grazia
X

GASTRO

Recept dana: Francuska supa od luka

Sastojci:

1 kg crnog luka (može i crvenog)
2-3 čena belog luka
50 g putera 
4 parčeta baget hleba (ili 2 parčeta običnog belog hleba presečenoga na pola)
150 g kačkavalja (ili nekog drugog, aromatičnijeg sira)
so, biber
malo rendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Na puteru izdinstati luk, isečen na tanke kolutiće. Posoliti i dodati kašiku šećera i dinstati još desetak minuta, dok luk ne poprimi zlatno-smeđu boju, odnosno dok se ne karamelizuje. Naliti vodom i pustiti da proključa. Potom smanjiti temperaturu i kuvati oko 20 minuta. Pred kraj kuvanja, začiniti biberom, usitnjenim belim lukom i muskatnim oraščićem.

Dok se supa kuva, prepeći hleb, u rerni ili tosteru. Izrendati sir. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Supu sipati u vatrostalne posude, odozgo staviti prepečen hleb i bogato ga posuti zrendanim sirom. Zapeći u rerni, dok se sir ne istopi. Sir odaberite prema svom ukusu, slabijeg ili jačeg, aromatičnijeg ukusa. Postoji varijanta gde se umesto hleba stavlja lisnato testo, kojim se potpuno prekrije posuda i zapeče u rerni.

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.