GASTRO

Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salt x Sugar (@_saltxsugar_) on

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privukla novim twistom - umesto dosadne smeđe, koja je po tamnom napitku i dobila ime “kafena”, nova dalgona je ružičasta.

Uzroci njene popularnosti leže u još nekoliko činjenica: priprema se jednostavno, od sastojaka koje verovatno imate kod kuće. Zatim, pojavila se kao savršeno piće za dokolicu sa stilom, u vreme dok omiljeni kafići još nisu otvoreni, a izolacija nam nameće želju za promenom čak kada je reč o kofeinskoj rutini. Zato vam donosimo recept za dalgona kafu, klasičnu i sa uzbudljivim dodatkom.

Pomešajte 2 kašičice instant kafe s 2 kašičice šećera i 2 kašičice vrele vode. Zatim dobro ulupajte ovu mešavinu kao da pravite sneg od belanaca, sve dok ne postane gusta, kompaktna i svetlo smeđe boje. Drugu šolju ili, još bolje, lepu čašu, napunite s nekoliko kockica leda i mlekom. U tu mešavinu ulijte mešavinu kafe, šećera i vode. Lagano promeštajte kašičicom ili izblendirajte, zavisno od toga kako volite da pijete ledenu kafu. A sada dolazi uzbudljivi twist. Neki korisnici Tik-Toka i Instagrama su je dobili uz pomoć ružinog sirupa, dok su se drugi poslužili Nesquikom od jagode umesto kafe.

Londonska blogerka Aješa Razak, koja stoji iza My Big Fat Halal Blog, jednu šoljicu slatke pavlake pomešala je s pet kašičica ružinog sirupa i dobila gustu penu po uzoru na originalnu dalgonu. Na kraju je ovu mešavinu spojila sa klasičnom kombinacijom mleka i leda.

Druga, raskošnija varijanta je sledeća: pomešajte jednu kašiku praha od jagode s četiri kašike gustog šlaga ili slatke pavlake, dobro ulupajte dok se ne stvori krem, uronite čašu u kojoj ćete poslužiti dalgonu u med pa u prah od jagode, ulijte u nju mleko i nekoliko kockica leda i na kraju  dodajte krem.

Povezane teme

GASTRO

Ada Mall - različit kao i ti

Kad razmišljate o šoping centrima, prva asocijacija jesu gužve, redovi, zatvoren prostor i zagušljivost. Kad razmislite malo bolje, setite se ADA MALL-a, koji je po svemu različit,...

GASTRO

Kulinarski eksperiment: 3 jedinstvena jela iz knjige Dior recepata

Modna kuća Dior objavila je besplatnu digitalnu verziju knjige recepata iz 1972. godine.

GASTRO

Zara Home otkriva recept za penušavu timijan limunadu

Odeljak „Recepti“ pojavio se u internet prodavnici Zara Home, gde brend deli razne recepte za pripremu ukusnih jela i pića.

GASTRO

Detoks sokovi: 3 recepta za mršavljenje i uklanjanje toksina

Detoks sokovi podstiču drenažu tečnosti i pomažu vam da izgubite kilograme.

GASTRO

MIMI TORISON NAM OTKRIVA: Najjednostavniji limunov tart na svetu

Mimi Torison je zaljubljenica u finu hranu, autorka odličnih francuskih kuvara i vlasnica jednog od najzanivljivijih kuvarskih profila na Instagramu, na kojem možete provesti čitav...

GASTRO

SVE JE DOZVOLJENO: Sloboda za špagete ala karbonara

Od svih italijanskih jela, špageti a la karbonara ubedljivo vode na listi popularnosti.

GASTRO

ŽIVOT U SKLADU SA PRIRODOM: Granola - omiljeni doručak hipika

Granola je, za one koji ne znaju, onaj hrskavi musli koji svi volimo, a nalazimo ga uglavnom u gotovom pakovanju, punom dodatog šećera.

GASTRO

Savršenstvo od jagoda: kremasti napitak koji je osvojio društvene mreže

Jagode su stigle i predlažemo da isprobate recept za ukusan kremasti napitak koji je apsolutni hit na društvenim mrežama.

GASTRO

KAO PITA, SAMO MALO DRUGAČIJA: Francuski kiš bez po muke

Kada se pomene čuvena francuska kuhinja, laici će pomisliti na neko složeno jelo od sastojaka čije ćemo ime teško izgovoriti, a kamoli pronaći u radnjama.

GASTRO

JELO POZNATO, UKUS NOV: Ovakve palačinke još niste probali

Nema kuhinje na svetu koja bar u nekom vidu ne poznaje palačinke.

GASTRO

KAKO BITI I FIT I GURMAN: Piletina sa slaninom a la Hale Beri

Poznato je da oskarovka Hale Beri ima savršenu liniju jer veoma vodi računa o ishrani, tako da je obožavaoce poprilično iznenadila receptom za koji se pre može reći da je gurmanski...

GASTRO

IKEA je otkrila tajnu za svoje ćufte

Pored funkcionalnog i minimalističkog nameštaja, IKEA je poznata i po brendiranim švedskim ćuftama.

GASTRO

ŠTA ĆEMO SA HRANOM OD USKRSA: ITALIJANI SU IH NAZVALI “ĐAVOLJA JAJA”

Posle tek minulog Uskrsa verovatno vam je ostalo dosta hrane, a pre svega kuvanih, obojenih jaja koje ove godine niste mogli da podelite sa gostima. Ipak, svom stolu u narednim dan...

GASTRO

Ljubičasti smoothie iz kuhinje Megan Markl

Donedavno poznata samo kao vojvotkinja od Saseksa, a uskoro ponovo  kao glumica, Megan Markl je promoter zdravog načina života.