GASTRO

Food blogerka savetuje: trikovi za čuvanje namirnica

Jedan od načina da očuvamo imunitet je, naravno, što kvalitetnija ishrana. Kada više boravimo kod kuće, a manje na pijacama i u prodavnicama, dobro je znati kako se hrana, koju već imamo, što duže održava svežom. Food blogerka Mari Vesler možda vam je već poznata kao PinkFoodie, i ima rešenje i za to.

Količina bakterija i izbijanje buđi može se smanjiti ako voću i povrću dodate pola šoljice sirćeta na jednu šoljicu vode, i posle kratkog vremena, sve isperete čistom vodom.

Korenasto povrće (šargarepa, celer, peršun, cvekla) čuvaju se u zatvorenoj posudi s vodom da bi duže ostali hrskavi.

Većina bilja će ostati sveža do dve nedelje ako u frižideru ostavite čašu vode. Vodupromenite s vremena na vreme.

Rotkvice mogu do tri nedelje ostati sveže ako ih operete i stavite u hermetički zatvorenu posudu dok su još vlažne.

Salata će ostati hrskava bar jednu nedelju, a možda i duže, ako je operete, osušite i zatim spakujete u hermetički zatvorenu posudu s papirnatim maramicama. One su tu da upiju vlagu zbog kojih salata brže propada u redovnim uslovima.

Blitvu i kelj operite i osušite, a zatim ih zamotajte u papirne ubruse i držite u frižideru.

Mladi luk i praziluk takođe držite u hermetički zatvorenim posudama ili plastičnim kesicama, da biste im produžili svežinu.

Hleb možete zamrznuti dok je još svež, a kada vam je potreban, izvadite ga nekoliko sati ranije i odledite prirodnim putem, na vazduhu.

Povezane teme

GASTRO

Krem čorba od šargarepe sa pirinčem

Lagana i kremasta čorba od svežeg povrća je ukusna i prijatno nežna za nepce - idealna za večeru.

GASTRO

EKSPRESNA KUHINJA: Džejmi Oliver snimio serijal sa receptima za izolaciju

Čim su se i Britanci pridružili ostatku sveta koji je zatvoren u samoizolaciju, mnogima omiljeni kuvar, Džejmi Oliver, istog trena se raspitao među svojim prijateljima na Facebooku...

GASTRO

Kompletan vodič kroz svet vitamina

Priče o vitaminima slušaš celog života, a potrebno je da znaš samo dve stvari – zašto su važni i gde da ih nađeš Zabluda je mišljenje da vegetarijanci i vegani svojom ishranom ne m...

GASTRO

SLATKIŠ ZA POČETNIKE: Tiramisu od 10 minuta

Jede vam se nešto slatko, ali niste naročito vešti u kuhinji? Evo kako ćete napraviti jednostavan tiramisu u rekordnom roku.

GASTRO

RECEPT ŠEFA DŽONSONA: Lepinje od tri sastojka koje sigurno imate u kući

Ako ste primetili da ste ostali bez hleba baš kada su prodavnice zatvorene, nemojte jadikovati - postoje recepti za koje su vam dovoljna samo tri osnovna sastojka.

GASTRO

ZA TESTO KOJE RASTE KAO LUDO: Domaći kvasac od jabuka

Dok razvijene zemlje zapada beleže bizarnu poteru za toalet papirom, u domaćim prodavnicama zavladala je prava jagma za brašnom, a ujedno i za kvascem...

GASTRO

ZABORAVLJENA HRANA: Sočivo na sto načina

U jurnjavi za brašnom, kvascem i konzervama, na policama samousluga ostala su čitava pakovanja jedne zaboravljene mahunarke, koja je sa razlogom bila osnova u ishrani nakon posledn...

GASTRO

Pire od šargarepe i luka

Ukoliko vam je dosadio pire krompir kao dodatak mesu, predlažemo da pripremite ukusan pire od šargarepe i luka.

GASTRO

Pasta sa kuvanom šunkom i graškom

Jednostavan recept za pastu koja je idealna za svakodnevni ručak, koji cene odrasli i deca.

GASTRO

Tartlete sa džemom i orasima

Za ukusnu užinu i malo šika za vreme čaja ili za oduševljenje gostiju, evo kolača s džemom i orasima.

GASTRO

Patlidžani punjeni mlevenim mesom

Patlidžani su najsvestranija vrsta povrća u kuhinji i neprikosnoveni su protagonisti ovog Grazia recepta: patlidžani punjeni mlevenim mesom!

GASTRO

Sendviči sa krompirom i sirovom slaninom

Krompir punjen sirom i prekriven hrskavom slaninom sa mirisom timijana - predjelo kojem će se teško odoleti.

GASTRO

Novogodišnji detoks: zdrav desert

Kako ući u pantalone za posao posle 8 dana odmora?

GASTRO

Božićni Tiramisu

Mirisni božićni Tiramisu je desert koji možete pripremiti neposredno pre dolaska gostiju.

GASTRO

Rerna kao najvažniji kuhinjski pomoćnik

Za savršenu novogodišnju trpezu potrebni su dobri recepti, poznavanje ukusa najmilijih i malo veštine da sve bude idealno termički obrađeno.