grazia

GASTRO

Mit ili istina: Da li je prženje hrane u maslinovom ulju zaista štetno po zdravlje?

Maslinovo ulje uobičajno se koristi širom sveta u pripremi hrane, bilo za prženje ili prelivanje, kao i sastavni deo dresinga za salate. Proizvedeno ceđenjem plodova maslina, klasifikuje se kao biljna materija i smatra najboljom vrstom masnoće koja postoji. Utkalo je i svoj put do naših kuhinja, međutim mi i dalje nismo sigurni kako se pravilno upotrebljava. 

Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i polifenolima (koji smanjuju nivo holestereola u krvi i upale u organizmu), kao i belančevinama i vitaminima A, D, K i E.

Nepobitna je činjenica da poseduje sve benefite po ljudski organizam – kada se koristi hladno, ali šta se dešava pri termičkoj obradi na visokim temperaturama?

Urbani mit kaže da maslinovo ulje pri prženju ispušta štetne materije po zdravlje. Da li je to istina? Ne, nije.

Zbog visoke temperaturne tačke dimljenja maslinovo ulje pogodno je za kuvanje i prženje. Naime, može doći do gubitka nekih polifenola, hlapivih alkohola i estera, kao i do promene mirisa, ali ne menja nutritivnu vrednost i strukturu, i to na temperaturi čak do 200 stepeni celzijusovih.

Štaviše, u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranljivih materija pri prženju, te ne prodire masnoća u nju, pa je gotovo jelo manje masno.

Koje maslinovo ulje je najbolje onda za upotrebu?

Odgovor je: ekstra devičansko, jer to znači da je nerafinisano, hladno ceđeno, ne sadrži više od 1% oleinske kiseline i nije hemijski modifikovano. Kvalitetnom devičanskom ulju, boja je uvek nešto tamnija a ukus gorak i ljutkast, koji “grebucka” pri gutanju.

Malo je poznato, da što je ulje svežije i kvalitetnije, ono će bolje podnositi visoke temperature. Zato je vreme da suncokretovo i druga ulja koja i dalje koristite, zamenite maslinovim.

Foto: Pexels

Pripremila: T.M.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Postanite majstor za sendviče: 6 saveta za mala remek-dela, kao stvorena za kućna okupljanja

Mali zalogaji, sendvičići ili kanapei, kako god ih nazvali, uvek su dobra ideja za posluženje. Svi ih vole jer asociraju na detnjstvo i proslavu rođendana.

GASTRO

6 predloga za ukusnu večeru koja ne goji

Probajte ova zdrava jela koja će vam pomoći u detoksikaciji i gubitku kilograma.

GASTRO

Vikend horoskop od 26. do 28. novembra

Vaše raspoloženje je na nivou i spremni ste da se upustite u avanturu, ali bi bilo mudro da ne prelazite ograničenja koje ste sami sebi postavili.

GASTRO

Recept dana: Krempita na naš način

Tajna dobre krempite krije se u kuvanom filu i aromi vanile.

GASTRO

Recept dana: Američke čokoladne korpice sa kikiriki puterom

Reč je o zdravom slatkišu koji ćete brzo i lako napraviti.

GASTRO

Započnite dan zdravo: Grčki jogurt sa ovsenim pahuljicama i voćem

Grčki jogurt ima izvanredna nutritivna svojstva, sadrži kalcijum, protein, probiotik, jod i vitamin B12.

GASTRO

Isprobajte napitak od kog se kilogrami sami tope

Verovatno se pitate pa kako je to moguće - ali jeste!

GASTRO

5 namirnica umotanih u slaninicu kao savršeno posluženje (za iznenadne goste)!

Prepustite se uživanju kao da ste u nekom ekskluzivnom restoranu!

GASTRO

Otkrivamo: Zašto je ovsena kaša idealan obrok za početak dana?

Ukoliko želite lagan, a koristan doručak, ne tražite dalje od ovsene kaše.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od cvekle i šargarepe

Ako se malo potrudite oko serviranja, imaćete utisak kao da jedete svoj zdravi obrok u nekom elitnom restoranu.

GASTRO

Da li ste čuli za šakšuka doručak? Kaloričan je, ali će vam i te kako prijati!

Šakšuka ili Shakshouka, u prevodu mešavina, jelo je iz Tunisa, ali se vrlo često može naći i na trepazama drugih arapskih zemalja.

GASTRO

Recept dana: Neodoljivi banana mafini

Mekani i sočni, okrugli kolačići savršeni su za druženje uz popodnevnu kafu ili kao užina za vaše mališane.

GASTRO

Šolja kefira svaki dan - za dobro zdravlje

Kefir se može kombinovati sa različitim namirnicama, u zavisnosti koji efekat želite da postignete.

GASTRO

Na ovoj planeti, ti biraš

Već dugo ste u potrazi za zdravom ishranom koja ne podrazumeva brojanje kalorija, striktna pravila i manjak ukusa? Pored toga, niste veliki fan namirnica životinjskog porekla? Sa n...