Recept dana: Ukusan potaž od cvekle i šargarepe

Priprema potaža nije komplikovana i ne zahteva mnogo vremena ili kulinarskih veština. Ako se malo potrudite oko serviranja, imaćete utisak kao da jedete svoj zdravi obrok u nekom elitnom restoranu. Probajte.

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 500 g šargarepe
  • 500 g cvekle
  • 1 crveni luk (ili praziluk)
  • 1,7 litara vode
  • 1 kisela jabuka (ili krompir, celer, paškanat)
  • 1 kašičica soli
  • mleveni biber
  • 3 cm korena đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • sok od pola limuna

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan luk. Za to vreme oljuštite šargarepu i isecite je na kockice, a zatim i cveklu. Dužina kuvanja zavisi od toga koliko je krupno isečeno povrće.

Pržite par minuta šargarepu i cveklu sa lukom (prazilukom) uz povremeno mešanje. Zatim sipati toplu vodu i smanjiti temperaturu, čorbi dodati isečenu jabuku ili krompir i đumbir ako koristite svež. Kuvati 30-ak minuta dok se povrće ne raskuva pa skloniti sa vatre.

Prohladiti malo povrće pre stavljanja u blender. Izblendirajte masu i vratite u šepru. Začinite sa solju, biberom, limunovim sokom (i đumbirom u prahu). Potaž služiti topao mada je odličan i hladan.

Foto: Shutterstock

Politika kolačića

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.