grazia

GASTRO

Sočan kolač sa jabukama i grizom

Ako vam se jede nešto slatko, evo odlične ideje.

Starinski kolač koje su pravile naše bake, suv a sočan, topi se u ustima, odlično ide uz šolju čaja, a možete ga poslužiti i kao desert uz kafu sa prijateljima.

Lako se pravi, jedini veći angažman je oljuštiti i izrendati jabuke, ali i to ide brzo, sve je stvar rutine. Kad ga jednom napravite, uvek ćete mu se vraćati, jer je izdašan i mnogo bolja opcija od bilo kog industrijskog slatkiša.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 čaše pšeničnog brašna
  • 2 čaše pšeničnog griza
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1 kg očišćenih jabuka
  • 1/2 čaše šećera + 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g maslaca

Priprema:

Brašno pomešajte sa grizom, šećerom i pecivom. Jabuke očistite pa tek onda izmerite da bude jedan kilogram, zatim ih izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Šećera dodajte po ukusu, jer mnogo zavisi od toga da li su jabuke slatke ili kisele. U fil još možete dodati mlevene orahe, lešnike, ili neki aromatični začin osim cimeta. Takođe, možete dodati suvo grožđe ili neko drugo suvo voće.

Pleh premažite maslacem, zatim sipajte trećinu suve smese i ravnomerno rasporedite po dnu pleha. Preko suve smese rasporedite polovinu fila od jabuka, zatim opet red suve smese, pa red jabuka. Na kraju ide suva smesa. Preko suve smese sada izrendajte maslac.

Možete napraviti kolač u više slojeva, ili samo fil u sredini, kako vam je lakše.

Kolač pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Kada gornja korica bude tvrda na dodir gotovo je. Izvadite, prekrijte krpom i ostavite da se kolač ohladi, pa isecite.

Tekst: S.M.

Foto: Pexels

 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti