GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju. Uz to, idealan je za domaćice - početnice, jer se veoma lako i brzo sprema, a nema komlikovanih kulinarskih procedura da bi recept ispao savršen.

Deca ih najviše vole uz mleko, a naročito su praktični za spravljanje kad gosti iznenada banu na vaša vrata.

Sastojci:

Količina za dole napisan recept je dovoljna za 23 mafina.

  • 1/5 kg brašna
  • 150g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 4 kašike kakao praha
  • 2 jaja
  • 300ml mleka
  • 200ml ulja
  • 3 kašike pavlake/milerama 
  • 150g seckane čokolade

Opciono: dodati šaku naseckanog lešnika ili višnje

Priprema:

Pomešati suve sastojke u jednoj posudi, a tečne (mleko, pavlaku, ulje) u drugu.

Nakon toga, dodati izmešane tečne sastojke u suve i mešati. Sa strane izdvojite malo naseckane čokolade (1/4 mase je dovoljna) da njome pospete mafine.

Pripremite kalup, stavite papirne korpice I dodajte po 2 kašike smese u korpicu. Ne punite korpicu smesom više od pola jer će svakako narasti.

Svaki mafin posuti prethodno izdvojenom čokoladom i peći u rerni na 200 stepeni 20 minuta.

Foto: pexeels.com

Povezane teme

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!