Zašto je važno šta radite odmah nakon seksa?

Grlite se, večerate ili idete u krevet?

Šta lično radite odmah nakon vođenja ljubavi? Neki partneri vole da se maze dugo; drugi gotovo odmah odlaze u krevet; treći pak ustaju da nešto pojedu ili popiju; četvrti – samo idu kući.

Ali da li to ikako menja ljude u dugoročnim vezama? Prema istraživanjima, da!

Ako uzmemo u obzir novu studiju objavljenu u američkom izdanju Arhiva seksualnog ponašanja, koja uključuje nekoliko stotina ispitanika, što više vremena parovi provode ležeći u zagrljaju ili na bilo koji drugi način izražavaju fizičku naklonost nakon seksa, utoliko je njihova veza jača i pouzdanija. Učesnici su pitani o vremenu koje obično provode „nakon seksa“, predigri i samoj intimnosti – i koliko su trenutno zadovoljni svojom vezom. Ispostavilo se da što više vremena ljudi provode na postseksualnim milovanjima, to su zadovoljniji svojim životom. A ovo važi i za žene i za muškarce.

U drugoj studiji, istraživači su tokom tri meseca procenjivali 101 par (od kojih je 94% bilo heteroseksualno). Prve tri nedelje učesnici su svakodnevno ispitivani o svom seksualnom životu, što je uključivalo sva ista pitanja kao i u prvoj studiji. Tri meseca kasnije, od učesnika je zatraženo da još jednom odgovore na pitanja o zadovoljstvu vezom. Ispostavilo se da su u danima kada su parovi proveli malo više vremena na „pogovoru“ izvestili da su zadovoljniji i seksom i partnerom. Rezultati nisu zavisili od pola ispitanika. Naravno, moguća je i obrnuta uzročno-posledična veza: harmonična veza tera parove da legnu jedni drugima u zagrljaj.