grazia

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Svi znamo da je pravo majstorstvo napraviti riblju čorbu i da se tačno zna u kojim restoranima je ona vrhunska. Tajna savršeno ukusne riblje čorbe se krije, između ostalog, u izboru ribe, balansu ukusa, odnosno začina (svaki majstor ima svoju tajnu), a veoma je važno i u čemu se kuva (najbolji je kotlić). Ali, da bi zadovoljili svoju želju za ribljom čorbom i kako bi ona bila deo vašeg jelovnika, možete je i sami napraviti. I to na vrlo jednostavan i brz način. Iako neće biti ribarskih ruku delo, biće sasvim dobrog ukusa i zadovoljiće apetit za ovim specijalitetom. 

Sastojci:

  • 500 g smrznutog oslića
  • 2 veće glavice luka
  • 2 šargarepe (sitno seckane ili rendane)
  • koren celera (srednje veličine, na kockice iseckan)
  • smesa začina za riblju čorbu
  • 2 lista lovora 
  • nekoliko kašika paradajz pelata
  • 1 kašika aleve paprike
  • peršunovo lišće (sitno seckano)
  • 2 kašike brašna
  • ulje

Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk, koren celera i šargarepu, povremeno dolivajući vodu (pomalo). Kad povrće omekša, doliti 2-3 čaše vode, dodati prethodno razmućenu smesu za riblju čorbu, lorberov list, pelat od paradajza i pustiti da provri. Potom, ubaciti smrznute komade oslića (koje možete iseći na komade). Po potrebi doliti još vode i kuvati na jačoj temperaturi dvadesetak minuta. Zatim, razmutiti brašno i alevu papriku u šoljici vode (tako da ne bude grudvica) sipati u čorbu i prokuvati još pet minuta. Na kraju, dodati sitno seckano peršunovo lišće.

Ukoliko volite, zajedno sa oslićem možete staviti i testeninu (po izboru), otprilike isto vreme je potrebno da se skuvaju. Ili, možete odvojeno skuvati željeno testo. 

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.

GASTRO

Recept dana: Fileti lososa sa prelivom od humusa i mirođije

Zdrav, lagan ručak koji ćete veoma brzo napraviti, a organizmu pružiti energiju koja ne opterećuje.

GASTRO

Recept dana: Aromatične kuglice od piletine sa sosom iznenađenja

Lagan i veoma zdrav ručak koji ćete brzo spremiti i još brže pojesti, koliko je ukusan.

GASTRO

Recept dana: Punjeni avokado

Lagani, osvežavajući zalogaji, visoke hranljive vrednosti kao stvoreni su kao predjelo ili međuobrok.

GASTRO

Recept dana: Frico di patate, omiljeno jelo Italijana

Osetite pravi mediteranski šmek u vašem domu i napravite Frico.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi francuski kiš sa jagodama

Kuhinja Francuske poznata je po mnogim delicijama, a jedna od njih je čuveni kiš.