Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salt x Sugar (@_saltxsugar_) on

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privukla novim twistom – umesto dosadne smeđe, koja je po tamnom napitku i dobila ime “kafena”, nova dalgona je ružičasta.

Uzroci njene popularnosti leže u još nekoliko činjenica: priprema se jednostavno, od sastojaka koje verovatno imate kod kuće. Zatim, pojavila se kao savršeno piće za dokolicu sa stilom, u vreme dok omiljeni kafići još nisu otvoreni, a izolacija nam nameće želju za promenom čak kada je reč o kofeinskoj rutini. Zato vam donosimo recept za dalgona kafu, klasičnu i sa uzbudljivim dodatkom.

Pomešajte 2 kašičice instant kafe s 2 kašičice šećera i 2 kašičice vrele vode. Zatim dobro ulupajte ovu mešavinu kao da pravite sneg od belanaca, sve dok ne postane gusta, kompaktna i svetlo smeđe boje. Drugu šolju ili, još bolje, lepu čašu, napunite s nekoliko kockica leda i mlekom. U tu mešavinu ulijte mešavinu kafe, šećera i vode. Lagano promeštajte kašičicom ili izblendirajte, zavisno od toga kako volite da pijete ledenu kafu. A sada dolazi uzbudljivi twist. Neki korisnici Tik-Toka i Instagrama su je dobili uz pomoć ružinog sirupa, dok su se drugi poslužili Nesquikom od jagode umesto kafe.

Londonska blogerka Aješa Razak, koja stoji iza My Big Fat Halal Blog, jednu šoljicu slatke pavlake pomešala je s pet kašičica ružinog sirupa i dobila gustu penu po uzoru na originalnu dalgonu. Na kraju je ovu mešavinu spojila sa klasičnom kombinacijom mleka i leda.

Druga, raskošnija varijanta je sledeća: pomešajte jednu kašiku praha od jagode s četiri kašike gustog šlaga ili slatke pavlake, dobro ulupajte dok se ne stvori krem, uronite čašu u kojoj ćete poslužiti dalgonu u med pa u prah od jagode, ulijte u nju mleko i nekoliko kockica leda i na kraju  dodajte krem.