Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

Sastojci:

  • 12 svežih škampa
  • 300 g pirinča
  • 2 paprike
  • 1 crveni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 kocka povrćne supe
  • 100 ml paradajz paste
  • 100 ml belog vina
  • 1,5 kašičice crvene mlevene paprike
  • 2 kašičice kurkume
  • 1 kašičica šafrana
  • so, biber
  • maslinovo ulje
  • sveže peršunovo lišće, sitno seckano

Priprema:

Na ekstra devičanskom maslinovom ulju dinstajte crveni luk, dodajte beli luk i papriku naseckanu na kockice. Nakon pet minuta dodajte pirinač i sve zajedno mešajte još nekoliko minuta. Dodajte vino i ostavite da ispari.

Zatim dolijte supu od povrćne kocke, tek toliko da pokrije pirinač i dodajte pasirani paradajz. Dodajte sve začine osim peršuna i pomešajte. Kuvajte na laganoj vatri, dolivajte supu po potrebi. Kad je pirinač na pola kuvan, poređajte škampe po površini i poklopite. Kuvajte dok pirinač ne bude potpuno gotov i dodajte svež peršun.

Foto: Shutterstock