grazia

Lifestyle

Koji je pravi način da se pomirite sa partnerom posle svađe?

U svađi postoji nekoliko oblika neprihvatljivog ponašanja - nasilje, kako fizičko tako i verbalno (vikanje, psovanje), prekidanje svađe i udaljavanje, isticanje stvari u kojima je druga osoba pogrešila, pretnja raskidom, "tihi tretman" odnosno povlačenje i ćutanje, uz odbijanje da se konflikt reši. S ovim u vezi, trebalo bi spomenuti i ono što se dešava nakon svađe, odnosno na koji način je moguće izgladiti odnose i ponovo uspostaviti poverenje (ukoliko je to, naravno, moguće). 

Prvi korak u rešavanju problema najpre je odbijanje da se ponašate na gore pomenut način. A potom, važno je da obe strane žele da prevaziđu i reše nesuglasice i konflikte, umesto da ih ignorišu ili samo delimično i privremeno reše dok ih oni ne sačekaju "iza ćoška". Ovo je takođe važno za očuvanje veze i izgradnju kvalitetnog, zdravog i sigurnog odnosa. 

Sigurnost u vezi ne podrazumeva da vas niko nikada neće povrediti, ili da ćete vi biti ti koji povređuju, već podrazumeva sposobnost da uvidite svoje greške i njihove posledice, i da se u skladu sa tim adekvatno i iskreno izvinite. Zanimljivo je, pak, da retko koja osoba ume da se izvini jer nije poenta reći da nam je žao što se neko oseća povređeno, već je poenta da smo mi odgovorni za to što smo uradili i što smo povredili tu osobu i da treba da nam bude iskreno žao zbog toga. 

Izviniti se na adekvatan način zahteva ozbiljno napredan i razvijen ego, kao i sposobnost da u sebi tolerišete i loše, a ne samo dobro. Jer, svako može da pogreši i podlegne neadekvatnim osećanjima, nagonima ili odlukama. Osim toga, u vezi su obe strane jednako "dobre" i "loše" - svako od nas je miks različitih osobina. Zato nikoga ne treba kriviti ili karakterisati kao "lošeg", samo je važno razumeti na kome je odgovornost i ko bi trebalo najpre da poradi na sebi, a potom i svom odnosu. 

Preuzimanje odgovornosti za postupke koji su doveli do konflikta pomaže da se veza održi, učvrsti, a par ponovo poveže i stekne poverenje jedno u drugo - sve što je važno za kvalitetan odnos koji će trajati. 

Foto: Unsplash

Priredila: I. T.

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

8 sitnica koje otkrivaju mnogo o vašoj ličnosti

Kako na veoma zanimljiv način i kroz svakodnevno iskustvo pokazujemo ko smo zaista

Lifestyle

Tarantino odbio Džonija Depa za “Petparačke priče” iz samo jednog razloga

Nekoliko puta svake godine, lista glumaca Kventina Tarantina za "Petparačke priče" ponovo se objavi na društvenim mrežama i iznova postaje viralna.

Lifestyle

Debi na crvenom tepihu: Robert Patison i Suki Voterhaus prvi put zajedno u javnosti

Nakon što su ih godinama lovili paparaci, sada su svojevoljno pozirali ispred fotoreportera.

Lifestyle

Ulje čajevca u službi lepote

Čuli ste naziv ovog eteričnog ulja bar jednom. Koje su njegove prednosti? Kako se upotrebljava?

Lifestyle

Srpski ples na vrhu sveta

Reprezentacija Srbije u plesu nastavila je pobednički niz i na Svetskom prvenstvu - IDO World JAZZ, MODERN AND CONTEMPORARY CHAMPIONSHIPS, održanom od 28. Novembra do 04 decembra 2...

Lifestyle

Pravilo “dva minuta” menja život: Smanjuje stres, povećava učinke, menja nas lično

Kada se borite da primenite novu, zdravu naviku u svoj život, možete koristiti pravilo “dva minuta” da biste poboljšali učinak na najjednostavniji mogući način.

Lifestyle

5 vrsta ljudi koji su potrebni svakoj (jakoj) ženi

Pet vrsta prijatelja koje jake žene vole da drže uz sebe.

Lifestyle

Niskokalorijski zaslađivači - manje kalorija bez gubljenja nutritivne vrednosti

Ako ste ljubitelj slatkiša ili sokova, a hoćete da smanjite unos energije, odnosno kalorija, možda ćete želeti da hranu i piće bogato šećerom zamenite za njihove nekalorijske alter...

Lifestyle

Ovog decembra novogodišnja čarolija u Stadionu

Novogodišnja čarolija počinje 3. decembra i nastavlja se svake subote i nedelje tokom poslednjeg meseca u godini.

Lifestyle

Priča o satu sa Titanika koji je prodat na aukciji za 116.000 dolara

Pozlaćeni džepni sat pronađen na telu poginulog poštanskog službenika u potonuću Titanika prodat je na aukciji

Lifestyle

Zasađeno 2500 sadnica u Gradskoj opštini Surčin

Zajedničkom akcijom organizacije „Čuvamo naše“, kompanije AstraZeneca, Gradske opštine Surčin i Šumarskog fakulteta u Beogradu, juče je u naselju Petrovčić na površini od jednog he...

Lifestyle

Kako je raditi za Anđelinu Džoli?

10 stvari koje smo saznali od kako su dadilje i osoblje njene vile progovorili