grazia

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

Doručak sa Džeki Kenedi: Topla salata od sočiva sa kruškom i pečenim paradajzom

Sastojci (za 2 porcije)

  • sočivo ─ 1 šolja
  • Voda ─ 1/2 šolje
  • Đumbir ─ 50 g.
  • Paradajz čeri ─ 10–12 kom.
  • Kruška ─ 1 kom.
  • Rukola
  • Ulje semenki grožđa ─ 1 kašika
  • Puter ─ 1 kašičica
  • Šećer od trske ─ 1/4 kašičice

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 2 kašike
  • Limunov sok ─ 1 kašičica
  • Javorov sirup ─ 1/4 kašičice
  • Ružičasta himalajska so po ukusu

Leću skuvajte u neslanoj vodi zajedno sa komadom svežeg đumbira. Uklanjamo đumbir, ispuštamo vodu. Držimo je pod zatvorenim poklopcem. Rukolu kidamo rukama direktno stavljamo na tanjir.

Isecite krušku na kriške, pospite šećerom i karamelizujte u ulju od grožđa sa kockom putera. Paradajz čeri stavljamo na podmazan pleh, na pet minuta u rernu koja je zagrejana na 250 stepeni. Stavite sve sastojke na prostrani tanjir posolite i prelijte dresingom.

Doručak sa Sofijom Loren: prženi halloumi sa blitvom, pinjolima i medom

Sastojci (za 2 porcije)

  • Sir Halloumi ─ 600 g.
  • Salata mešavina kukuruz, blitva, mladi spanać ─ 150 gr
  • Pinjoli ─ 2 kašike

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 4 kašike
  • Balzamik sa smokvama ─ 1 kašičica
  • Bagremov med ─ 1 kašičica
  • Limunov sok ─ 1,5 kašičice.

Isecite medaljone od sira debljine 2 cm i stavite ih na vrlo vruć pleh. Halloumi je jedinstveni sir: može se pržiti praktično bez ulja, nikada se neće zalepiti za tiganj. Nije bitno da li malo zagori. Od ovoga ionako neće biti gorak.

Zamesite mešavinu lišća salate od kukuruza, blitve i mladog spanaća, pospite na dva prostrana tanjira zajedno sa pinjolima prženim u tiganju.

Za preliv: pomešajte ulje grožđa, balzamik, limunov sok i med. Sve dobro protresite, na primer, u staklenu teglu sa čvrstim poklopcem.

Prženi sir stavljamo na rezultirajući "travnjak" i obilno prelijemo slatko-kiselim prelivom.

Doručak sa Margaret Tačer: palačinke od pirinčanog mleka sa zrelim bobicama

Sastojci (za 4 porcije)

  • Heljdino brašno ─ 1 čaša
  • Pirinčano brašno ─ 1 šolja
  • Pirinčani sirup ili agavin sirup ─ 1 kašičica.
  • Pirinčano mleko ─ 1 čaša
  • Prašak za pecivo ─ 1/4 tsp.
  • Grčki jogurt, domaća pavlaka ili kajmak ─ 1/2 šolje
  • Sezonske bobice ─ 1 čaša
  • Biljno ulje bez mirisa ─ 2 kašike
  • Puter ─ 1 kašičica

Mesimo testo od heljdinog i pirinčanog brašna, praška za pecivo, pirinčanog mleka i sirupa. Dodajte prstohvat soli.

Pržite palačinke na maslacu, rastopljenom u biljnom ulju, s jedne strane, preokrenite i odmah pokrijte. Stavili smo poklopac kako se ne bi isušile. Posle toga, ne zaboravite da stavite papirni ubrus.

Poslužite sa jogurtom i svežim sezonskim bobicama - crvenom ili crnom ribizlom, malinama, , borovnicama, jagodama.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.

GASTRO

Ferrero samoinicijativno u Srbiji povlači određene Kinder proizvode, proizvedene u Belgiji

Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije.