grazia

GASTRO

Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salt x Sugar (@_saltxsugar_) on

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privukla novim twistom - umesto dosadne smeđe, koja je po tamnom napitku i dobila ime “kafena”, nova dalgona je ružičasta.

Uzroci njene popularnosti leže u još nekoliko činjenica: priprema se jednostavno, od sastojaka koje verovatno imate kod kuće. Zatim, pojavila se kao savršeno piće za dokolicu sa stilom, u vreme dok omiljeni kafići još nisu otvoreni, a izolacija nam nameće želju za promenom čak kada je reč o kofeinskoj rutini. Zato vam donosimo recept za dalgona kafu, klasičnu i sa uzbudljivim dodatkom.

Pomešajte 2 kašičice instant kafe s 2 kašičice šećera i 2 kašičice vrele vode. Zatim dobro ulupajte ovu mešavinu kao da pravite sneg od belanaca, sve dok ne postane gusta, kompaktna i svetlo smeđe boje. Drugu šolju ili, još bolje, lepu čašu, napunite s nekoliko kockica leda i mlekom. U tu mešavinu ulijte mešavinu kafe, šećera i vode. Lagano promeštajte kašičicom ili izblendirajte, zavisno od toga kako volite da pijete ledenu kafu. A sada dolazi uzbudljivi twist. Neki korisnici Tik-Toka i Instagrama su je dobili uz pomoć ružinog sirupa, dok su se drugi poslužili Nesquikom od jagode umesto kafe.

Londonska blogerka Aješa Razak, koja stoji iza My Big Fat Halal Blog, jednu šoljicu slatke pavlake pomešala je s pet kašičica ružinog sirupa i dobila gustu penu po uzoru na originalnu dalgonu. Na kraju je ovu mešavinu spojila sa klasičnom kombinacijom mleka i leda.

Druga, raskošnija varijanta je sledeća: pomešajte jednu kašiku praha od jagode s četiri kašike gustog šlaga ili slatke pavlake, dobro ulupajte dok se ne stvori krem, uronite čašu u kojoj ćete poslužiti dalgonu u med pa u prah od jagode, ulijte u nju mleko i nekoliko kockica leda i na kraju  dodajte krem.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Tradicionalna saher torta

Osetite duh bečkih poslastičarnica i razgalite nepca najpoznatijom čokoladnom tortom.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni kolač sa lešnicima i džemom

Ovo je jedan od onih sočnih kolača koji kada probate, ne možete da se zaustavite.

GASTRO

Recept dana: Preukusna pileća krem čorba

Odličan način da započnete nedeljni ručak, a može biti i samostalni obrok.

GASTRO

Recept dana: Slasne jabuke u šlafroku

Ukoliko volite palačinke, ovo je pravi predlog za vas!

GASTRO

Recept dana: Sjajna carska pita

Neka vam dan počne carski uz ovu preukusnu slanu đakoniju koja se očas posla pravi!

GASTRO

Omiljena poslastica Kejt Midlton: Tajni recept jednostavnog i ukusnog royal kolača

Zdravija verzija slatkiša koju ćete poželeti odmah da isprobate.

GASTRO

Recept dana: Jesenji čiz kejk sa bundevom

Proslavite dolazak jeseni sa njegovom kraljicom - bundevom!

GASTRO

Recept dana: Salata koja je prava vitaminska bomba

Barem jedan dan u sedmici bombardujte svoj organizam zdravljem!

GASTRO

Recept dana: Neobični rižoto sa cveklom i pečurkama

Dekorativno, ukusno, brzo. Obrok po vašoj meri!

GASTRO

Recept dana: Sorbet od dinje i lubenice, predivna koktel-poslastica

Pozovite prijatelje na druženje i pozdravite se sa letom uz ovu predivnu koktel-poslasticu!

GASTRO

Barista nam je otkrio kako da pripremimo savršenu kafu - kod kuće

Više nećete morati da idete u kafić kako biste uživali u omiljenom ukusu.

GASTRO

Recept dana: Salata od tunjevine i pirinča idealna za dane kada ne znate šta da kuvate

Odlična ideja za obrok "na brzaka". Zdravo, hranljivo, ukusno, brzo, ima li šta lepše?!

GASTRO

Recept dana: Brzi musli keksići koje morate da probate

Dvadesetak minuta vam je potrebno da napravite zdravu, slatku grickalicu, idealnu za predah uz kafu ili čaj.

GASTRO

Recept dana: Zdrava i ukusna pita od spelte, spanaća i feta sira

Hrskavo testo, bogato semenkama, zahvaljujući kombinaciji dva tipa brašna, mami nepca.

GASTRO

Recept dana: Najlakši način za pripremu "banana hleba"

Čuveni banana bread pravi se na mnogo načina, a mi vam predstavljamo najjednostavniji i najbrži.