji su pokazali najneobičnije, najsmelije ili kontroverzno dostignuće koje dovodi u pitanje uobičajeni pogled na ulogu muzeja u društvu. Ove godine, laureat je španski muzej CosmoCaixa u Barseloni. Stalna postavka sastoji se iz tri dela. Prvi se odnosi na početak života na Zemlji, i uključuje teoriju Velikog praska i relativiteta. Drugi deo se bavi evolucijom i pojavom homo sapiensa, a treći je posvećen budućnosti i tome kako možemo rešiti probleme koje smo kao vrsta stvorili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CosmoCaixa (@cosmocaixa)

Tekst: Vesna Marjanović

Foto: Profimedia

 

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

U SRCU GRADA: Rajićeva SC slavi 5. rođendan!

Humanitarna izložba modnih fotografija

Lifestyle

Zavirite u presladak stan Dženifer Lorens sa Menhetna

Glumica prodaje loft za neverovatnih 10,5 miliona dolara.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Trifonas Samaras: Sloboda kao imperativ

Upoznajte legendarnu ikonu stila iz Atine

Lifestyle

Da li je Dženifer Lorens najiskrenija holivudska mama?

Glumica otkriva kako izgleda život sa bebom u kući!

Lifestyle

Porodila se Adrijana Lima i odabrala nesvakidašnje ime za bebu

Nakon dve ćerke koje ima sa košarkašem Markom Jarićem, manekenka je dobila sina sa filmskim producentom.

Lifestyle

STIHL - dobri komšija: Društvena odgovornost kao imperativ

Poslednjom akcijom, kompanija je uredila zelene površine u dvorištima vrtića na teritoriji Novog Beograda.

Lifestyle

Srećan rođendan, Kameron! Slavna glumica danas puni 50 godina.

Iako se povukla iz sveta glume, uskoro je gledamo u komediji "Back in Action".