grazia

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

Losos je nutritivno kompletna namirnica koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i održavanju telesne težine, te je na spisku brojnih režima dijetalne ishrane. Potrudite se da ga i vi uvrstite na svoj meni barem jednom nedeljno.

Sastojci:

  • 500 g lososa (2 fileta)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat bibera
  • 2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
  • 1 manji limun, za dekoraciju

Za sos: 

  • 250 g humusa (neutralnog ukusa, 1 pakovanje)
  • 1-2 kašike soka limuna
  • 1-2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
  • 2-3 čena belog luka (izgnječena)
  • ½ šolje vode

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Fileti lososa, pripremaju se tako što se kratko ispiraju pod hladnom vodom i osuše papirnim ubrusom. Nakon toga filete premažite maslinovim uljem, pa začinite prstohvatom soli i bibera. Zatim preko toga stavite mirođiju. Začinjeni losos prebacite u tepsiju i pecite ga petnaestak minuta. Izvadite tepsiju iz rerne i ostavite sa strane.

U međuvremenu, pripremite sos od belog luka i mirođije tako što ćete pomešati sve sastojke u manjoj posudi, te ih dobro promešati dok se ne sjedine. Ukoliko je sos previše gust, dodajte još vode.

Servirajte filete lososa sa kriškama limuna, uz sos od belog luka i mirođije.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.