Zašto, da biste bili srećniji, morate da shvatite šta vas čini nesrećnim

Kako verovati u sebe i rešiti se tužnih misli?

Hiljade knjiga o samousavršavanju objavljuje se svake godine, samo sa jednom svrhom – da nam otkriju recept za sreću, koja se mora postići.

One nam detaljno objašnjavaju kako izgubiti težinu, prevazići depresiju, dobiti novac, naći pravu osobu – i kao rezultat toga postati srećan. Ali ove godine neočekivano je izašla knjiga, čiji se autor ističe iz gomile entuzijasta opsednutih srećom. Randi J. Paterson, klinički psiholog, psihoterapeut, specijalizovan za lečenje anksioznih poremećaja i depresije, i honorarni direktor klinike u Vankuveru, nudi javnosti najprodavaniju knjigu „Kako biti nesrećan – 40 strategija koje već koristite“.

U knjizi Paterson nudi alternativnu perspektivu na globalni kult sreće: zaboravite opsesivne standarde i usredsredite se na loše. Prema autoru, vekovni pritisak na kulturne (treba zaraditi više!), fiziološke (opustite se!) I svesne (i budite srećni!) nas usmerava u potragu za neuhvatljivim idealom, a večna žeđ za zadovoljstvom dovodi do nagomilavanja razočaranja i krivice. Ali ako svesno izaberemo suprotan smer ili, kako Paterson kaže, „optimiziramo patnju“ posmatrajući prirodu naših loših navika, možemo otkriti nove i korisne forme ponašanja.

Motivacioni slogan „nesreća je nova sreća“, iako izgleda kao marketinški zaplet, sadrži element intelektualnog kontraprogramiranja, što je važno.

Razmotrite prednosti Patersonovih strategija, koristeći osnovne stavove iz knjige kao primer.