Ne osećate se prisutno tokom seksa? Niste same

Da biste se što više prepustili strasti i da bi vam zadovljstvo bilo maksimalno treba da naučite da “živite u momentu”, a to je većini žena izuzetno teško.

Da li vam se neretko dešava da vam u toku seksa misli odlutaju? Ponekad u sred naleta strasti, vi razmišljate o tome šta da obučete sutra za posao ili kako vam grudi sad izgledaju – Razliveno? Nejednako? Malo? To ne znači da je seks loš i da vam nije lepo, već da vam je teško da izađete iz svoje glave. Samim tim, teže će vam biti i da doživite vrhunac, jer put do “male smrti” kako istorija naziva orgazam teško možete da pronađete ako niste potpuno opušteni.

To se svima dešava. Meni, mojim drugaricama i ljudima sa kojima sam pričala o seksu (Znači, svima). Jedna velnes aplikacija je putem anketa čak došla do zapanjujućeg rezultata da se čak 92% žena ne oseća “prisutno” tokom seksa.

Ne postoji univerzalan savet koji će vam pomoći ne da se uživite, već prepustite. Verovatno zato što se razlozi koji nas opterećuju razlikuju od osobe do osobe. To je stanje slično meditaciji. Kada pokušamo da isključimo sva čula, naš um se buni i kreće da radi brže nego inače. Da li ste uspeli nekad da ispraznite um tokom meditacije toliko da vam u glavi ne bude ništa sem reči “omm”? Verovatno ne, jer su nam za to potrebne godine vežbe i par meseci u nekom ašramu u Indiji. Slično je i kada je seks u pitanju, ali u tim situacijama uglavnom postoji problem koji nas sprečava da se opustimo. Svesni smo naših nagih tela i svih mana koje ono ima, ali postajemo još svesniji kada ga neko drugi gleda. Svaki put kada promenimo pozu mi zaista izađemo iz naše glave, ali ne odemo daleko – udaljimo se taman toliko da vidimo kako izgledamo u određenoj pozi. Gotovo uvek zaboravimo da neke poze nikome na laskaju, ali i da smo našem partneru baš takve savršene, inače ne bi osećao taj nalet strasti koji upravo doživljavamo.

Ljudi su generalno mnogo spremniji da se skinu goli nego da ogole svoje emocije, pa im je mnogo lakše da se tokom seksa potpuno isključe kako ne bi dopustili sebi da pokažu ili razviju bilo kakva osećanja. A ponekad je dovoljno samo telefon da zazvoni da mi počnemo da razmišljamo o propuštenom pozivu koji treperi na našem ekranu.

U modernom vremenu smo zaista pretrpani količinom informacija, pa nije ni čudo što ne možemo da se isključimo. Izgubili smo tu mogućnost još pre par godina, zar ne? A opet, sve gore navedeno nas tera da se zapitamo samo jedno pitanje: “Da li sam ja normalna?”.

Kad je seks u pitanju, volimo da kažemo da ne postoji “normalno ili nenormalno”, ali ovog puta, to je stvarno normalno. Svi se borimo sa tim, pa i muškarci, samo njima treba malo manje da se isključe nego nama, prosto jer nam je želja za seksom razlikuje. Njihova je spontana i instant, dok je naša ipak responzivna – da bi nam se stvorila želja često nam treba podsticaj. Ako nam je um pretrpan, teže primećujemo signale na koje treba da odgovorimo.

Tako da ne, nisi sama. Prisutnost u sadašnjem trenutku se uči.  Tako što naučimo da volimo svoje telo, tako što ne posmatramo seks kao put ka orgazmu, već vreme koje nam donosi zadovoljstvo, tako što prvo same otkrijemo koji nam dodiri prijaju, a koji ne i tako što otvoreno razgovaramo sa našim partnerom o svemu što nas muči.

Onda možda i imamo neke šanse da pronađemo off prekidač.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Instagram