Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Iako nam detoks obično treba zimi, kada se često prejedamo teškom hranom ne bi li nekako ugrejali organizam ili u vreme praznika, kad ne možemo da odolimo hrani koja prati sva slavlja, on se može sprovoditi kad god se osećamo tromo, bezvoljno, teško.

Neke žene, one koje prate mesečeve mene na primer, obožavaju da sprovode detoks za vreme “punjenja” meseca, kada treba izbegavati tešku i masnu hranu, alkohol, kad treba očistiti orgaizam i spremiti ga za sve lepe stvari koje dolaze kad je mesec pun.

Mada su detoks programi postali popularni poslednjih godina, ljudi oduvek detoksikuju svoj organizam kako bi vratili telo u zdravije, čistije, prirodnije stanje.

Možete sprovoditi detoks ishranom, bjuti detoks – kad čistite lice od svih nagomilanih (štetnih) materija, detoks uma, kad prestajete da konzumirate baš svaki i ne tako potreban sadržaj na netu.

Kad je ishrana u pitanju, neka od pravila detoksa nalažu da obroke pravimo od celih, minimalno izmenjenih sastojaka, da proizvodi budu sirovi, da se izbegava upotreba soli i šećera (zameni se prirodnim zaslađivačem) ili da se svedu na minimum.

Mi predlažemo izvrsnu detoks salatu koju možete jesti i kad ne pratite neki pdređeni program za čišćenje organizma, ali budite sigurni da ćete, ako je jedete barem dva puta nedeljno, u vreme ručka, dobiti dodatnu energiju i osećaj lakoće u telu.  

Detox salata:

Sastojci (sastojke po želji možete menjati i kombinovati na razne načine u zavisnosti od toga šta imate u frižideru): 2 šoljice brokolija, jedna šoljica šargarepe, 2 čena belog luka, 3 praziluka (tanja, mlada), 3 lista kelja, 2 lista radiča, 2 šoljice crvenog kupusa, 1 supena kašika senfa, 2 supene kašike balsamika, 1 kafena kašičica himalajske soli, pola kašičice crnog bibera, pola šoljice maslinovog ulja, jedna supena kašika jabukovog sirća, pola šoljice lešnika, a po ukusu dodati jedan avokado (avokado stavljate samo ako salatu jedete odmah, da ne bi promenio boju i teksturu), jednu supenu kašiku sitno seckanog svežeg korijandera  (mnogi ga ne vole, možete ga zameniti peršunom, a ako ne volite ni peršun, stavite listove svežeg bosiljka ili nane).

Priprema: Sve sastojke sitno sitno sitno iseckati, promešati i poslužiti. Ako nosite na posao, veća tegla rešava stvar.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram