grazia

GASTRO

Isprobali smo i dopalo nam se: Čokoladni brauni od avokada

Moram da priznam da je moja opsesija avokadom prilično sveža - počela sam da ga uključujem u ishranu tek od prošle godine, ali ne samo da sam počela da ga konzumiram, već sam počela i da uzgajam! U redu, moje biljke avokada su i dalje male i mlade da bi razvile plod, ali od nečega se treba početi, zar ne?

Uglavnom, verovatno najbolja stvar u vezi sa avokadom je njegov ukus ili odsustvo istog zbog čega je jako lako uključiti ga kako u slane, tako i u slatke recepte, a danas imamo jedan upravo takav! Čokoladni brauni od avokada je tako dobar da će ga obožavati čak i ozbiljni sladokusci, iako je reč o dosta zdravijoj varijanti čuvenog dezerta. Zainteresovana da probaš? Ovog vikenda? Evo recepta u nasravku!

Sastojci (za 16 serviranja):

  • kokosovo ulje za podmazivanje pleha (opciono)
  • 1 očišćen avokado
  • 1/4 šolje kremastog kikiriki putera 
  • 1/4 šolje i 1 kašika javorovog sirupa 
  • 2 veća jajeta
  • 3/4 šolje kokosovog šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/2 šolje kakao praha
  • 1/2 šolje bademovog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 šolje čokoladnih kapljica (opciono, ako želiš da brauni bude slađi)
  • još kikirkiki putera ili sladoled za serviranje

Priprema:

  1. Zagrej rernu na 180°C, podmaži kockasti pleh kokosovim uljem ili ga obloži papirom za pečenje. 
  2. U jakom blenderu pomešaj avokado, kikiriki puter, javorov sirup, jaja, kokosov šećer i vanilu. Mešaj dok smesa ne postane glatka i ujednačena.
  3. Potom dodaj kakao, bademovo brašno, sodu bikarbonu i so. Mešaj dalje dok smesa ponovo ne postane ujednačena i glatka.
  4. Na kraju dodaj čokoladne kapljice, ukoliko ih koristiš, i izlij smesu u pripremljen pleh. 
  5. Brauni bi trebalo da pečeš 25 do 30 minuta, odnosno, dok ivice ne počnu da se odvajaju od pleha i dok nož koji ubodeš u sredinu kolača ne izađe čist. 
  6. Neka se brauni ohladi pre serviranja, a možeš ga poslužiti uz još malo kikiriki putera ili sladoled.

Nutritivna vrednost:

  • 165 kalorija
  • 8g masti
  • 22g ugljenih hidrata
  • 3g proteina
  • 18g šećera

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni kolač sa lešnicima i džemom

Ovo je jedan od onih sočnih kolača koji kada probate, ne možete da se zaustavite.

GASTRO

Recept dana: Preukusna pileća krem čorba

Odličan način da započnete nedeljni ručak, a može biti i samostalni obrok.

GASTRO

Recept dana: Slasne jabuke u šlafroku

Ukoliko volite palačinke, ovo je pravi predlog za vas!

GASTRO

Recept dana: Sjajna carska pita

Neka vam dan počne carski uz ovu preukusnu slanu đakoniju koja se očas posla pravi!

GASTRO

Omiljena poslastica Kejt Midlton: Tajni recept jednostavnog i ukusnog royal kolača

Zdravija verzija slatkiša koju ćete poželeti odmah da isprobate.

GASTRO

Recept dana: Jesenji čiz kejk sa bundevom

Proslavite dolazak jeseni sa njegovom kraljicom - bundevom!

GASTRO

Recept dana: Salata koja je prava vitaminska bomba

Barem jedan dan u sedmici bombardujte svoj organizam zdravljem!

GASTRO

Recept dana: Neobični rižoto sa cveklom i pečurkama

Dekorativno, ukusno, brzo. Obrok po vašoj meri!

GASTRO

Recept dana: Sorbet od dinje i lubenice, predivna koktel-poslastica

Pozovite prijatelje na druženje i pozdravite se sa letom uz ovu predivnu koktel-poslasticu!

GASTRO

Barista nam je otkrio kako da pripremimo savršenu kafu - kod kuće

Više nećete morati da idete u kafić kako biste uživali u omiljenom ukusu.

GASTRO

Recept dana: Salata od tunjevine i pirinča idealna za dane kada ne znate šta da kuvate

Odlična ideja za obrok "na brzaka". Zdravo, hranljivo, ukusno, brzo, ima li šta lepše?!

GASTRO

Recept dana: Brzi musli keksići koje morate da probate

Dvadesetak minuta vam je potrebno da napravite zdravu, slatku grickalicu, idealnu za predah uz kafu ili čaj.

GASTRO

Recept dana: Zdrava i ukusna pita od spelte, spanaća i feta sira

Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca.

GASTRO

Recept dana: Najlakši način za pripremu "banana hleba"

Čuveni banana bread pravi se na mnogo načina, a mi vam predstavljamo najjednostavniji i najbrži.