grazia

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Svi znamo da je pravo majstorstvo napraviti riblju čorbu i da se tačno zna u kojim restoranima je ona vrhunska. Tajna savršeno ukusne riblje čorbe se krije, između ostalog, u izboru ribe, balansu ukusa, odnosno začina (svaki majstor ima svoju tajnu), a veoma je važno i u čemu se kuva (najbolji je kotlić). Ali, da bi zadovoljili svoju želju za ribljom čorbom i kako bi ona bila deo vašeg jelovnika, možete je i sami napraviti. I to na vrlo jednostavan i brz način. Iako neće biti ribarskih ruku delo, biće sasvim dobrog ukusa i zadovoljiće apetit za ovim specijalitetom. 

Sastojci:

  • 500 g smrznutog oslića
  • 2 veće glavice luka
  • 2 šargarepe (sitno seckane ili rendane)
  • koren celera (srednje veličine, na kockice iseckan)
  • smesa začina za riblju čorbu
  • 2 lista lovora 
  • nekoliko kašika paradajz pelata
  • 1 kašika aleve paprike
  • peršunovo lišće (sitno seckano)
  • 2 kašike brašna
  • ulje

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk, koren celera i šargarepu, povremeno dolivajući vodu (pomalo). Kad povrće omekša, doliti 2-3 čaše vode, dodati prethodno razmućenu smesu za riblju čorbu, lorberov list, pelat od paradajza i pustiti da provri. Potom, ubaciti smrznute komade oslića (koje možete iseći na komade). Po potrebi doliti još vode i kuvati na jačoj temperaturi dvadesetak minuta. Zatim, razmutiti brašno i alevu papriku u šoljici vode (tako da ne bude grudvica) sipati u čorbu i prokuvati još pet minuta. Na kraju, dodati sitno seckano peršunovo lišće.

Ukoliko volite, zajedno sa oslićem možete staviti i testeninu (po izboru), otprilike isto vreme je potrebno da se skuvaju. Ili, možete odvojeno skuvati željeno testo. 

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti