Želite da postanete jutarnji tip? Otkrivamo vam kako

Postoje osobe koje ustanu čim im alarm prvi put zazvoni, a onda postoje osobe kojima nije dovoljno ni trinaest alarma da bi ustali u “normalno” vreme i započeli ispunjavanje svojih dnevnih obaveza i zadataka. Jasno je da drugu grupu ljudi ne čine jutarnji tipovi koji su, dok su ovi ustali, već stigli da doručkuju, popiju kafu, treniraju i bace se na posao. Da li je do “života odraslih”, nezadovoljstva istim ili nečeg trećeg, nekome je zaista teško da promeni svoje navike. No, ukoliko zaista želite da postanete “morning person”, što iz potrebe, što zbog ideje o zdravijem i produktivnijem korišćenju vremena, u nastavku vam otkrivamo nekoliko saveta.

No, prvo, koji su benefiti ovakvog životnog stila?

Pokazalo se da su jutarnji tipovi osoba srećniji, zdraviji, produktivniji i manje pod stresom. Tajming je jedan od najvažnijih faktora – stiska sa vremenom uvek stvara stres, ne dozvoljava nam da se opustimo, fokusiramo, a sve to utiče na to kako se krećemo kroz dan i šta uspevamo da završimo. Zamislite samo – kada biste imali dovoljno vremena za sve, bili biste mnogo spokojniji i mirniji. Sa druge strane, konzistentnost takođe donosi zadovoljstvo – kada ste istrajni i uporni u usvajanju zdravih navika, a na prvom mestu govorimo o planu iliti rasporedu spavanja, osećate da imate više energije, manje ste nervozni i žudite za nezdravom hranom, vaš imunitet je jači, a raspoloženje stabilnije. 

Kako postati jutarnji tip?

Prvo i najvažnije: držite se dalje od naglih i radikalnih promena, već krenite malim, ali upornim koracima do ostvarivanja cilja.

Unapredite svoju rutinu spavanja – “istrenirajte” sebe da svake večeri idete u krevet u isto vreme, a da pre odlaska na spavanje sprovodite rituale koji vam prijaju i opuštaju vas. Na primer, pola sata pre spavanja nemojte koristiti telefon, već čitajte, meditirajte ili radite jogu. Posle podne nemojte unositi kofein, a neka vaši popodnevni obroci budu lagani. Takođe, svakog jutra se budite u isto vreme, čak i kada je vikend. Deluje komplikovano ili teško, ali znate i sami da se navika ne može usvojiti za par dana. Pa ipak, kada jednom uvedete red u svoju rutinu spavanja, primetićete da vam je sve lakše da se pridržavate “pravila”, a da ćete se tokom dana mnogo bolje osećati jer će vaš san biti kvalitetniji. 

Postavite realne ciljeve – da biste postavili ciljeve koje ćete zaista moći da ispunite, važno je da budu usklađeni sa vama i vašim mogućnostima. Kada očekujemo previše od sebe, lako nam je da odustanemo, a onda se razočaramo. Zato, polako. Odlučite šta želite, promene uvodite postepeno i što je najvažnije – pronađite svoj razlog zašto sve to radite. I jutarnja rutina o kojoj ste oduvek maštali može vas motivisati – prva kafa na ranom jutarnjem suncu dok slušate omiljenu muziku koja se meša sa cvrkutom ptica… 

Planirajte – usvajanje novih navika nemoguće je bez planiranja. Zato, veče pre isplanirajte šta ćete i kojim redom obaviti ujutru, a kada počnete da precrtavate jednu po jednu stavku, osećaćate se sjajno. Male pobede zaista jesu podržavajuće na putu ka velikom cilju. 

Ne odustajte – nijedan napredak, naročito ne ovakve prirode, nije i ne može da bude linearan. Pripremite se na to da će biti dana kada jednostavno nećete moći da ustanete na vreme ili da ćete neko veče “zaglaviti” u gradu te nećete ni leći na vreme. Pripremite se na to da ćete se nekog dana prosto probuditi neraspoloženi i takvi da vam nije ni do čega. No, šta god da se desi – ne odustajte i imajte pred očima svoj veliki, važan i koristan cilj koji vas vodi do srećnije i zadovoljnije verzije sebe.

Foto: Unsplash

Priredila: I. T.