grazia

GASTRO

Recept dana: Francuska supa od luka

Sastojci:

1 kg crnog luka (može i crvenog)
2-3 čena belog luka
50 g putera 
4 parčeta baget hleba (ili 2 parčeta običnog belog hleba presečenoga na pola)
150 g kačkavalja (ili nekog drugog, aromatičnijeg sira)
so, biber
malo rendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Na puteru izdinstati luk, isečen na tanke kolutiće. Posoliti i dodati kašiku šećera i dinstati još desetak minuta, dok luk ne poprimi zlatno-smeđu boju, odnosno dok se ne karamelizuje. Naliti vodom i pustiti da proključa. Potom smanjiti temperaturu i kuvati oko 20 minuta. Pred kraj kuvanja, začiniti biberom, usitnjenim belim lukom i muskatnim oraščićem.

Dok se supa kuva, prepeći hleb, u rerni ili tosteru. Izrendati sir. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Supu sipati u vatrostalne posude, odozgo staviti prepečen hleb i bogato ga posuti zrendanim sirom. Zapeći u rerni, dok se sir ne istopi. Sir odaberite prema svom ukusu, slabijeg ili jačeg, aromatičnijeg ukusa. Postoji varijanta gde se umesto hleba stavlja lisnato testo, kojim se potpuno prekrije posuda i zapeče u rerni.

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Šarena čorba

Tokom hladnih zimskih dana nema ništa bolje i korisnije od tanjira tople čorbe.

GASTRO

Recept dana: Topla salata od prokelja sa kruškama i brusnicama

Ova zanimljiva kombinacija će vas oduševiti, čak i one koji ne vole opori ukus prokelja, jer u fuziji sa slatkastom kruškom i brusnicom dobija potpuno novi ukus.

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Idealno jelo za sve one koji obožavaju sarmu. Sastojci su isti, baš kao i ukus, ali mnogo lakše se pravi.

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Saznajte šta znači reč karpačo i kako se pravi ova grofovska delicija.