grazia

GASTRO

Da li ste probali arančine?

Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije

Sastojci:

  • Pola kilograma pirinča
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 štapića celera
  • 3 čena belog luka
  • 300 g mlevenog mesa po izboru
  • 150 ml koncentrata paradajza
  • mocarela
  • ulje, voda
  • so, biber, bosiljak
  • prezla
  • 3 jaja

Priprema:

Uporedo, napravite fil sa mesom i skuvajte pirinač. Crveni fil od mesa napravite kao za špagete bolonjeze: izdinstate luk, izrendande šargarepu, iseckate celer i sve propržite.

Dodate meso, začine i paradajz sos i ostavite da se lepo ukrčka. Za to vreme u posebnu šerpu stavite malo ulja i propržite malo crnog luka. Zatim dodajte začine i nalijte oko litar vode.

Dodajte opran pirinač i pustite da se lagano kuva. Povremeno promešajte. Kada su fil i pirinač gotovi, sledi postupak za arančine.

Spremate ih tako što na ruku stavite malo pirinča, a potom malo fila od mesa i par kockica mocarele. Uvaljate sve u lopticu, a potom tu lopticu u jaja, pa u prezle i pržite u dubokom ulju (fritezi).

Ostavite arančine na papirni ubrus da se ocede, a potom ih poslužite.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti