grazia

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Iako nam detoks obično treba zimi, kada se često prejedamo teškom hranom ne bi li nekako ugrejali organizam ili u vreme praznika, kad ne možemo da odolimo hrani koja prati sva slavlja, on se može sprovoditi kad god se osećamo tromo, bezvoljno, teško.

Neke žene, one koje prate mesečeve mene na primer, obožavaju da sprovode detoks za vreme “punjenja” meseca, kada treba izbegavati tešku i masnu hranu, alkohol, kad treba očistiti orgaizam i spremiti ga za sve lepe stvari koje dolaze kad je mesec pun.

Mada su detoks programi postali popularni poslednjih godina, ljudi oduvek detoksikuju svoj organizam kako bi vratili telo u zdravije, čistije, prirodnije stanje.

Možete sprovoditi detoks ishranom, bjuti detoks – kad čistite lice od svih nagomilanih (štetnih) materija, detoks uma, kad prestajete da konzumirate baš svaki i ne tako potreban sadržaj na netu.

Kad je ishrana u pitanju, neka od pravila detoksa nalažu da obroke pravimo od celih, minimalno izmenjenih sastojaka, da proizvodi budu sirovi, da se izbegava upotreba soli i šećera (zameni se prirodnim zaslađivačem) ili da se svedu na minimum.

Mi predlažemo izvrsnu detoks salatu koju možete jesti i kad ne pratite neki pdređeni program za čišćenje organizma, ali budite sigurni da ćete, ako je jedete barem dva puta nedeljno, u vreme ručka, dobiti dodatnu energiju i osećaj lakoće u telu.  

Detox salata:

Sastojci (sastojke po želji možete menjati i kombinovati na razne načine u zavisnosti od toga šta imate u frižideru): 2 šoljice brokolija, jedna šoljica šargarepe, 2 čena belog luka, 3 praziluka (tanja, mlada), 3 lista kelja, 2 lista radiča, 2 šoljice crvenog kupusa, 1 supena kašika senfa, 2 supene kašike balsamika, 1 kafena kašičica himalajske soli, pola kašičice crnog bibera, pola šoljice maslinovog ulja, jedna supena kašika jabukovog sirća, pola šoljice lešnika, a po ukusu dodati jedan avokado (avokado stavljate samo ako salatu jedete odmah, da ne bi promenio boju i teksturu), jednu supenu kašiku sitno seckanog svežeg korijandera  (mnogi ga ne vole, možete ga zameniti peršunom, a ako ne volite ni peršun, stavite listove svežeg bosiljka ili nane).

Priprema: Sve sastojke sitno sitno sitno iseckati, promešati i poslužiti. Ako nosite na posao, veća tegla rešava stvar.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Dimmidisi - recite DA zdravim i ukusnim obrocima!

Intervju sa rukovodiocem komercijalnog sektora La Linea Verde - Irenom Dani.

GASTRO

Osvežite se i produžite leto

Lidl je sve već pripremio za Vas!

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.