Recept dana: Junetina sa bundevom i šljivama, zapečena u rerni

Sočna fuzija slano-slatkih i kiselkastih sastojaka koji se tope u ustima.

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa (2 rozbratne)
  • glavica crnog luka
  • 500 g bundeve, isečene na komade
  • 10-15 šljiva
  • pirinač
  • so, biber, začin od povrća

Priprema:

Kako bi bili ekonomični, a i zbog ukusa i mekoće, najbolje da odaberete rozbratnu, od koje možete skuvati ukusnu supu, a meso kasnije upotrebiti za ovo predivno jelo.

Najpre, skuvajte supu. Kada je gotova, skuvano meso izvadite sa strane i isecite na komade. U pleh za pečenje poređajte isečene komade bundeve i šljive, dodajte meso i šolju opranog pirinča i začinite. Sve prelijte sa malo supe, prekrijte folijom, i stavite u zagrejanu rernu da se peče 40-ak minuta, na temperaturi od 180C. Jelo je gotovo kada pirinač upije sokove, nabubri, a bundeva i šljive omekšaju.

Foto: Shutterstock