grazia

Lifestyle

Predstavljamo vam Menorku, Majorkinu lepšu sestru bliznakinju

Španija je muzika, flamenko, boje, ritam, toplina, ukus, sreća i još mnogo toga.

A sve to može da se kaže jednom rečenicom - Španija je more.

Ali, ljudi imaju običaj da to shvate bukvalno, pa idu tamo gde svi idu.Prvi put smo otkrili Španiju u Ljoret de Maru. Onda smo posle nekoliko godina, zajedno sa Nemcima i Englezima zatvarali smo klubove na Majorci i na Ibici. Slikali smo se ispred Sagrada Familie bar 10 puta. A ono neotkriveno, nikada nismo otkrili. Avanturistički duh je ostao zarobljen negde na ulicama Gotičkog kraja, a mi smo se vratili kući misleći da smo sve videli. A nismo.

Kao što Kosta Brava ima da ponudi mnogo egzotičnija mesta od Ljoret de Mara i Blanesa, tako i Balerska ostrva između Majore i Ibize kriju dragulj poznat samo Špancima - Menorku. 

Menorka je ostrvo koje ima preko 700 kvadratnih kilometara plaže. More koje okružuje ovo ušuškano ostrvo se preliva iz tikizne u smaragdnu boju i u svakoj od njih ćete pronaći deo sebe. Španiju možete doživeti valjano samo ukoliko se izmestite iz uloge stranca, a to je nešto što na ovom ostrvu nikada nećete biti. 

Umesto hotela koji svojom hladnoćom kvare čak i tropske dane, na Menorci je smeštaj u autentičnim kućama iz 19. veka koji imaju komfor hotela, ali ne i njegovu izolovanost. Menorka je ostrvo koje je poslednje palo u Frankove ruke za vreme Španskog građanskog rata, pa ga je on kaznio tako što je sav novac investirao u Majorku i Ibizu. Zato je Menorka uspela da sačuva revolucionarsku i čistu dušu koja će vas toliko očarati da ćete joj se zauvek vraćati.

Rimski grad Maon je glavni grad Menorke. Ime mu je dao Mago Barka, rođeni brat Hanibala, poznatog vojnog komandanta drevne Kartagine. Bio je deo Zapadnog Rimskog Carstva sve do njegovog pada. Sada, to je grad koji je svoju tešku istoriju pretvorio u bogatu sadašnjost. 

Pored plaža bogatih biserno belim peskom, možete uživati i u bogatom gastronomskom doživljaju koji može da vam obezbedi samo španska kuhinja. U srednjovekonim ulicama koje deluju kao da su obojene voštanim bojama, nailazićete da male restorane i barove koje ista porodica ima generacijama u vlasništvu.

Na svakom koraku Menorke videćete deo istorije koja ju je stvorila. Od nestvarnog ribarskog sela Binibeka, preko magičnih vinograda do grobnica starih 3000 godina i starog grada - Menorka je mesto koje će vam pomoći da se izgubite, a potom ponovo vratite - sebi.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Savršena destinacija u februaru: Njeno visočanstvo Venecija

Mesec u kom grad, na neobičan način, oživi...

Fitnes

Kako da pijete više vode? Lakše je nego što mislite

Nakon što usvojite samo jedno pravilo – vaše navike će se totalno promeniti.

Lifestyle

Ovo je jedina stvar koja vam je potrebna za srećan život, prema psiholozima

Psiholozi su saglasni da je jedna stvar naročito i, zapravo, jedino važna da bismo živeli život ispunjen srećom i blagostanjem.

Lifestyle

Najlepše vereničko prstenje slavnih ličnosti ikad viđeno

Možda im brakovi ne traju večno ali ovi dijamanti zasigurno hoće!

Lifestyle

Planirate da se udate za princa? Pre toga pročitajte vodič za kraljevska venčanja!

Retko šta je tako komplikovano kao što je priprema svadbe na kraljevskom dvoru.

Inspiracija

Ko stoji iza haljina koje nose prve dame i koliko one koštaju?

Otkrivamo omiljene modne kuće Melanije Tramp, Mišel Obame i Džil Bajden.

Lifestyle

Ovo su najpopularnije destinacije za putovanja u 2022.

Izgleda da će 2022. godina zaista biti godina velikih putovanja budući da turistička industrija već beleži ogroman porast interesovanja za najrazličitije destinacije.

Lifestyle

Zaleđeno kraljevstvo: Festival snega i leda u Kini ponovo ostavlja bez daha

Kineski grad Harbin, u provinciji Heliođijang, blizu granice sa Rusijom, širom sveta je poznat po Međunarodnom festivalu snega i leda koji se ove godine održava 37. put i posvećen...

Lifestyle

Zavirite u ukletu vikendicu Robi Vilijamsa koju je posle 12 godina uspeo da proda

Skoro milion i po dolara je pristao da spusti cenu nekretnine.

Lifestyle

Poznate ličnosti koje su otvoreno govorile o svojoj borbi sa tumorom

Potresno je i teško boriti se sa bilo kojom bolešću, naročito ovom opakom, a stvar je još komplikovanija kada se to dešava pred očima javnosti.