Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju. Uz to, idealan je za domaćice – početnice, jer se veoma lako i brzo sprema, a nema komlikovanih kulinarskih procedura da bi recept ispao savršen.
Deca ih najviše vole uz mleko, a naročito su praktični za spravljanje kad gosti iznenada banu na vaša vrata.
Sastojci:
Količina za dole napisan recept je dovoljna za 23 mafina.
- 1/5 kg brašna
- 150g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- 4 kašike kakao praha
- 2 jaja
- 300ml mleka
- 200ml ulja
- 3 kašike pavlake/milerama
- 150g seckane čokolade
Opciono: dodati šaku naseckanog lešnika ili višnje
Priprema:
Pomešati suve sastojke u jednoj posudi, a tečne (mleko, pavlaku, ulje) u drugu.
Nakon toga, dodati izmešane tečne sastojke u suve i mešati. Sa strane izdvojite malo naseckane čokolade (1/4 mase je dovoljna) da njome pospete mafine.
Pripremite kalup, stavite papirne korpice I dodajte po 2 kašike smese u korpicu. Ne punite korpicu smesom više od pola jer će svakako narasti.
Svaki mafin posuti prethodno izdvojenom čokoladom i peći u rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Foto: pexeels.com