GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti. Sigurno ih rado jedete čak iako nikada niste bili u Italiji, a naći će se svuda, pa i u jelovnicima restorana koji su hiljadama kilometara udaljeni od njihove mediteranske postojbine. Ne zna se sa sigurnošću kako su nastali, osim što ime nagoveštava vezu sa - ugljem. Bilo da je stvar u pećima na ugalj, biberu koji na njega podseća ili u političkom pokretu Karboneira, čiji su članovi sastančili u podrumima s ugljem - ništa od toga nije presudno za izuzetan ukus obroka koji zahteva tek nekoliko osnovnih sastojaka.

Dok će vam nabeđeni poznavaoci italijanske kuhinje tvrditi da nema prave rimske karbonare bez sušene svinjske obrazine, te da pavlaci nema mesta u ovom klasičnom jelu, brojne varijacije govore suprotno.

Tako je, na primer, majstor italijanske gastronomije Antonio Karlučio eksperimentisao s krvavicom i nazvao svoju varijantu “škotskom karbonarom”, dok je slavni montipajtonovac Majkl Pejlin koristio komadiće svinjetine i šunke.

Karluči je preporučivao da se na pola kilograma testenine, što odgovara količini za 4 osobe, koriste tri cela jajeta i tri žumanca. On jeste koristio sušene svinjske obrazine, ali je umeo da ih zameni dimljenom pančetom ili masnijom pršutom. Nešto od toga bi u željenoj količini propržio u tiganju. Zatim bi ulupao jaja i žumanca s ribanim parmezanom ili pekorinom u smesu koju bi dosta pobiberio. Zatim se sklanja tiganj sa mesom sklanja sa vatre i dodaje kuvana testenina. Potom se uliva smesa sa jajima i parmezanom.

Karbonara danas ima i vegansko izdanje, u koje se, umesto jaja i mesa, dodaju artičoke, grašak, brokoli ili prokelj.

Za “lažnu karbonaru” potrebne su vam:

3 kašike maslinovog ulja

1 čen belog luka

250 g brokolija

250 g sira maskarponea

250 ml pavlake,

so, biber

kora limuna

peršun, najbolje svež

testenina

 

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju i dodajte naseckani beli luk. Brokoli nasecite, skuvajte na pari da omekša, ocedite i dodajte u tiganj. Ubacite sir i pavlaku. Kuvajte dok tečnost ne počne da isparava, pa dodajte kuvanu testeninu. Posolite i pobiberite, dodajte opranu koru limuna, pospite naseckanim peršunom i - veganske karbonare su spremne.

Povezane teme

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

GASTRO

Najlepše Instagram knedle

Knedle neobičnih boja sa sočnim mlevenim mesom...

GASTRO

Čorba od spanaća i komorača

Ceo članak naše food blogerke Tanje Leković možete pročitati u oktobarskom izdanju magazina Grazia.