grazia

Lifestyle

Koji je pravi način da se pomirite sa partnerom posle svađe?

U svađi postoji nekoliko oblika neprihvatljivog ponašanja - nasilje, kako fizičko tako i verbalno (vikanje, psovanje), prekidanje svađe i udaljavanje, isticanje stvari u kojima je druga osoba pogrešila, pretnja raskidom, "tihi tretman" odnosno povlačenje i ćutanje, uz odbijanje da se konflikt reši. S ovim u vezi, trebalo bi spomenuti i ono što se dešava nakon svađe, odnosno na koji način je moguće izgladiti odnose i ponovo uspostaviti poverenje (ukoliko je to, naravno, moguće). 

Prvi korak u rešavanju problema najpre je odbijanje da se ponašate na gore pomenut način. A potom, važno je da obe strane žele da prevaziđu i reše nesuglasice i konflikte, umesto da ih ignorišu ili samo delimično i privremeno reše dok ih oni ne sačekaju "iza ćoška". Ovo je takođe važno za očuvanje veze i izgradnju kvalitetnog, zdravog i sigurnog odnosa. 

Sigurnost u vezi ne podrazumeva da vas niko nikada neće povrediti, ili da ćete vi biti ti koji povređuju, već podrazumeva sposobnost da uvidite svoje greške i njihove posledice, i da se u skladu sa tim adekvatno i iskreno izvinite. Zanimljivo je, pak, da retko koja osoba ume da se izvini jer nije poenta reći da nam je žao što se neko oseća povređeno, već je poenta da smo mi odgovorni za to što smo uradili i što smo povredili tu osobu i da treba da nam bude iskreno žao zbog toga. 

Izviniti se na adekvatan način zahteva ozbiljno napredan i razvijen ego, kao i sposobnost da u sebi tolerišete i loše, a ne samo dobro. Jer, svako može da pogreši i podlegne neadekvatnim osećanjima, nagonima ili odlukama. Osim toga, u vezi su obe strane jednako "dobre" i "loše" - svako od nas je miks različitih osobina. Zato nikoga ne treba kriviti ili karakterisati kao "lošeg", samo je važno razumeti na kome je odgovornost i ko bi trebalo najpre da poradi na sebi, a potom i svom odnosu. 

Preuzimanje odgovornosti za postupke koji su doveli do konflikta pomaže da se veza održi, učvrsti, a par ponovo poveže i stekne poverenje jedno u drugo - sve što je važno za kvalitetan odnos koji će trajati. 

Foto: Unsplash

Priredila: I. T.

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Tek kada vas ona fotografiše možete reći da ste uspeli!

Eni Lebovic nije samo fotograf, ona je slikarka snažnih duša.

Lifestyle

Kako da se svađate na pravi način?

Verbalni sukobi ne moraju da nam otvaraju duboke rane. Čak ih nije poželjno uvek uklanjati ih iz društva, jer mogu da budu produktivni.

Lifestyle

Kako da kupujete luksuzne stvari?

Predstavljamo vam Mastercard Travel Rewards!

Lifestyle

Laki hobiji koji blagotvorno utiču na naše mentalno zdravlje

Pet hobija koji će vam pomoći da se osećate bolje.

Lifestyle

Dobri ste sa fotoaparatom? Dokažite! National Geographic organizuje takmičenje za najbolju fotografiju, a evo kako da se prijavite na konkurs

Volite fotografiju? Umete da ispričate vašu priču kroz objektiv ili da uhvatite emociju na slici? Učestvujte na 2022. National Geographic foto konkursu.

Lifestyle

Rita Moreno o košmaru slave latinoamerikanki

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave, dok se u 89. godini sprema za rimejk čuvene “Priče sa zapadne str...

Lifestyle

U trendu je treći pol

Transrodnost ruši granice tabua.

Lifestyle

Najčešće zablude o jogi

Joga je veština koja zahteva određenu zrelost, spremnost da se prepozna i otkrije taj unutrašnji svet.