GASTRO

Kako da svakodnevne grickalice pretvorite u male, zasitne obroke?

Ne znamo za vas, ali u našoj kancelariji najveći je problem – šta jesti? Svi smo u određenom delu dana, a ponekad i tokom celog dana, u žurbi i najlakše nam je da zgrabimo prvo što nam se nađe pod rukom. Naravno, svesni smo toga da to ponekad nije najbolji izbor, ali kada nemate vremena za kuvanje, da li zaista možete da očekujete išta drugo? 

Baš zato što smo svi u istom “sosu” izdvojili smo recepte koje je lako napraviti, a koji se mahom sastoje od grickalica koje verovatno već imate kod kuće, ili, ako ne, onda ih je lako nabaviti. Nema kuvanja, ali ima kombinovanja svežih, celovitih namirnica koje će vam obezbediti sve potrebne hranljive sastojke + zaista će vas držati sitim!

Doručak

U običan jogurt dodajte sezonsko voće (jagode, trešnje, banane, pomorandže), orašaste plodove poput badema, semenke poput suncokreta i začinite sa malo cimeta. Jogurt je pun za creva dobrih bakterija, voće i citrusi obezbeđuju minerale, vlakna i vitamin C, dok su orašasti plodovi i semenke izvori aminokiselina, zdravih masti, minerala i vitamina. Dodavanjem cimeta pojačavate količinu antioksidanasa. 

Ručak

Napravite salatu od tamnog lisnatog povrća kao što je spanać, koji je bogat vlaknima i gvožđem, kuvanih jaja koja sadrže 12 grama proteina, 1/4 šolje feta sira za dodatnu količinu kalcijuma (uzgred, feta ima manje masti od starih tvrdih sireva kao što su čedar ili parmezan), dodajte još svežeg povrća po želji i 1/2 tunjevine, koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. Začinite salatu bademima, maslinovim uljem i sirćetom. 

Užina

Napravite kombinaciju krekera od celog zrna čija vlakna će vas duže držati sitim i svežeg sira, ako je moguće organskog, koji sadrži vitamin B i proteine koji takođe doprinose sitosti. Dodajte i šargarepu, za dodatni izvor vitamina A i K, kao i kalijuma. 

Večera

Napravite sendvič od hleba od celog zrna, koji je bogat proteinima i vlaknom, i ćuretine, koja je odličan izvor proteina. Dodajte šargarepu koju možete jesti sa humusom koji je bogat vitaminom A, ali i vlaknima, mineralima i aminokiselinama. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.