GASTRO

SLATKIŠ ZA POČETNIKE: Tiramisu od 10 minuta

Jede vam se nešto slatko, ali niste naročito vešti u kuhinji? Evo kako ćete napraviti jednostavan tiramisu u rekordnom roku. Reč je o italijanskom desertu koji je popularan zbog svog jedinstvenog ukusa, ali mnogi misle da vredi samo ako ga napravi stručnjak. Mi vam nudimo jednostavni recept koji će vas oduševiti.

Za pripremu ovog deserta potrebno vam je svega 10 minuta vremena ako prethodno pripremite sve namirnice.

Potrebni su vam 5 kašičica instant kafe, 250 g tople vode, 4 kašike ruma ili razblaženog ekstrakta, 500 g slatke pavlake ili šlaga iz kesice, 250 g šećera u prahu, 600 g kisele pavlake, 315 g piškota (oko 40 komada), kakao u prahu za dekoraciju.

1. U manju posudu dodajte 1 kašičicu instant kafe, dodajte 2 kašike tople vode. Promešajte da se zrnca otope. U drugu, veću posudu stavite preostale 4 kašičice instant kafe, ulijte 250 g vode, i takođe promešajte.

2. U veliku posudu, koja će vam služiti za namakanje piškota, dodajte 2 kašike ruma i promešajte.

3. U veliku plastičnu posudu ulijte slatku pavlaku ili šlag iz kesice. Umutite mikserom da se zgusne. Dodajte šećer u prahu i nastavite da mešate mikserom na jačoj brzini dok ne dobijete šlag. Dodajte kiselu pavlaku i kratko ga umešajte mikserom.

4. U krem dodajte otopljenu smesu kafe i vode (iz manje činije) i 2 kašike ruma. Ponovo kratko izmiksujte da se sve sjedini.

5. Namočite svaku piškotu u rastvor vode, ruma i kafe koju ste prethodno pripremili i složite ih u posudu za kolače. Rasporedite ih tako da prekriju dno posude.

6. Nanesite polovinu krema na piškote, ravnomerno je rasporedite i zagladite.

7. Ponovite postupak s piškotama. Umočite svaku u rastvor s kafom i rumom i poređajte ih tako da prekrijete svaki deo krema.

8. Premažite piškote ostatkom krema i poravnajte.

9. Ostavite tiramisu u frižideru najmanje šest sati, da se stegne. Pre služenja celu poslasticu pospite kakaom u prahu.

Povezane teme

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...

GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti.

GASTRO

ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola - omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera.

GASTRO

Savršenstvo od jagoda: kremasti napitak koji je osvojio društvene mreže

Jagode su stigle i predlažemo da isprobate recept za ukusan kremasti napitak koji je apsolutni hit na društvenim mrežama.

GASTRO

Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privu...

GASTRO

KAO PITA, SAMO MALO DRUGAČIJA: Francuski kiš bez po muke

Kada se pomene čuvena francuska kuhinja, laici će pomisliti na neko složeno jelo od sastojaka čije ćemo ime teško izgovoriti, a kamoli pronaći u radnjama.

GASTRO

JELO POZNATO, UKUS NOV: Ovakve palačinke još niste probali

Nema kuhinje na svetu koja bar u nekom vidu ne poznaje palačinke.

GASTRO

KAKO BITI I FIT I GURMAN: Piletina sa slaninom a la Hale Beri

Poznato je da oskarovka Hale Beri ima savršenu liniju jer veoma vodi računa o ishrani, tako da je obožavaoce poprilično iznenadila receptom za koji se pre može reći da je gurmanski...

GASTRO

IKEA je otkrila tajnu za svoje ćufte

Pored funkcionalnog i minimalističkog nameštaja, IKEA je poznata i po brendiranim švedskim ćuftama.

GASTRO

ŠTA ĆEMO SA HRANOM OD USKRSA: ITALIJANI SU IH NAZVALI “ĐAVOLJA JAJA”

Posle tek minulog Uskrsa verovatno vam je ostalo dosta hrane, a pre svega kuvanih, obojenih jaja koje ove godine niste mogli da podelite sa gostima. Ipak, svom stolu u narednim dan...