grazia

GASTRO

Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

Doručak sa Džeki Kenedi: Topla salata od sočiva sa kruškom i pečenim paradajzom

Sastojci (za 2 porcije)

  • sočivo ─ 1 šolja
  • Voda ─ 1/2 šolje
  • Đumbir ─ 50 g.
  • Paradajz čeri ─ 10–12 kom.
  • Kruška ─ 1 kom.
  • Rukola
  • Ulje semenki grožđa ─ 1 kašika
  • Puter ─ 1 kašičica
  • Šećer od trske ─ 1/4 kašičice

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 2 kašike
  • Limunov sok ─ 1 kašičica
  • Javorov sirup ─ 1/4 kašičice
  • Ružičasta himalajska so po ukusu

Leću skuvajte u neslanoj vodi zajedno sa komadom svežeg đumbira. Uklanjamo đumbir, ispuštamo vodu. Držimo je pod zatvorenim poklopcem. Rukolu kidamo rukama direktno stavljamo na tanjir.

Isecite krušku na kriške, pospite šećerom i karamelizujte u ulju od grožđa sa kockom putera. Paradajz čeri stavljamo na podmazan pleh, na pet minuta u rernu koja je zagrejana na 250 stepeni. Stavite sve sastojke na prostrani tanjir posolite i prelijte dresingom.

Doručak sa Sofijom Loren: prženi halloumi sa blitvom, pinjolima i medom

Sastojci (za 2 porcije)

  • Sir Halloumi ─ 600 g.
  • Salata mešavina kukuruz, blitva, mladi spanać ─ 150 gr
  • Pinjoli ─ 2 kašike

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 4 kašike
  • Balzamik sa smokvama ─ 1 kašičica
  • Bagremov med ─ 1 kašičica
  • Limunov sok ─ 1,5 kašičice.

Isecite medaljone od sira debljine 2 cm i stavite ih na vrlo vruć pleh. Halloumi je jedinstveni sir: može se pržiti praktično bez ulja, nikada se neće zalepiti za tiganj. Nije bitno da li malo zagori. Od ovoga ionako neće biti gorak.

Zamesite mešavinu lišća salate od kukuruza, blitve i mladog spanaća, pospite na dva prostrana tanjira zajedno sa pinjolima prženim u tiganju.

Za preliv: pomešajte ulje grožđa, balzamik, limunov sok i med. Sve dobro protresite, na primer, u staklenu teglu sa čvrstim poklopcem.

Prženi sir stavljamo na rezultirajući "travnjak" i obilno prelijemo slatko-kiselim prelivom.

Doručak sa Margaret Tačer: palačinke od pirinčanog mleka sa zrelim bobicama

Sastojci (za 4 porcije)

  • Heljdino brašno ─ 1 čaša
  • Pirinčano brašno ─ 1 šolja
  • Pirinčani sirup ili agavin sirup ─ 1 kašičica.
  • Pirinčano mleko ─ 1 čaša
  • Prašak za pecivo ─ 1/4 tsp.
  • Grčki jogurt, domaća pavlaka ili kajmak ─ 1/2 šolje
  • Sezonske bobice ─ 1 čaša
  • Biljno ulje bez mirisa ─ 2 kašike
  • Puter ─ 1 kašičica

Mesimo testo od heljdinog i pirinčanog brašna, praška za pecivo, pirinčanog mleka i sirupa. Dodajte prstohvat soli.

Pržite palačinke na maslacu, rastopljenom u biljnom ulju, s jedne strane, preokrenite i odmah pokrijte. Stavili smo poklopac kako se ne bi isušile. Posle toga, ne zaboravite da stavite papirni ubrus.

Poslužite sa jogurtom i svežim sezonskim bobicama - crvenom ili crnom ribizlom, malinama, , borovnicama, jagodama.

Povezane teme

GASTRO

Vrlo lagana torta od šargarepe koju vredi probati

Nedostaje vam ideja za ukusan i zdrav desert?

GASTRO

Ideja za doručak: tost sa avokadom, sirom i šunkom

Ukoliko ne znate šta danas da doručkujete, predlažemo da isprobate ukusan tost sa avokadom, sirom i šunkom.

GASTRO

Sezona jagoda: 5 načina da uključite jagode u doručak

Napokon je došlo vreme kada možemo uživati u jagodama.

GASTRO

Domaće sa ljubavlju - Mila's Homemade

Lifestyle i food blogerka Mila Vujisic je za aprilsko izdanje magazina Grazia pripremila dva izuzetno brza i lagana recepta.

GASTRO

Ukusna, zdrava i bez kalorija: salata od kvinoje sa paradajzom

Topli dani su pred nama, što znači da je pravo vreme da teške i kalorične obroke zamenimo laganijim.

GASTRO

Štrudla od višanja za 15 minuta

Ukoliko volite štrudlu sa višnjama imamo za vas savršen recept!

GASTRO

Pripremite ukusan tiramisu sa višnjama u čaši

Predlažemo da danas pripremite desert tiramisu sa višnjama.

GASTRO

Umesto mleka: 3 napitka koja možete popiti tokom posta

Pića na biljnoj bazi koja zamenjuju mleko.

GASTRO

Food trend: najlepši tost na Instagramu

Sa maslacem od kikirikija i javorovim sirupom...

GASTRO

Osvežavajući desert od limuna

Ako teški slatkiši ne prijaju vašem stomaku i ljubitelj ste limuna, onda definitivno morate isprobati ovaj recept.

GASTRO

10 začina koji će dati posebnu aromu kafi

Zaljubljenici u kafu uvereni su da u ovaj napitak ne možete da dodate ništa osim kafe i vode, inače ćete narušiti ovo savršenstvo ukusa.

GASTRO

Započnite dan pravim doručkom: recept za ovsenu kašu sa karamelizovanim bananama

Pripremite ukusnu ovsenu kašu sa bananom i započnite dan puni energije.

GASTRO

Food trend: danska palačinka

U Evropi je ovaj desert poznat već duže vreme, iako se pojavio 30-ih godina u Sjedinjenim Državama.