grazia

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Iako nam detoks obično treba zimi, kada se često prejedamo teškom hranom ne bi li nekako ugrejali organizam ili u vreme praznika, kad ne možemo da odolimo hrani koja prati sva slavlja, on se može sprovoditi kad god se osećamo tromo, bezvoljno, teško.

Neke žene, one koje prate mesečeve mene na primer, obožavaju da sprovode detoks za vreme “punjenja” meseca, kada treba izbegavati tešku i masnu hranu, alkohol, kad treba očistiti orgaizam i spremiti ga za sve lepe stvari koje dolaze kad je mesec pun.

Mada su detoks programi postali popularni poslednjih godina, ljudi oduvek detoksikuju svoj organizam kako bi vratili telo u zdravije, čistije, prirodnije stanje.

Možete sprovoditi detoks ishranom, bjuti detoks – kad čistite lice od svih nagomilanih (štetnih) materija, detoks uma, kad prestajete da konzumirate baš svaki i ne tako potreban sadržaj na netu.

Kad je ishrana u pitanju, neka od pravila detoksa nalažu da obroke pravimo od celih, minimalno izmenjenih sastojaka, da proizvodi budu sirovi, da se izbegava upotreba soli i šećera (zameni se prirodnim zaslađivačem) ili da se svedu na minimum.

Mi predlažemo izvrsnu detoks salatu koju možete jesti i kad ne pratite neki pdređeni program za čišćenje organizma, ali budite sigurni da ćete, ako je jedete barem dva puta nedeljno, u vreme ručka, dobiti dodatnu energiju i osećaj lakoće u telu.  

Detox salata:

Sastojci (sastojke po želji možete menjati i kombinovati na razne načine u zavisnosti od toga šta imate u frižideru): 2 šoljice brokolija, jedna šoljica šargarepe, 2 čena belog luka, 3 praziluka (tanja, mlada), 3 lista kelja, 2 lista radiča, 2 šoljice crvenog kupusa, 1 supena kašika senfa, 2 supene kašike balsamika, 1 kafena kašičica himalajske soli, pola kašičice crnog bibera, pola šoljice maslinovog ulja, jedna supena kašika jabukovog sirća, pola šoljice lešnika, a po ukusu dodati jedan avokado (avokado stavljate samo ako salatu jedete odmah, da ne bi promenio boju i teksturu), jednu supenu kašiku sitno seckanog svežeg korijandera  (mnogi ga ne vole, možete ga zameniti peršunom, a ako ne volite ni peršun, stavite listove svežeg bosiljka ili nane).

Priprema: Sve sastojke sitno sitno sitno iseckati, promešati i poslužiti. Ako nosite na posao, veća tegla rešava stvar.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti