Sos s kraljevskih dvorova: Elizabeta II ima svoj kečap

Kraljica Elizabeta II već nekoliko godina ima liniju hrane i pića koja se pravi na njenom imanju Sandringam u Norfolku, gde ima raznih proizvoda – od džina preko čajeva i meda do keksa. Sve to može da se kupi u njenom gift šopu, gde od skoro mogu da se pazare i dva sosa za burger, koji je jedno od kraljičinih omiljenih jela. To su kečap od paradajza i smeđi umak, koji se najbolje slaže uz odrezak. Sosevi su napravljeni na kraljičinom imanju, od povrća koje se tamo uzgaja. Kečap se reklamira kao “idealan za doručak ili bilo koje doba dana”, ukus mu je obogaćen urmama, sokom od jabuke i raznim začinima. Smeđi umak je “bogat sirćem i začinima”, a cena i jednog i drugog je “kraljevska”: devet dolara za 295 mililitara.

Ovo nije prvi kraljičin izlet u proizvodnju hrane i pića. Bakingemska palata je 2020. proizvela džin, napravljen od sastojaka koji dolaze iz kraljevskog vrta sa imanja Sandringham, kao što je japanska jabuka (kaki). Džin je, inače, jedno od omiljenih Elizabetinih pića. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram