GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine. Inače, pravljenje klasične štrudle nije tako teško. Isprobajte i uverite se sami!

Sastojci:

Za testo:

  • Brašno - 2 šolje
  • Biljno ulje - 4 kašike
  • Jaja - 1 kom.
  • Voda - 180 ml
  • Sirće - 1 kašika

Za fil:

  • Jabuke - 600 g.
  • Bademove pahuljice - 100 g.
  • Šećer - 100 g.
  • Otopljeni maslac – 80 gr
  • Slatka pavlaka

Način pripreme:

Pomešajte sve potrebne sastojke za testo, formirajte kuglu, umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30-40 minuta.

Gotovo testo razvaljajte u tankom sloju, dajući mu pravougaoni oblik.

Oljuštite i iseckajte jabuke. Kombinujte sa pavlakom, šećerom i bademima.

Premažite testo maslacem na sobnoj temperaturi. Stavite nadev od jabuka i zarolajte testo.

Štrudlu od jabuka prebacite u pleh, premažite preostalim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 50 minuta.

Pre serviranja sipajte pahuljice bademe po štrudli.

 

Povezane teme

GASTRO

Food trend: danska palačinka

U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama.

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

GASTRO

Savršena pratnja jutarnje kafe: mafini od cimeta

Recept za omiljeni desert koji će vas razveseliti ujutru i biće odličan dodatak doručku i kafi.

GASTRO

Finski čokoladni moka kolač za Dan prijatelja

Tradicionalni finski desert za proslavu Dana prijatelja, a ne Dana zaljubljenih.

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.