Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine. Inače, pravljenje klasične štrudle nije tako teško. Isprobajte i uverite se sami!

Sastojci:

Za testo:

  • Brašno – 2 šolje
  • Biljno ulje – 4 kašike
  • Jaja – 1 kom.
  • Voda – 180 ml
  • Sirće – 1 kašika

Za fil:

  • Jabuke – 600 g.
  • Bademove pahuljice – 100 g.
  • Šećer – 100 g.
  • Otopljeni maslac – 80 gr
  • Slatka pavlaka

Način pripreme:

Pomešajte sve potrebne sastojke za testo, formirajte kuglu, umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30-40 minuta.

Gotovo testo razvaljajte u tankom sloju, dajući mu pravougaoni oblik.

Oljuštite i iseckajte jabuke. Kombinujte sa pavlakom, šećerom i bademima.

Premažite testo maslacem na sobnoj temperaturi. Stavite nadev od jabuka i zarolajte testo.

Štrudlu od jabuka prebacite u pleh, premažite preostalim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 50 minuta.

Pre serviranja sipajte pahuljice bademe po štrudli.