Da li i vama ravan stomak deluje kao nemoguća misija? Ova 4 saveta će to promeniti

Koliko god smršala, uporni višak na stomaku mi uvek predstavlja problem. Dobro de, to zaista nije toliki problem koliko ga mi predstavljamo kao takav, ali razumemo se – svi bismo želeli da je nešto poput ciljanog mršavljenja moguće. Zamislite samo: zadržite gde želite, izgubite gde želite i svi budemo srećni i zadovoljni!

No, u čemu je problem sa ravnim stomakom, zašto nam se ovaj fitnes cilj čini kao nemoguća misija?

Pre svega, kao i u manifestovanju, previše smo opsednuti! Što više smo fokusirani na postizanje ravnog stomaka i gledanje na taj deo tela sa nezadovoljstvom, to smo dalje od svog cilja. Za ravan stomak je potrebno vreme te nemojte nasedati na naslove poput “kako do ravnog stomaka za sedam dana” (ako govorimo o masnim naslagama, a ne o nadutosti). Zato, za početak, treba početi od usvajanja zdravih navika i pravljenje malih, ali zdravijih promena koje nas dugoročno vode do ostvarenja naše prvobitne namere. 

A, kad smo već kod razlike između masnih naslaga i nadutosti, znajte da je teško imati ravan stomak 24/7. Čak i kada budete uspeli da se rešite masnih naslaga, moguće je da će vam ostati problem nadutosti koji je pak sasvim normalan budući da tokom celog dana unosimo hranu ili tečnost. Naravno, na nekome će se ona videti više, na nekome manje, ali shvatate poentu. Budite realni prema sebi i svom telu.

Onda, pod uslovom da zaista želimo da promenimo stil života, da budemo strpljivi i uporni, ne očekujući brza i laka rešenja, šta može da nam pomogne da dobijemo ravniji stomak?

Intenzivni treninzi za celo telo

Kao što smo već shvatili, ciljano gubljenje masnih naslaga (još uvek) nije moguće. Zato, da biste postigli svoj fitnes cilj, ravan stomak, fokusirajte se na vežbanje celog tela – tako ćete sagoreti više kalorija čime doprinosite celokupnom smanjenju masnih naslaga. Pa, jednom će na red doći i stomak! Uz to, stručnjaci savetuju da se fokusirate i na intenzitet, a ne na trajanje treninga, jer tako možete vežbati nešto napornije, ali zato kraće, a pritom na taj način zaista možete da sagorite mnogo kalorija!

Jačanje abdomena

A sada možemo da pređemo na vežbe za ciljanu regiju. Svidelo se to vama ili ne, najbolja vežba za jačanje abdomena i oblikovanje mišića stomaka (ali i leđa i grudi) je plank, odnosno izdržaj. Znam da je teško, ali dok dovoljno ne ojačate, možete da isprobate najrazličitije varijante i sebi postepeno postavljate izazove.

Izbegavanje alkohola

Žao mi je, ali alkohol je pun praznih kalorija, a budući da povećava nivo estrogena u krvi, vrlo lako se možete ugojiti. Zato, ako ste ozbiljni u svojoj nameri da “izravnate” stomak, svedite njegovu konzumaciju na minimum.

Promena prehrambenih navika

Na kraju, što se tiče ishrane, bilo bi dobro da izbegavate bilo koju vrstu prerađene hrane, brze hrane, previše slane i slatke hrane… Integralne namirnice, voće i povrće, kao i nemasni proteini i zdrave masti ne samo da su dobri za vašu kilažu, već i za vaše srce. Uz to, pijte dosta vode. Na taj način ćete sprečiti nadutost i ubrzaćete metabolizam. Takođe, i neka druga pića vam mogu pomoći da smanjite nadimanje u stomaku.

Onda, jesmo li spremni za izazov?

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić