11 načina da podstaknete MRŠAVLJENJE – danas!

Podignimo ruku svi mi koji od svakog 1. januara krećemo na dijetu, počinjemo da vežbamo i koješta još. Verujemo da sebi govorimo te laži samo da bismo se osetili bolje što smo ponovo odustali od svog cilja i odlučili da nam nešto drugo ipak bude preče. Ne krivimo vas, ali da li se i vama dešava da se onda osećate loše i nezadovoljno sobom? Hajde da to promenimo. Od ovog 1. januara, od ove 2022. godine koja je pred nama! 

Bez obzira na to koliko vam je potrebno da dostignete svoj fitnes ideal, znajte da put neće biti brz, da neće biti prečica, ali da će zato rezultat biti trajan. Jer, realno, sve je u pronalasku svoje mere, upornosti i rešenosti, ali i strpljenju. No, ne zaboravite da mali koraci vode do velikih uspeha!

Pokušajte da ne preskačete doručak

Postoji mnogo istraživanja koja su pokazala da osobe koje ne preskaču doručak u toku dana unesu manje kalorija, odnosno, ukoliko ujutru doručkujete, nećete doći u situaciju da pregladnite i da za prvi naredni obrok pojedete mnogo više nego što vam je potrebno. Lako je zavarati se – mislite da ste preskočili jedan obrok, pa se opustite kod onih sledećih. S obzirom na to da je kalorijski deficit ključan za mršavljenje, rasporedite kalorije koje su vam na raspolaganju na ceo dan, u nekoliko obroka, i bićete mnogo svesniji svojih navika u ishrani.

Jedite više proteina i povrća

Zbog svojih svojstava, proteini drže sitost te ublažavaju apetit, što na duže staze definitvno pomaže u postizanju idealnog izgleda tela. Na vašem spisku namirnica trebalo bi da se nađe i povrće koje ima malo kalorija, a koje vas zahvaljujući vlaknima takođe drži sitim duže vremena. Ovo znači da ćete u toku dana lako uneti manje kalorija, a uz to ćete se hraniti zdravo.

Manje sedite, a više se krećite (pronađite trening koji vam odgovora)

Uz neadekvatnu ishranu, “sedeći” način života je glavni krivac za naše nezadovoljstvo izgledom. Ukoliko već radite takvu vrstu posla, pokušajte da se što više krećete kako biste nadomestili to stanje mirovanja. Šetajte, penjite se uz stepenice, pronađite fizičku aktivnost u kojoj uživate, bez obzira na to da li su u pitanju grupni treninzi, teretana, trčanje, joga, preskakanje vijače ili nešto sasvim drugo. Jako je važno da uživate u onome što radite jer na taj način možete da istrajete. Lično, obožavam da šetam i smatram da sam najzad pronašla fizičku aktivnost od koje neću odustati. Sa druge strane, svaki put kada sam uplatila mesečnu članairnu u teretani… Treba li da kažem da sam otišla maksimalno tri puta? Slušajte sebe i nemojte forsirati nešto što prosto nije za vas. Ima drugih načina!

Ostanite motivisani – redovno pratite svoj napredak

S obzirom na to da put do idealne figure neće biti tako brz, naročito zato što počinjemo od lakih koraka kojima polako usvajamo zdrave, svakodnevne, trajne navike, izuzetno je važno ostati motivisan. Ukoliko obožavate pametne gedžete, preporučujemo vam Samsung Galaxy Watch 4 – sat koji zna sve o nama i našim fitnes ciljevima, te kao takav prati naš napredak na svakom koraku. Rezultate ćete moći da proveravate kako na satu, tako i na mobilnom telefonu sa kojim je kompatibilan, a osim pređenih koraka, dobićete i informacije o potrošenim kalorijama i precizan izveštaj sa treninga budući da ovaj sat prepoznaje preko 90 različitih vežbi. Zato, ukoliko još uvek niste odlučili šta da poklonite sebi za Novu godinu, eto predloga – oduševićete se!

Ali budite spremni i za poneki korak unazad

Cilj nam je, dakle, da idemo postepeno, ali da ostvarimo trajne rezultate kako bismo u 2023. mogli malo da promenimo novogodišnje rezolucije. No, baš zato, sasvim je izvesno da vam nekim danima neće ići, da ćete stagnirati i da će vam se činiti kao da se ništa ne dešava. Nemojte odustati već shvatite ovo kao jednu od faza ovog procesa, koja će se uskoro promeniti. Prisetite se šta ste postigli do tog trenutka i nastavite odlučno dalje.

Držite se svog plana, čak i vikendom

Svaki put kada sam pokušavala da usvojim zdrave navike, dešavalo mi se da radnim danima budem na “visini zadatka” ali da se onda vikendom opustim jer – vikend je! Zato, moj vam je savet – ne nasedajte! Biće vremena za uživanje u vikendu, ali tek kada ostvarite svoj cilj. Do tada, pametnije je pridržavati se osmišljenog plana jer, ako ste ga osmislili tako da odgovara vašem stilu života što je i poenta, ne bi trebalo da vam bude teško da ga ispoštujete, svakog dana u nedelji.

Podrška je važna

U trenucima kada vam dođe da odustanete, a vrlo verovatno će biti takvih trenutaka, naročito kada se (previše) opustite, važno je da uz sebe imate podršku koja će vas ohrabriti da nastavite dalje, kao i do sada. To može da bude član porodice sa kojim ćete, recimo, zajedno vežbati ili prijatelj koji ima slične fitnes ciljeve, ali ako više volite da “igrate” sami, podrška može da bude i vaš Samsung Galaxy Watch 4 koji će biti verovatno najbolji saputnik na putovanju ka vašoj zdravijoj verziji sebe. Ako imamo u vidu njegov moderan, a jednostavan i elegantan dizajn, jasno je da nećemo želeti da ga skinemo sa ruke, a samim tim ćemo pred sobom stalno imati podsetnik da treba motivisano da nastavimo ka svom cilju.

Hidrirajte se

Unos dovoljne količine vode takođe utiče na naš osećaj sitosti, a ukoliko popijete čašu ili dve pre obroka, unećete čak 13% manje kalorija. Osim toga, istraživanja su pokazala da unos vode utiče i na to koliko kalorija sagorimo u toku dana što znači… Drink Your Water!

Dovoljno spavajte

Manjak sna aktiviraće hormone gladi što znači da, kada ste neispavani, imaćete veću želju za hranom koju nećete moći tako lako da kontrolišete. Takođe, kada ste umorni, bićete manje motivisani da vežbate i da se držite svojih (teško usvojenih) zdravih navika. No, kako ispratiti kvalitet sna? Samsung Galaxy Watch 4 možete staviti u funkciju za praćenje spavanja, a on će prepoznati fazu ulaska u san i analizirati sve njegove faze, i to holistički. Poboljšane opcije merenja omogućavaju vam da proverite nivo kiseonika u krvi i obrazac hrkanja (ukoliko postoje indicije). Uz to, možete imati uvid u najnovija istraživanja Nacionalne fondacije za spavanje i sebi obezbedite bolje i duže spavanje.

Kontrolišite stres

Hormon stresa dokazano utiče na zadržavanje masnih naslaga u predelu stomaka, kao i na jači apetit, a samim tim i veću potrebu za hranom. Sigurno ste i sami primetili da, kada ste nervozni, impulsivno posežete za hranom, kao načinom da se utešite. Joga, meditacija, pa i već pomenuta fizička sktivnost pomoći će vam da kontrolišete stres, a samim tim ostanete na dobrom putu ka postizanju željene težine.

Usvojite održive navike koje će postati vaš stil života

Zašto se vaši fitnes ciljevi nikada ne ostvaruju? Pre svega, zato što posežete za restriktivnim dijetama koje, usled radikalnog smanjivanja unetih kalorija, zapravo mogu da uspore proces mršavljenja, a uz to i da naruše vaše zdravlje. Nećemo ni da komentarišemo to kako ćete se osećati dok ste na takvom režimu ishrane. Na neuspeh utiče i pogrešan stav prema celom procesu, kada vam je važan samo rezultat, ali ne i način dolaska do njega koji će zapravo prijati vašem organizmu, fizički, i vama, psihički. Zato je neophodno usvojiti male, ali nikako beznačajne navike, koje su održive na duže staze i koje će vremenom toliko postati deo vašeg stila života da ćete ih se držati bez razmišljanja. A, imajući u vidu na koje sve načine može da vas podrži u ovoj nameri, sa sigurnošću možemo da kažemo da novi život počinje uz Samsung Galaxy Watch 4!

Foto: Unsplash, Promo

Tekst: Ivana Tomić