Šta su Džeki Kenedi, Sofija Loren i Margaret Tačer doručkovale

Otkrivamo vam šta su jele najpoznatije dame na svetu za doručak i delimo recepte.

Doručak sa Džeki Kenedi: Topla salata od sočiva sa kruškom i pečenim paradajzom

Sastojci (za 2 porcije)

  • sočivo ─ 1 šolja
  • Voda ─ 1/2 šolje
  • Đumbir ─ 50 g.
  • Paradajz čeri ─ 10–12 kom.
  • Kruška ─ 1 kom.
  • Rukola
  • Ulje semenki grožđa ─ 1 kašika
  • Puter ─ 1 kašičica
  • Šećer od trske ─ 1/4 kašičice

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 2 kašike
  • Limunov sok ─ 1 kašičica
  • Javorov sirup ─ 1/4 kašičice
  • Ružičasta himalajska so po ukusu

Leću skuvajte u neslanoj vodi zajedno sa komadom svežeg đumbira. Uklanjamo đumbir, ispuštamo vodu. Držimo je pod zatvorenim poklopcem. Rukolu kidamo rukama direktno stavljamo na tanjir.

Isecite krušku na kriške, pospite šećerom i karamelizujte u ulju od grožđa sa kockom putera. Paradajz čeri stavljamo na podmazan pleh, na pet minuta u rernu koja je zagrejana na 250 stepeni. Stavite sve sastojke na prostrani tanjir posolite i prelijte dresingom.

Doručak sa Sofijom Loren: prženi halloumi sa blitvom, pinjolima i medom

Sastojci (za 2 porcije)

  • Sir Halloumi ─ 600 g.
  • Salata mešavina kukuruz, blitva, mladi spanać ─ 150 gr
  • Pinjoli ─ 2 kašike

PRELIV

  • Ulje semenki grožđa ─ 4 kašike
  • Balzamik sa smokvama ─ 1 kašičica
  • Bagremov med ─ 1 kašičica
  • Limunov sok ─ 1,5 kašičice.

Isecite medaljone od sira debljine 2 cm i stavite ih na vrlo vruć pleh. Halloumi je jedinstveni sir: može se pržiti praktično bez ulja, nikada se neće zalepiti za tiganj. Nije bitno da li malo zagori. Od ovoga ionako neće biti gorak.

Zamesite mešavinu lišća salate od kukuruza, blitve i mladog spanaća, pospite na dva prostrana tanjira zajedno sa pinjolima prženim u tiganju.

Za preliv: pomešajte ulje grožđa, balzamik, limunov sok i med. Sve dobro protresite, na primer, u staklenu teglu sa čvrstim poklopcem.

Prženi sir stavljamo na rezultirajući “travnjak” i obilno prelijemo slatko-kiselim prelivom.

Doručak sa Margaret Tačer: palačinke od pirinčanog mleka sa zrelim bobicama

Sastojci (za 4 porcije)

  • Heljdino brašno ─ 1 čaša
  • Pirinčano brašno ─ 1 šolja
  • Pirinčani sirup ili agavin sirup ─ 1 kašičica.
  • Pirinčano mleko ─ 1 čaša
  • Prašak za pecivo ─ 1/4 tsp.
  • Grčki jogurt, domaća pavlaka ili kajmak ─ 1/2 šolje
  • Sezonske bobice ─ 1 čaša
  • Biljno ulje bez mirisa ─ 2 kašike
  • Puter ─ 1 kašičica

Mesimo testo od heljdinog i pirinčanog brašna, praška za pecivo, pirinčanog mleka i sirupa. Dodajte prstohvat soli.

Pržite palačinke na maslacu, rastopljenom u biljnom ulju, s jedne strane, preokrenite i odmah pokrijte. Stavili smo poklopac kako se ne bi isušile. Posle toga, ne zaboravite da stavite papirni ubrus.

Poslužite sa jogurtom i svežim sezonskim bobicama – crvenom ili crnom ribizlom, malinama, , borovnicama, jagodama.