Recept dana: Tradicionalna čorba od sočiva

Tradicionalna bugarska čorba, zdrava i ukusna, iako bez mesa, može biti samostalan obrok.

Svi oni koji su na veganskom ili hrono režimu treba da je uvrste u jelovnik. Sočivo obiluje brojnim mineralima, vitaminima i biljnim proteinima.

Sastojci:

  • 1 1/2 šolje (od 250 ml) crvenog ili smeđeg sočiva
  • 3-4 srednje šargarepe, isečene na krupnije komade
  • 2 velika luka, sitno iseckana
  • 2 lovorova lista
  • 2-3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • limunov sok
  • so i biber (po ukusu)
  • kašičica mlevene kurkume i kumina
  • peršunovo lišće, sitno seckano

Priprema:

Temeljno oprati sočivo i najbolje je ostaviti ga preko noći da nabubri. Na taj način postupak pripreme biće vam znatno olakšan.

U većoj šerpi na malo ulja izdinstati iseckani luk i šargarepu. Kada omekšaju, doliti dve čaše vode, pa staviti sočivo. Kada počne da vri, doliti još vode da sočivo lepo ogrezne, začiniti i kuvati oko pola sata. Ukoliko volite kremastijuu teksturu možete sočivo procediti (čuvajući tečnost u kojoj se sočivo kuvalo) i izblendati ga u blenderu, pa vratiti u tečnost. Poslužite toplo sa sitno seckanim peršunovim lišćem i limunom.

Foto: Shutterstock