Nekoga ste naljutili i sad viče na vas?

Znate tu situaciju: neko vas napadne vičući ili ljutitim primedbama ili ste vi to uradili nekom drugom. Naravno, kod većine ljudi javlja se  poriv da odgovore istom merom. Međutim, postoje efikasniji načini koji će sagovornika najpre iznenaditi, a onda postići cilj – a to bi trebalo da bude obostrano razumevanje. Te načine je naročito dobro poznavati kada neko svali sav svoj bes na vas, čak iako vi zaista ništa niste pogrešili ili vas ne ne tiče.

Šta onda činiti? Da li ste uzvratili? Sada ste vi rekli nešto u besu?

Možete sami da odlučite da li ćete upasti u istu situaciju i dodatno je pogoršati i dodatno uznemiriti sagovornika ili ćete pokušati da postupite drugačije. Imamo dve strategije koje možete koristiti. Neće biti lako, ali vredi truda.

STRATEGIJA 1

Budite mirni. Pasivni, čak. Ne odgovarajte. Nemojte biti osvetoljubivi i agresivni. Ne uzvraćajte ljutnjom i uvredom da biste osobu povredili na isti način na koji je ona povredila vas. Prekinite tok negativnosti. Za to vreme, pažljivo slušajte. Pokušajte da shvatite da nije reč o vama, već o sagovorniku koji se očigledno bori sa besom i bolom i drugim negativnim emocijama. Čoveku je potrebno razumevanje i ljubav.

Možete izabrati da ne radite ništa i da ćutite. Ovo je obično dovoljno da se prekine ciklus, jer negativna energija druge osobe neće morati da se hrani vašom negativnošću. Zato samo ne radite ništa.

STRATEGIJA 2

Možete otići korak dalje i ne ostati pasivni. Izrazite razumevanje i naklonost. Na ovaj korak ćete se odlučiti kada dobro poznajete osobu.

Možete da kažete bilo šta od sledećeg, ali naravno da to prilagodite situaciji: Razumem odakle potiče tvoje uzbuđenje i uverenje. Osećam i razumem da si ljut(a). Znam da osećaš ogroman bol. Mogu li ti nešto pomoći? Čujem te i mogu da te saslušam kada pričaš o svojim problemima. Cenim što si podelio(la) sa mnom kako se osećaš. Razumem da te je to naljutilo i/ili rastužilo.

Osoba će verovatno u početku biti šokirana, a onda će možda shvatiti da niste vi krivi za situaciju, ali ste upravo vi taj na koga su izvukli bes. Veća je verovatnoća da će se smiriti i onda možete da vodite normalan razgovor.

Tekst: Milica Đ. 

Fotografije: Pexels