Lifestyle

Najbolje aplikacije za rad od kuće

Dok se u najvećem delu Evrope i dalje radi od kuće, u pojedinim oblastima privrede se uveliko razmišlja da takav način rada postane stalan i posle pandemije. Podaci istraživanja EAE Business School sa sedištem u Madridu kažu da je broj evropskih kompanija čiji zaposleni rade na daljinu prošle godine zbog pandemije porastao sa 4 posto na 88 posto. Srpska onlajn berza poslova Infostud je za sve one koji bi rado radili od kuće, pronašla više od 120 ponuda. Najviše oglasa tog tipa ima u kategorijama: IT, Marketing, promocija, Jezici i književnost, Pozivni centri i Menadžment srednji.

Među njima su web developer, koordinator za HR konferencije, kopirajter, kreator sadržaja, menadžer društvenih mreža, predavači iz raznih oblasti, savetnici za korisničku podršku na nemačkom, španskom, italijanskom i francuskom, i mnogi drugi. 

Raditi na daljinu nije lako. Na sreću, živimo u digitalno doba koje neprestano napreduje, a i zdravstvena kriza je ubrzala stručnjake za softver da razviju nove programe koji pomažu i ličnom i kompanijskom biznisu da pređe u sajber prostor i nastavi posao sa sličnom efikasnošću.

Neki kažu, i boljom. Do sada je na tržište izašlo skoro devet miliona aplikacija za rad od kuće. Pomažemo vam da pronađete najbolje koje se mogu pronaći kod nas. Sve aplikacije su podeljene prema četiri osnovne potrebe koje razni poslovi na daljinu mogu iziskivati i većina se može kombinovati sa drugima. 

1. Komunikacije

Iako je imejl i dalje neophodan u spoljnim komunikacijama, zaposleni u kompaniji sada mogu uštedeti vreme i slati jedni drugima dokumenta putem chat sistema koji će sprečiti da im inboksi budu pretrpani, a poruke nepregledne. Takođe, nema više borbe sa atačmentima i neotpakovanim fajlovima. Dokument koji šaljete jednostavno spustite u privatnu poruku i sa lakoćom je pošaljete kolegi. 

Slack je tzv. intuitivni chat sistem koji sadrži sve funkcije za komunikaciju koje vam mogu zatrebati (i predviđa vaše naredne poteze na osnovu ranijeg iskustva).

Napredna verzija staje oko 12 evra mesečno. Već u osnovnom paketu imate razne servere i kanale. Možete voditi video razgovor i deliti ekran s drugima. Važne poruke obeležavate kako biste ih kasnije našli, a svoje mesto u svakom ćaskanju možete sačuvati, zajedno sa oznakom vremena. Takođe, imate mogućnost da sažmete slike i gifove i nesmetano listate prethodne strane. Tokom razgovora možete voditi i ankete.   

2. Video pozivi 

U današnje vreme je teško raditi na daljinu bez video poziva, naročito ako s vremena na vreme morate da vidite i čujete kolege i klijente u realnom vremenu. Ako je kvalitet video veze loš, izgubićete dosta vremena tražeći od njih da ponove šta su rekli ili da provere konekciju, nego što ćete uraditi od posla. Zato je važno odabrati najbolje aplikacije za video komunikaciju koja će vam ujedno pomoći da se osećate kao da ste blizu sagovorniku. Kod nas je Zoom stekao veliki broj korisnika, kao platforma za konferenciju sa mnoštvom učesnika, čak do sto.

PROČITAJTE JOŠ: 9 Načina da se opustite kad radite od kuće

Nudi i jednostavan prostor za chat, mogućnost dodavanja virtualnih pozadina i break out rooom, koja vam omogućava da jedan Zoom sastanak podelite na nekoliko desetina zasebnih. Takođe možete deliti ekran s učesnicima i snimati sastanak. Ako ste vi sazvali sastanak, kao domaćin možete odrediti ko može da komunicira s kim i na koji način. Nove učesnike možete pozvati iz postojećih kontakata ili pozivom preko imejla i kopiranjem linka sastanka.  

Microsoft Teams je slična aplikacija, ali sa najviše 20 učesnika, s tim što ima veoma dobru chat grupu gde se fajlovi mogu razmenjivati i komentarisati. Kompatibilna je sa dosta drugih aplikacija, a kao Microsoft proizvod, integrisana je sa programom Office 365. 

Google Meet se smatra sredinom između Teams i Zoom, što znači da je namenjena velikom broju učesnika, daje opciju dizanja ruke kada neko želi nešto da pita ili kaže, a dobro je integrisana sa ostalim Google servisima. 

3. Upravljanje projektima 

Kada se predate iskušenju da radite u krevetu ili za stolom dok ručate,  organizacija rada od kuće može da opadne, a dokumenti se rasipaju po kući. Odjednom vam nedostaje kancelarijski prostor u kojem se fizičke datoteke mogu čuvati i održavati u redu, kao i kolege koje će vam prići i podsetiti vas na zadatke koje tek treba da obavite. Saveti za rad kod kuće su sjajni, ali ono što vam zaista treba je aplikacija koja će vas održavati u toku – proveravanje projekata kolega, označavanje sopstvenih odgovornosti i planiranje unapred kako biste se lakše pridržavali rokova.

Asana je jedna od aplikacija koje će vam u svemu tome pomoći. Jednostavno se koristi, ima platformu koja je vizuelno prijatna, kao i  Business verziju koja se dodatno plaća. U osnovnom paketu možete lako skinuti čitav niz različitih tipova fajlova, koje može videti i uređivati i ostatak vašeg tima. Ima još i imejl notifikacije, direktna integracija sa popularnim radnim aplikacijama, automatsko ažuriranje, mogućnost tagovanja i komentarisanja, kao i praćenje kako se odvija ispunjavanje zadataka. Tu su još i upravljanje budžetom kao i portal za klijente. 

4. Upravljanje vremenom 

Reč je o ključnoj stvari kada se radi na daljinu, jer kada nema nikoga da vas podseti na plan rada, možete se zaglaviti u određenim zadacima i odlagati u beskraj one koji vam se manje dopadaju. Stoga vam je potrebna neka od aplikacija da biste lakše poveli računa o onome na  čemu trenutno radite i da znate koliko dugo, tako da ništa ne ostavite za “pet do dvanaest”. Ovakve aplikacije takođe mogu pomoći u radu na daljinu kod zakazivanja sastanaka. Kada nisu svi članovi kompanije na jednom mestu, teško je uskladiti planove za narednu nedelju. 

Toggl je aplikacija zasnovana na cloud sistemu i popularna je među frilenserima kojima je neophodno da odrede koliko su vremena proveli na nekom projektu jer tako obračunavaju svoj rad. U predviđeno polje napišete šta radite, a zatim startujete tajmer i možete videti da je počelo praćenje vašeg vremena. Takođe ga možete zaustaviti, kao da ste otišli na pauzu, a možete i dodati vreme u projekat na kojem ste već ranije radili, tako da ručno upišete vreme.

Toggl upisano vreme dodati na vaš postojeći projekat. Vrlo je korisno podeliti svoje vreme na kategorije, što se može učiniti dodavanjem klijenata i projekata za određeni zadatak. Pošto kliknete na Create new project, odaberete ranijeg klijenta ili dodate novog. Ova aplikacija vam daje i nedeljne izveštaje o tome kako ste podelili radno vreme i može se integrisati sa više od 100 drugih aplikacija. 

(Tekst preuzet iz majskog štampanog izdanja časopisa Grazia/ Photo: Shutterstock)