GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti. Sigurno ih rado jedete čak iako nikada niste bili u Italiji, a naći će se svuda, pa i u jelovnicima restorana koji su hiljadama kilometara udaljeni od njihove mediteranske postojbine. Ne zna se sa sigurnošću kako su nastali, osim što ime nagoveštava vezu sa - ugljem. Bilo da je stvar u pećima na ugalj, biberu koji na njega podseća ili u političkom pokretu Karboneira, čiji su članovi sastančili u podrumima s ugljem - ništa od toga nije presudno za izuzetan ukus obroka koji zahteva tek nekoliko osnovnih sastojaka.

Dok će vam nabeđeni poznavaoci italijanske kuhinje tvrditi da nema prave rimske karbonare bez sušene svinjske obrazine, te da pavlaci nema mesta u ovom klasičnom jelu, brojne varijacije govore suprotno.

Tako je, na primer, majstor italijanske gastronomije Antonio Karlučio eksperimentisao s krvavicom i nazvao svoju varijantu “škotskom karbonarom”, dok je slavni montipajtonovac Majkl Pejlin koristio komadiće svinjetine i šunke.

Karluči je preporučivao da se na pola kilograma testenine, što odgovara količini za 4 osobe, koriste tri cela jajeta i tri žumanca. On jeste koristio sušene svinjske obrazine, ali je umeo da ih zameni dimljenom pančetom ili masnijom pršutom. Nešto od toga bi u željenoj količini propržio u tiganju. Zatim bi ulupao jaja i žumanca s ribanim parmezanom ili pekorinom u smesu koju bi dosta pobiberio. Zatim se sklanja tiganj sa mesom sklanja sa vatre i dodaje kuvana testenina. Potom se uliva smesa sa jajima i parmezanom.

Karbonara danas ima i vegansko izdanje, u koje se, umesto jaja i mesa, dodaju artičoke, grašak, brokoli ili prokelj.

Za “lažnu karbonaru” potrebne su vam:

3 kašike maslinovog ulja

1 čen belog luka

250 g brokolija

250 g sira maskarponea

250 ml pavlake,

so, biber

kora limuna

peršun, najbolje svež

testenina

 

Priprema:

Zagrejte ulje u tiganju i dodajte naseckani beli luk. Brokoli nasecite, skuvajte na pari da omekša, ocedite i dodajte u tiganj. Ubacite sir i pavlaku. Kuvajte dok tečnost ne počne da isparava, pa dodajte kuvanu testeninu. Posolite i pobiberite, dodajte opranu koru limuna, pospite naseckanim peršunom i - veganske karbonare su spremne.

Povezane teme

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.

GASTRO

Recepti za mafin od banana i kolačiće od čokolade hotela Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort

Svetski šampion u poslastičarstvu Mondial des Arts Sucrés i glavni kuvar u hotelu Terre Blanche Hotel Spa Golf Resort stalno smišlja nove recepte za goste hotela i rado deli jednos...

GASTRO

Ukusna torta sa jagodama – bez pečenja

Isprobajte ukusnu tortu sa želeom, jagodama i bogatim kremom.

GASTRO

TikTok recept: pahuljice u obliku kroasana

Bilo je samo pitanje vremena kada će se neko setiti nove verzije pahuljica.

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...