grazia

GASTRO

Recept dana: Medena pita kao bakina

Sigurno vam je baka pravila ovaj predivni kolač i dobro znate da je više nego meden, kako mu ime kaže. Evocirajte uspomene na detinjstvo i upustite se u avanturu pravljenja ove takozvane pite, sačuvajte je od zaborava, baka će biti ponosna na vas.

Iako se kore peku, nemojte da se obeshrabrite, jer ništa nije komplikovano, jedino vam je potrebno strpljenje, malo vremena i, naravno, ljubav.

Ovo je odlična ideja za praznične dane kada ćete imati više vremena, a vaša praznična trpeza će postati bogatija za jednu više slatku deliciju, koja je izdašna, ne previše slatka i odlično ide uz neko desertno vino.

Sastojci:

Kore:

  • 100 g masti
  • 100 g šećera
  • 150 g meda
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • kašičica sobe bikarbone
  • 6 kašika mleka
  • 550 g brašna

Fil:

  • 7 dcl mleka
  • 12 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 8 kašika griza
  • 200 g putera

Glazura od čokolade:

  • 200 g čokolade
  • 30 g margarina
  • 2 kašike ulja 

Priprema:

Izmešati jaje, mast, sodu bikarbonu, med, 2 kašike mleka, 150 g šećera i staviti na šporet oko pet minuta dok se sve lepo ne otopi. Zatim skinuti sa vatre, sipati u brašno i umesiti testo. Testo podeliti na tri dela, svaki razvući veličine tepsije i peći tri kore.

Staviti mleko da se kuva sa 200 g šećera i vanilin šećerom. Kad počne da vri ukuvati griz, lagano dodajući kašiku po kašiku (voditi računa da se ne naprave grudvice). Ostaviti da se ohladi. Ohlađen fil sjediniti sa margarinom i dodati rendanu koru od jednog limuna. Ravnomerno filovati. Ohlađen kolač preliti glazurom od čokolade.

Medenu pitu praviti bar dan ranije pre služenja, kako bi kore omekšale. Tako da se ne zabrinete što su kore tvrde.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš.

GASTRO

Recept dana: Krem čorba od blitve

Jednostavna, lagana, puna vitamina, čorba koju će voleti i deca koja nerado jedu spanać, blitvu ili neko drugo zeleno povrće.

GASTRO

Recept dana: File sa umakom iznenađenja

Samo malo kreativnosti je potrebno da se napravi ručak za pamćenje.