Lifestyle

Moć tattoo poruke

Umetničke slike na telu slavnih odmah privlače pažnju obožavalaca i često navode na pitanje - imaju li one neko dublje značenje od očiglednog. Da ne kriju neku važnu tajnu, podsvesnu želju? Ili su, ponekad, samo posledica pijanih misli, kako je u jednoj emisiji priznala Kendal Džener. Na pitanje, zašto je unutar donje usne istetovirala baš reč mjau, poznata manekenka je odgovorila: - To mi je prvo palo na pamet...

Mnogo ozbiljniji potez je nedavno povukla Sofi Tarner, jedna od junakinja Igre prestola. Malo pre kraja serije, ona je na levoj mišici pokazala tetovažu jezovuka, znak kuće Stark, kojoj pripada njen lik, Sansa. Dodala je i natpis The pack survives (Čopor opstaje). Kako se čopor očigledno odnosi na Starkove, glumica je morala javno da se pravda da li je, zapravo, prekršila odredbe ugovora o ćutanju. - Ljudi su mi savetovali da to ne radim, baš zato što izgleda kao da odajem kraj serije. Nisam to htela. To je citat iz prošle sezone, a svi su pretpostavili da će čopor zaista opstati. To je samo moto prema kojem želim da živim - objasnila je mlada Britanka u američkoj emisiji The Late Late Show. Ispostavilo se da je tetovaža Tarnerove zaista pokvarila iznenađenje raspleta. Starkovi su trijumfovali, a na velika vrata oglašena je nova era upotrebe slika na telu.  

Tetovaže postoje od osvita civilizacija - najstarija sačuvana je kod mumije iz leda Alpa, stare oko 5.000 godina, ali se njihova uloga do danas drastično izmenila. Nastale su ili kao znak društvene pripadnosti ili pobune. Danas su to samo neki od razloga što je tetoviranje tako rašireno.

Tattoo je dobio počasno mesto u pop kulturi od '60-ih godina, zahvaljujući poznatim umetnicima koji su u ljudskom telu pronašli idealno platno. Od '70-ih postaju deo zapadne, potom globalne mode. Uobičajen je među oba pola, u svim uzrastima. Iz nižih klasa osvojile su visoku. Srce na dojci pevačice Dženis Džoplin, sa potpisom majstora Lajla Tatla, smatra se ključnim momentom u prihvatanju tetovaže kao umetnosti. I više od toga: oglašena je revolucija ženske estetike. Ubrzo pošto se 2011. pojavila i tetovirana lutka Barbi, prvi put su tetovirane žene u jednom društvu bile brojnije od muškaraca - 23 posto Amerikanki naspram 19 posto muškaraca, govori istraživanje agencije Harris. Tattoo je, udružen sa Instagramom, postao moćno sredstvo samoizražavanja i stavljanja sopstvenog tela pod kontrolu. Pored klasične proslave ljubavi i životnih deviza, u poslednje vreme reklamira se šou-biznis, oglašavaju borbe i radosti, otkriva karakter.   

Tome su umnogome doprinele poznate žene. A one ne prestaju da iznenađuju. Taman smo mislili da niko neće nadmašiti glavne glumice Igre prestola, kada su tetovažama odale trajnu počast seriji koja ih je proslavila, ili utrkivanje slavnih parova u kompatibilnim crtežima. Trenutni hit su dve rečenice bivšeg američkog predsednika Teodora Ruzvelta o razlici između kukavica i heroja, jedna na ruci Majli Sajrus, a druga na ruci njenog supruga Lijama Hemsvorta. Poznate žene od umetnika traže sve više. Nakon što su se Arijana Grande, Ledi Gaga i Majli Sajrus izdvojile kao šampionke u broju tetovaža (po nekoliko desetina), mediji su počeli da vode evidenciju i o dizajnu koji privlači najviše pažnje.

Ko crta, taj i greši. Grande je morala da izmeni novu tetovažu na dlanu, pošto je saznala da japanska slova ne znače naslov njenog singla Sedam prstenova, nego - roštilj. Zoe Kravic je na arapskom jeziku istetovirala poruku Neka vlada ljubav. Tako je bar mislila dok joj nije rečeno da na levom ramenu šeta gramatičku grešku koja bi čak mogla da slavi Al Kaidu! Uveli cvet na ruci Dakote Džonson nije bio greška. Ona je priznala da se tako oseća, ukazujući da nesavršenost ne umanjuje vrednost ličnosti. Za Selenu Gomez nema dileme: Prvo voli sebe na arapskom prenela je i na svoju Coach torbu, dok iza tetovaže Hilari Daf stoji zanimljivija priča. Ona je putem  Tonight Showa, Džonija Karsona, tetovažom Take Fountain dala savet mladim glumcima, onim istim rečima kojima je holivudska legenda Bet Dejvis svojevremeno odgovorila na pitanje kako se ulazi u svet filma. - Krenite Avenijom Fontana - odgovorila je Dejvisova, misleći na ulicu u Los Anđelesu, koja vodi u Holivud.

Ledi Gaga je osvojila silne aplauze kao glumica i muzičarka za film Zvezda je rođena, pa se počastila ogromnom slikom na leđima koja aludira na Život u ružama, pesmu kojom se njen lik Ali vinula u zvezde. I fanovi Hale Beri su ludeli za njenim leđima, na kojima je osvanula duguljasta loza. Sve dok u The Late Late Show glumica nije otkrila da je zapravo isprobavala lažni tattoo za novu ulogu. Konačno, još jedna odlika tattoo umetnosti je katarza u događajima kao što su preživljeno zlostavljanje ili teška bolest. Kada je majka Eme Ston pre nekoliko godina saznala da je izlečena od kancera, njih dve su proslavile vest jednakim tetovažama ptičjih nogu. Stonova, naime, obožava pesmu Crna ptica od Bitlsa, a njenu tetovažu je dizajnirao, ni manje ni više, ser Pol Makartni. 

Povezane teme

Lifestyle

Glamurozni hotel na Azurnoj obali

Na svetu postoji bezbroj različitih i lepih hotela, ali neki se ističu zbog svoje jedinstvenosti i misterioznosti.

Lifestyle

Proverite sat: otkrivamo savršeno vreme za seks

U sedam ujutru, u podne ili osam uveče? Naučnici su otkrili kada je najbolje voditi ljubav!

Lifestyle

Predstavljamo najnoviji Instagram mikro trend: cvetni čaj

Najnoviji Instagram trend „cvetnog čaja“ preplavio je naš feed elegantnim šoljama sa jestivim prolećnim cvećem.

Lifestyle

Oproštajni seks – da li je ovo dobar potez ili ne?

Zašto želite da to uradite (bar) još jednom pre nego što se rastanete?

Lifestyle

24 citata iz serije "Seks i grad" za sve prilike

Da preživite raskid, pronađete ljubav ili se samo smejete...

Lifestyle

Kiss me: zašto se treba češće ljubiti?

Govorimo o tome kako vam poljupci pomažu da postanete vitkiji, uspešniji i živite do 100 godina.

Lifestyle

Stiže kuvar sa receptima iz serije „Prijatelji”

Lepa vest za sve ljubitelje serije Prijatelji!

Lifestyle

Koje aktivnosti mogu zameniti 25 minuta seksa i sagoreti kalorije

Kako sagoreti kalorije ako vam najpogodniji način za to nije dostupan?

Lifestyle

Tajni osećaji: zašto ne treba žuriti sa izjavljivanjem ljubavi

Pet razloga da sačekate, čak i ako umirete da kažete "volim te"