grazia

GASTRO

Barista nam je otkrio kako da pripremimo savršenu kafu - kod kuće

Svi se sećamo onog perioda od nekoliko meseci kada nismo smeli da izlazimo iz svojih domova, a naše omiljene kafeterije nisu ni radile. Nedostajala vam je omiljena kafa, zar ne?

Ipak, ako uzmemo u obzir da smo za vreme istog tog perioda svi ponešto novo naučili da bismo prekratili vreme, mi se možemo pohvaliti veštinom savršeno pripremljene kafe! Kao u kafiću, a možda i bolja jer je spravljena baš po našoj meri. 

Barista nam je otkrio u čemu je zapravo štos i naša kafa više nikada nije bila ista!

Šolja za kafu treba da bude vruća

Barista nam je otkrio da pre sipanja kafe, šoljicu treba zagrejati  - oni koriste toplu vodu iz kafe-aparata. Razlog je možda iznenađujući - kada topao espreso dođe u kontakt sa hladnom keramikom njegov ukus se menja! Osim toga, zagrevanje šoljice je korisno i da bi kafa duže bila topla, što znači da duže možete da uživate u svom omiljenom napitku. 

Uvek očistite parni štapić koji koristite za pripremu kafe

Možda se ovo podrazumeva, ali svakako treba naglasiti. Parni štapić kojim pripremate mleko uvek treba da bude savršeno čist - iz higijenskih razloga, ali i zato što utiče na teksturu mleka. Na ovaj način će ono biti kremastije i brže će se peniti.

Savladajte odnos kafe, mleka i pene za savršen ukus

Produženi espresso sa mlekom, cappuccino, latte i macchiato razlikuju se po odnosu mleka i kafe - savladajte ovaj odnos ukoliko želite savršenu kafu svaki put. Na primer, cappuccino se sastoji od 1/3 espressa, 1/3 mleka i 1/3 pene. Sa druge strane, za latte će vam biti potrebno 1/3 espressa, 2/3 mleka i 1 cm pene. Sada kada znate razmeru, moći ćete da pripremite kafu koja će vam savršeno "leći".

Temperatura mleka je bitna

Ukoliko je vaš izbor kravlje mleko, njegova idealna temperatura je 60-65 stepeni, ali ako birate neku od njegovih alternativa, temperatura treba da iznosi 55-60 stepeni. Da, razlika je bitna!

Promešajte mleko pre sipanja u kafu

Pre nego što sipate mleko u kafu, promešajte mleko u bokalu. Prilikom pripreme pomoću parnog štapića, mleko će se odvojiti od pene (mleko će biti na dnu, a pena na vrhu), ali laganim mešanjem ćete dobiti onu savršenu kremastu teksturu koja vam je potrebna.  

Sada možete da uživate u svojoj kafi kako treba - i kako ste navikli!

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Slobodno se zasladite i ne brinite o kilaži

Opšteprihvaćeno mišljenje je da su slatkiši neprijatelji organizma, pogotovu kada ste na dijeti.

GASTRO

Recept dana: Namaz od humusa sa orasima i limunom

Ima li šta ukusnije od mirisa prepečenog hleba i sočnog humusa?

GASTRO

Recept dana: Najbrži kolač sa jabukama

Takozvani slatkiš "na čaše" napravićete vrlo brzo, a sve sastojke sigurno imate u kući.

GASTRO

Recept dana: Junetina sa bundevom i šljivama, zapečena u rerni

Sočna fuzija slano-slatkih i kiselkastih sastojaka koji se tope u ustima.

GASTRO

Recept dana: Zdrav omlet sa karfiolom i kačkavaljem

Recept možete modifikovati začinima, koji svakom jelu daju novu notu i autentičnost.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi voćni krambl sa ovsenim pahuljicama

Hrskava poslastica koja se topi u ustima i lako se pravi, a slatko-kiselkasti ukusi se nežno prepliću pod nepcima.

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.