grazia

GASTRO

Razgalite čula: Kremasti kesten kolač bez brašna

Zdravi sastojci ove kremaste poslastice prava su preporuka da obradujete sebe i najmilije.

Kesten je prava riznica hranljivih materija, ne sadrži holesterol i vrlo je niskokaloričan, glutena uopšte nema, sadrži vitamin C. Pored toga, obiluje važnim nutrijentima, poput tijamina, riboflavina, folata, vitamina B6 i B12, a dobar je izvor i kalcijuma, gvožđa, magnezijuma...

Sastojci:

  • 200 g kestena prethodno pečenog i očišćenog (ili gotovog, već pripremljenog)
  • 100 ml mleka
  • 80 g zaslađivača (stevija) ili 150 gr šećera
  • 150 g crne čokolada
  • 100 g putera
  • 3 jaja
  • kakao mrvice za posipanje i dekoraciju

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Kalup za pečenje veličine 18 cm, obložiti papirom za pečenje. Kestenje preliti sa mlekom, pustiti da provri pa isključiti i ostaviti tako desetak minuta da omekša, a onda zajedno izmiksati u pire.

Na laganoj vatri otopiti čokoladu zajedno sa puterom. Umutiti jaja sa zaslađivačem. Kesten pire dodati umućenim jajima, a zatim sjediniti sa otopljenom čokoladom i puterom. Smesu sipati u kalup za pečenje i peći dvadesetak minuta.
Kolač treba da ostane kremast. Kada se ohladi stegnuće se. Ukoliko ga duže pečete biće prepečen i suv. Moguće da sredina malo popuca na vrhu, ali to nije problem, jer ga možete ukrasiti šlagom ili slatkom pavlakom.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti