grazia

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

Losos je nutritivno kompletna namirnica koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i održavanju telesne težine, te je na spisku brojnih režima dijetalne ishrane. Potrudite se da ga i vi uvrstite na svoj meni barem jednom nedeljno.

Sastojci:

  • 500 g lososa (2 fileta)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
  • 1 manji limun, za dekoraciju

Za sos: 

  • 250 g humusa (neutralnog ukusa, 1 pakovanje)
  • 1-2 kašike soka limuna
  • 1-2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
  • 2-3 čena belog luka (izgnječena)
  • ½ šolje vode

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Fileti lososa, pripremaju se tako što se kratko ispiraju pod hladnom vodom i osuše papirnim ubrusom. Nakon toga filete premažite maslinovim uljem, pa začinite prstohvatom soli i bibera. Zatim preko toga stavite mirođiju. Začinjeni losos prebacite u tepsiju i pecite ga petnaestak minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite sa strane.

U međuvremenu, pripremite sos od belog luka i mirođije tako što ćete pomešati sve sastojke u manjoj posudi, te ih dobro promešati dok se ne sjedine. Ukoliko je sos previše gust, dodajte još vode.

Servirajte filete lososa sa kriškama limuna, uz sos od belog luka i mirođije.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti