GASTRO

Svet poludeo za dalgonom: spremni za ružičastu kafu?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Salt x Sugar (@_saltxsugar_) on

U moru vrsta kafa, dalgona je preko noći postala svetski hit, najviše zahvaljujući brzorastućoj mreži Tik-Tok, potom i Instagramu. Onako kremasta, penasta i ledena, pažnju je privukla novim twistom - umesto dosadne smeđe, koja je po tamnom napitku i dobila ime “kafena”, nova dalgona je ružičasta.

Uzroci njene popularnosti leže u još nekoliko činjenica: priprema se jednostavno, od sastojaka koje verovatno imate kod kuće. Zatim, pojavila se kao savršeno piće za dokolicu sa stilom, u vreme dok omiljeni kafići još nisu otvoreni, a izolacija nam nameće želju za promenom čak kada je reč o kofeinskoj rutini. Zato vam donosimo recept za dalgona kafu, klasičnu i sa uzbudljivim dodatkom.

Pomešajte 2 kašičice instant kafe s 2 kašičice šećera i 2 kašičice vrele vode. Zatim dobro ulupajte ovu mešavinu kao da pravite sneg od belanaca, sve dok ne postane gusta, kompaktna i svetlo smeđe boje. Drugu šolju ili, još bolje, lepu čašu, napunite s nekoliko kockica leda i mlekom. U tu mešavinu ulijte mešavinu kafe, šećera i vode. Lagano promeštajte kašičicom ili izblendirajte, zavisno od toga kako volite da pijete ledenu kafu. A sada dolazi uzbudljivi twist. Neki korisnici Tik-Toka i Instagrama su je dobili uz pomoć ružinog sirupa, dok su se drugi poslužili Nesquikom od jagode umesto kafe.

Londonska blogerka Aješa Razak, koja stoji iza My Big Fat Halal Blog, jednu šoljicu slatke pavlake pomešala je s pet kašičica ružinog sirupa i dobila gustu penu po uzoru na originalnu dalgonu. Na kraju je ovu mešavinu spojila sa klasičnom kombinacijom mleka i leda.

Druga, raskošnija varijanta je sledeća: pomešajte jednu kašiku praha od jagode s četiri kašike gustog šlaga ili slatke pavlake, dobro ulupajte dok se ne stvori krem, uronite čašu u kojoj ćete poslužiti dalgonu u med pa u prah od jagode, ulijte u nju mleko i nekoliko kockica leda i na kraju  dodajte krem.

Povezane teme

GASTRO

Dolce vita: klasični recept za pastu Else Hosk

Kada želite da se razmazite italijanskom kuhinjom...

GASTRO

Druženje je slađe uz voćne korpice

Nije vam potreban poseban povod, pozovite prijatelje i obradujte ih slatkim delicijama. Ova šarena remek-dela pariraće svakoj torti.

GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

GASTRO

Sočno, ukusno, osvežavajuće

Predstavljamo vam tri salate koje vas mogu inspirisati da osmislite sopstvenu kreaciju za zdrav obrok

GASTRO

Zdrav namaz od avokada za dobro jutro

Veoma lagan obrok koji će vas zasititi, pa ga možete uvrstiti u jelovnik i za večeru

GASTRO

Kokteli su tu, zabava može da počne

3 koktela za vesele letnje noći

GASTRO

Kurkuma za jačanje vašeg imunog sistema

Nekoliko lepih načina da se osvežite i okrepite telo najzdravijim začinom.

GASTRO

Kako napraviti legendarnu pitu od šljiva po receptu The New York Times-a

Godine 1983., kulinarski stručnjak Marian Buros objavio je u The New York Times-u recept za tortu od šljiva, koja je postala prava strast čitaocima novina i recept je objavljivan š...

GASTRO

Recept dana: torta od banane za početak vikenda

Kuvar restorana Black Thai podelio je izuzetan recept za jedan od najpopularnijih deserta.

GASTRO

Zašto je sok od đumbira koristan i kako ga napraviti

Recept za čudesni eliksir koji je svima potreban.

GASTRO

Zeleno svetlo: ukusni recepti sa graškom

Junski grašak, sa svojim još uvek mlečnim ukusom, vodi nas pravo u detinjstvo.

GASTRO

Recept dana: sladoled od limete sa medom

Letnje vrućine su pred nama.

GASTRO

Zašto volimo jagode i trešnje (+ recept za sorbet)

Početak juna je savršeno vreme glavnih "slatkiša" koji obeležavaju dolazak leta: jagode i trešnje.