Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju. Uz to, idealan je za domaćice – početnice, jer se veoma lako i brzo sprema, a nema komlikovanih kulinarskih procedura da bi recept ispao savršen.

Deca ih najviše vole uz mleko, a naročito su praktični za spravljanje kad gosti iznenada banu na vaša vrata.

Sastojci:

Količina za dole napisan recept je dovoljna za 23 mafina.

  • 1/5 kg brašna
  • 150g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 4 kašike kakao praha
  • 2 jaja
  • 300ml mleka
  • 200ml ulja
  • 3 kašike pavlake/milerama 
  • 150g seckane čokolade

Opciono: dodati šaku naseckanog lešnika ili višnje

Priprema:

Pomešati suve sastojke u jednoj posudi, a tečne (mleko, pavlaku, ulje) u drugu.

Nakon toga, dodati izmešane tečne sastojke u suve i mešati. Sa strane izdvojite malo naseckane čokolade (1/4 mase je dovoljna) da njome pospete mafine.

Pripremite kalup, stavite papirne korpice I dodajte po 2 kašike smese u korpicu. Ne punite korpicu smesom više od pola jer će svakako narasti.

Svaki mafin posuti prethodno izdvojenom čokoladom i peći u rerni na 200 stepeni 20 minuta.

Foto: pexeels.com