grazia

GASTRO

Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salt x Sugar (@_saltxsugar_) on

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privukla novim twistom - umesto dosadne smeđe, koja je po tamnom napitku i dobila ime “kafena”, nova dalgona je ružičasta.

Uzroci njene popularnosti leže u još nekoliko činjenica: priprema se jednostavno, od sastojaka koje verovatno imate kod kuće. Zatim, pojavila se kao savršeno piće za dokolicu sa stilom, u vreme dok omiljeni kafići još nisu otvoreni, a izolacija nam nameće želju za promenom čak kada je reč o kofeinskoj rutini. Zato vam donosimo recept za dalgona kafu, klasičnu i sa uzbudljivim dodatkom.

Pomešajte 2 kašičice instant kafe s 2 kašičice šećera i 2 kašičice vrele vode. Zatim dobro ulupajte ovu mešavinu kao da pravite sneg od belanaca, sve dok ne postane gusta, kompaktna i svetlo smeđe boje. Drugu šolju ili, još bolje, lepu čašu, napunite s nekoliko kockica leda i mlekom. U tu mešavinu ulijte mešavinu kafe, šećera i vode. Lagano promeštajte kašičicom ili izblendirajte, zavisno od toga kako volite da pijete ledenu kafu. A sada dolazi uzbudljivi twist. Neki korisnici Tik-Toka i Instagrama su je dobili uz pomoć ružinog sirupa, dok su se drugi poslužili Nesquikom od jagode umesto kafe.

Londonska blogerka Aješa Razak, koja stoji iza My Big Fat Halal Blog, jednu šoljicu slatke pavlake pomešala je s pet kašičica ružinog sirupa i dobila gustu penu po uzoru na originalnu dalgonu. Na kraju je ovu mešavinu spojila sa klasičnom kombinacijom mleka i leda.

Druga, raskošnija varijanta je sledeća: pomešajte jednu kašiku praha od jagode s četiri kašike gustog šlaga ili slatke pavlake, dobro ulupajte dok se ne stvori krem, uronite čašu u kojoj ćete poslužiti dalgonu u med pa u prah od jagode, ulijte u nju mleko i nekoliko kockica leda i na kraju  dodajte krem.

Povezane teme

GASTRO

Panna Cotta sa višnjama - Lagan, hladan desert napravljen od 6 sastojaka

Hladan i lagan desert leti nije samo dozvoljen, već i potreban.

GASTRO

Lepota dolazi iznutra, zato radite na tome

Poznato je da žene tokom letnjih meseci posebnu pažnju posvećuju svom izgledu pa se odlučuju za držanje raznoraznih dijeta, odlaze u teretanu, posećuju kozmetičke salone…

GASTRO

Vreme je za koktel: Najbrži recept za Coconut Margarita

U letnje raspoloženje ulazimo sa egzotičnim koktelom koji će biti spreman za manje od 5 minuta i idealan je za prijatne večeri na terasi.

GASTRO

Ukusan desert sa ledenim želeom

Da je leto desert, bio bi sladak, hladan i lagan.

GASTRO

Najbrži recept za autentične francuske palačinke

Sigurno ste u nekom trenutku podlegli iskušenju i poželeli da sebi i svojim najdražima pripremite ukusne palačinke.

GASTRO

Letnji recept za čizkejk od avokada bez pečenja

Brz i lak recept za desert koji ni na koji način neće uticati na vašu figuru.

GASTRO

Da li ste probali originalnu Nicoise salatu?

Kao što joj samo ime govori, Nicoise salata dolazi iz Nice u Francuskoj.

GASTRO

Detox Smoothies: recepti za povratak u formu posle Uskrsa

Hranljivi i lagani smoothiji za doručak pružiće vašem telu preko potrebnu detoksikaciju nakon uskršnjih praznika.

GASTRO

Lako, ukusno i zdravo: špagete sa zelenim šparglama

Jednostavan recept za savršenu italijansku večeru!

GASTRO

Veganski recepti na kojima će vam životinje biti zahvalne

Da biste bili dobar veganski kuvar, morate znati zamenske namirnice koje bi svaki pojedinac koji se hrani na biljnoj bazi trebalo da zna i koje vrste povrća mogu zameniti meso.

GASTRO

NOVITET NA TRŽIŠTU: Carnex Dimljena pileća prsa - lagan, ali vredan i slastan zalogaj

Pored širokog asortimama dobro poznatih Carnex šunki, od sada potražite na tržištu Carnex Dimljena pileća prsa, za one koje volite.

GASTRO

Zašto je važno da delimo tajne?

Podeliti tajnu sasvim je posebna priča.

GASTRO

Vrlo lagana torta od šargarepe koju vredi probati

Nedostaje vam ideja za ukusan i zdrav desert?