Kokteli su tu, zabava može da počne

Martini od lubenice

Lubenica u kombinaciji s alkoholom rashladiće i najvreliji dan. Osvežavajući i jednostavan martini od lubenice savršen je dodatak svakoj letnjoj zabavi.

Sastojci:
– 100 g šećera
– 120 ml vode
– 750 g očišćene lubenice, bez koštica
– 3 velike kašike soka od limuna
– 300 ml votke
– 60 ml likera od dinje (prema želji)
– 8 komada očišćene limunove kore, za dekoraciju

Zagrejte vodu i šećer dok ne provri i kuvajte dok ne dobijete ujednačenu smesu poput sirupa. Ostavite da se ohladi. Usitnite lubenicu u blenderu pa dodajte malo šećernog sirupa. Smesu stavite u dve posude za led, ostavite u zamrzivaču najmanje četiri sata. Kada se kockice smrznu, ubacite ih u blender i dodajte ostatak šećernog sirupa, votku, sok od limuna i liker od dinje, prema želji, pa miksujte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite u 8 čaša za martini i ukrasite koricom od limuna.


Sangrija

Osetite duh Španije I Portugalije, odakle potiče ovaj crveni tečni voćni miks Obično se poslužuje u većem bokalu s komadima leda i iseckanim komadićima voća poput breskve, naranče, limete ili ananasa.

Sastojci:
– 750 ml crnog vina
– 100 ml soka od naranče
– 100 ml brendija
– 2 limete (sok)
– 50 g šećera u prahu
– 1 limeta isečena na kriške, za ukrašavanje

U velikom staklenom bokalu pomešajte crno vino, sok od limete i narandže, i brendi. Dodajte šećer, pa mešajte dok se sasvim ne otopi. Poslužite u visokim čašama, sa kockicama leda, ukrašenim kriškama limete.

Margarita

Najpopularniji koktel s tekilom, Margarita je spoj slankastog I kiselkastog ukusa koji osvežava I opušta. Idealan je kao aperitiv. Osnovno pravilo prilikom pripreme ovog koktela – meša se 7 delova tekile sa 4 dela likera od narandže i barem 3 dela soka od limete.

Sastojci:
– 35 ml tekile
– 20 ml Cointreaua ili kojeg drugog likera od naranče
– 15 ml soka od limete

Ivice koktelskih čaša navlažite kriškom limete i umočite u so. Ovo nije samo zbog dekoracije već doprinosi ukusu koktela, ali povedite računa da so ne dospe u koktel, pa salvetom obrišete unutrašnji deo čaše. Promućkajte tekilu, Cointreaua (liker od narandže) i sok od limete s mnogo kockica leda, pa sipajte u prethodno pripremljene čaše. Po želji ukrasite kriškom limete ili spiralom od kore krastavca.