Recept za omiljeni: tost sa avokadom i tunom

Nutritivnim sadržajem, avokado se nalazi u samom vrhu poželjnih namirnica koje bi trebalo svaki dan da se nađe na vašem meniju. Pre svega zbog visokog procenta zdravih masti koje sadrži, te pozitivno utiče na brojna zdravstvena stanja. Pošto je prirodni izvor kalijuma odličan je za zdravlje srca i krvni pritiska, a istraživanja kažu da redovnim konzumiranjem utiče na sniženje nivoa lošeg holesterola. To su samo neki od njegovih benefita, o kojima ćemo detaljniji drugi put.

Sada vam predlažemo kako da napravite zdrav doručak, u kome glavnu ulogu ima avokado. Njegov ukus je blag, neutralan, te je pogodan za kombinovanje sa mnogim namirnicama (kuvana jaja, mocarela, paradajz, rukola, piletina…) Na tostu ga možete poslužiti kao jutarnji ili večernji obrok, a i kao predjelo ili zakusku, uz čašu vina.

Osnovu čini avokado, isečen na kriške ili kao namaz koji ćete napraviti tako što ćete da izgnječiti i pomešati sa krem-sirom, uz začine.

Sastojci:

4 kriške tostiranog tamnog hleba
1 avokado
konzerva tunjevine
¼ crvenog luka
so, biber
kašika soka od limuna

Priprema:

Avokado ogulite, pa izgnječite viljuškom, pa dodajte tunjevinu, usitnjeni luk, so i biber i sok od limuna. Dve do tri kašike smese stavite na tostirani hljeb i poslužite.

Pripremila: Snežana Milošević

Foto: Shuterstock