grazia

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

Doručak sa Džeki Kenedi: Topla salata od sočiva sa kruškom i pečenim paradajzom

Sastojci (za 2 porcije)

  • sočivo ─ 1 šolja
  • Voda ─ 1/2 šolje
  • Đumbir ─ 50 g.
  • Paradajz čeri ─ 10–12 kom.
  • Kruška ─ 1 kom.
  • Rukola
  • Ulje semenki grožđa ─ 1 kašika
  • Puter ─ 1 kašičica
  • Šećer od trske ─ 1/4 kašičice

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 2 kašike
  • Limunov sok ─ 1 kašičica
  • Javorov sirup ─ 1/4 kašičice
  • Ružičasta himalajska so po ukusu

Leću skuvajte u neslanoj vodi zajedno sa komadom svežeg đumbira. Uklanjamo đumbir, ispuštamo vodu. Držimo je pod zatvorenim poklopcem. Rukolu kidamo rukama direktno stavljamo na tanjir.

Isecite krušku na kriške, pospite šećerom i karamelizujte u ulju od grožđa sa kockom putera. Paradajz čeri stavljamo na podmazan pleh, na pet minuta u rernu koja je zagrejana na 250 stepeni. Stavite sve sastojke na prostrani tanjir posolite i prelijte dresingom.

Doručak sa Sofijom Loren: prženi halloumi sa blitvom, pinjolima i medom

Sastojci (za 2 porcije)

  • Sir Halloumi ─ 600 g.
  • Salata mešavina kukuruz, blitva, mladi spanać ─ 150 gr
  • Pinjoli ─ 2 kašike

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 4 kašike
  • Balzamik sa smokvama ─ 1 kašičica
  • Bagremov med ─ 1 kašičica
  • Limunov sok ─ 1,5 kašičice.

Isecite medaljone od sira debljine 2 cm i stavite ih na vrlo vruć pleh. Halloumi je jedinstveni sir: može se pržiti praktično bez ulja, nikada se neće zalepiti za tiganj. Nije bitno da li malo zagori. Od ovoga ionako neće biti gorak.

Zamesite mešavinu lišća salate od kukuruza, blitve i mladog spanaća, pospite na dva prostrana tanjira zajedno sa pinjolima prženim u tiganju.

Za preliv: pomešajte ulje grožđa, balzamik, limunov sok i med. Sve dobro protresite, na primer, u staklenu teglu sa čvrstim poklopcem.

Prženi sir stavljamo na rezultirajući "travnjak" i obilno prelijemo slatko-kiselim prelivom.

Doručak sa Margaret Tačer: palačinke od pirinčanog mleka sa zrelim bobicama

Sastojci (za 4 porcije)

  • Heljdino brašno ─ 1 čaša
  • Pirinčano brašno ─ 1 šolja
  • Pirinčani sirup ili agavin sirup ─ 1 kašičica.
  • Pirinčano mleko ─ 1 čaša
  • Prašak za pecivo ─ 1/4 tsp.
  • Grčki jogurt, domaća pavlaka ili kajmak ─ 1/2 šolje
  • Sezonske bobice ─ 1 čaša
  • Biljno ulje bez mirisa ─ 2 kašike
  • Puter ─ 1 kašičica

Mesimo testo od heljdinog i pirinčanog brašna, praška za pecivo, pirinčanog mleka i sirupa. Dodajte prstohvat soli.

Pržite palačinke na maslacu, rastopljenom u biljnom ulju, s jedne strane, preokrenite i odmah pokrijte. Stavili smo poklopac kako se ne bi isušile. Posle toga, ne zaboravite da stavite papirni ubrus.

Poslužite sa jogurtom i svežim sezonskim bobicama - crvenom ili crnom ribizlom, malinama, , borovnicama, jagodama.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni kolač sa lešnicima i džemom

Ovo je jedan od onih sočnih kolača koji kada probate, ne možete da se zaustavite.

GASTRO

Recept dana: Preukusna pileća krem čorba

Odličan način da započnete nedeljni ručak, a može biti i samostalni obrok.

GASTRO

Recept dana: Slasne jabuke u šlafroku

Ukoliko volite palačinke, ovo je pravi predlog za vas!

GASTRO

Recept dana: Sjajna carska pita

Neka vam dan počne carski uz ovu preukusnu slanu đakoniju koja se očas posla pravi!

GASTRO

Omiljena poslastica Kejt Midlton: Tajni recept jednostavnog i ukusnog royal kolača

Zdravija verzija slatkiša koju ćete poželeti odmah da isprobate.

GASTRO

Recept dana: Jesenji čiz kejk sa bundevom

Proslavite dolazak jeseni sa njegovom kraljicom - bundevom!

GASTRO

Recept dana: Salata koja je prava vitaminska bomba

Barem jedan dan u sedmici bombardujte svoj organizam zdravljem!

GASTRO

Recept dana: Neobični rižoto sa cveklom i pečurkama

Dekorativno, ukusno, brzo. Obrok po vašoj meri!

GASTRO

Recept dana: Sorbet od dinje i lubenice, predivna koktel-poslastica

Pozovite prijatelje na druženje i pozdravite se sa letom uz ovu predivnu koktel-poslasticu!

GASTRO

Barista nam je otkrio kako da pripremimo savršenu kafu - kod kuće

Više nećete morati da idete u kafić kako biste uživali u omiljenom ukusu.

GASTRO

Recept dana: Salata od tunjevine i pirinča idealna za dane kada ne znate šta da kuvate

Odlična ideja za obrok "na brzaka". Zdravo, hranljivo, ukusno, brzo, ima li šta lepše?!

GASTRO

Recept dana: Brzi musli keksići koje morate da probate

Dvadesetak minuta vam je potrebno da napravite zdravu, slatku grickalicu, idealnu za predah uz kafu ili čaj.

GASTRO

Recept dana: Zdrava i ukusna pita od spelte, spanaća i feta sira

Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca.

GASTRO

Recept dana: Najlakši način za pripremu "banana hleba"

Čuveni banana bread pravi se na mnogo načina, a mi vam predstavljamo najjednostavniji i najbrži.