grazia

GASTRO

Recept dana: Francuska supa od luka

Sastojci:

1 kg crnog luka (može i crvenog)
2-3 čena belog luka
50 g putera 
4 parčeta baget hleba (ili 2 parčeta običnog belog hleba presečenoga na pola)
150 g kačkavalja (ili nekog drugog, aromatičnijeg sira)
so, biber
malo rendanog muskatnog oraščića

Priprema:

Na puteru izdinstati luk, isečen na tanke kolutiće. Posoliti i dodati kašiku šećera i dinstati još desetak minuta, dok luk ne poprimi zlatno-smeđu boju, odnosno dok se ne karamelizuje. Naliti vodom i pustiti da proključa. Potom smanjiti temperaturu i kuvati oko 20 minuta. Pred kraj kuvanja, začiniti biberom, usitnjenim belim lukom i muskatnim oraščićem.

Dok se supa kuva, prepeći hleb, u rerni ili tosteru. Izrendati sir. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
Supu sipati u vatrostalne posude, odozgo staviti prepečen hleb i bogato ga posuti zrendanim sirom. Zapeći u rerni, dok se sir ne istopi. Sir odaberite prema svom ukusu, slabijeg ili jačeg, aromatičnijeg ukusa. Postoji varijanta gde se umesto hleba stavlja lisnato testo, kojim se potpuno prekrije posuda i zapeče u rerni.

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Shutterstock

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.

GASTRO

Recept dana: Neobična lazanja sa bundevom, blitvom i sirom

Niskokaloričan ručak sa tri vrste sira osvojiće i one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa.

GASTRO

Recept dana: Pasta sa pečurkama

Kada želite obrok za tili čas, ovo je savršen predlog.

GASTRO

Recept dana: Slasni fileti soma sa prelivom od spanaća

Bar jednom nedeljno neka se riba nađe na vašem meniju. Brzo se priprema, ukusna je i zdrava, i odlično se kombinuje sa ostalim povrćem.

GASTRO

Započnite dan zdravim obrokom: 3 ukusne ideje za lagan doručak

Tri ideje za lagan doručak koji će vam dati energiju, a neće opteretiti stomak.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni mus za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Bez laktoze, bez glutena i dodatog šećera - poslastica u kojoj se uživa bez griže savesti!

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.